mamaplus

Mămicile în căutarea serviciului. Interviu cu specialistul Nara Abrahamyan

-
//
16.12.2015

Jobul de „mamă” este cel mai important din lume. El necesită disponibilitate de lucru în zilele de sărbătoare, fără vacanțe și zile libere, câte 24 de ore pe zi, șapte zile din săptămână. S-ar părea că în astfel de condiţii mămicile nu au timp nici pentru ele, ca să nu mai vorbim despre al doilea serviciu. Însă cu fiecare lună şi cu fiecare an business-proiectul numit „copilaş” devine din ce în ce mai independent, iar mama începe să se gândească tot mai mult la propria realizare profesională. Despre greutăţile cu care se confruntă mămicile care vor să revină în câmpul muncii după concediul de îngrijire a copilului ne vorbeşte Nara Abrahamyan.

Mămicile în căutarea serviciului. Interviu cu specialistul Nara Abrahamyan

 Este adevărat că cea mai mare parte a femeilor, după nașterea copilului, preferă rolul de mamă și de casnică?

Conform informațiilor Biroului statisticii de muncă din SUA, 57% dintre mămici revin la serviciu cel târziu după trei luni de la nașterea copilului. Însă în țara noastră situația este absolut diferită. În medie, femeile stau în concediu de îngrijire a copilului peste un an şi jumătate. Este un termen destul de mare. Corespunzător, adaptarea la cerințele în schimbare dinamică ale pieței muncii este mult mai complicată, iar uneori chiar dureroasă pentru mamele noastre. Practica arată că aceasta era situația cu 5-7 ani în urmă. Este destul de greu să te realizezi pe două direcții paralele: familia și cariera. Din păcate, societatea ne impunea să facem o alegere, fiind foarte critică și exigentă față de femei.

În ultimul timp însă, economia de piață a început să dicteze regulile sale, iar ele au ajuns și până în țara noastră. Practicienii occidentali ne învaţă să ne adaptăm la schimbări. În prezent femeia poate fi concomitent mamă iubitoare şi business lady de succes. Nimeni nu mai critică o femeie care revine relativ repede la serviciu după concediul de maternitate. Din contra, ea este demnă de admiraţie.

 În America şi în Europa tinerele mămici sunt considerate candidaţi cu drepturi depline la toate funcţiile. Care este situaţia în Moldova?

Atunci când candidatul corespunde tuturor criteriilor, el are posibilitatea de a participa la concurs. Şi nu are nicio importanţă dacă sunteţi bărbat sau femeie. Angajatorul nu este atât de interesat de faptul când aţi revenit din concediul de îngrijire a copilului. Pentru el este important să înţeleagă dacă sunteţi un profesionist şi puteţi ajuta compania să se dezvolte. Dacă în timpul concediului tânăra mamă se interesează activ de schimbările care au loc în sfera sa de activitate, dacă citeşte literatură de specialitate, urmăreşte ştirile, ce o poate împiedica să devină un candidat valabil? După părerea mea, absolut nimic. Există o expresie foarte modernă – „a fi în trend”, care poate fi folosită şi în raport cu activitatea profesională.

Mămicile în căutarea serviciului. Interviu cu specialistul Nara Abrahamyan

 Care sunt funcţiile cele mai căutate de către tinerele mămici?

Majoritatea mămicilor se adresează la noi în căutarea următoarelor posturi vacante:

  • personal administrativ;
  • contabil;
  • manager resurse umane (HR);
  • recruiter;
  • specialist în resurse umane;
  • vânzător-consultant;
  • specialist în marketing;
  • secretar-referent.

Multe femei se realizează cu succes în domeniile resurselor umane, finanţelor, comerţului, administrării. Dar aceasta se întâmplă doar în cazul în care candidatul, până la concediul de maternitate, a avut o istorie profesională şi proiecte de succes. Toate aceste sfere sunt într-o schimbare foarte dinamică, iar uneori cunoştinţele pe care le are candidatul după revenirea din concediul de îngrijire a copilului nu sunt suficiente pentru a aplica pentru anumite funcţii. Probabil, aceasta este problema principală. La fel, foarte des se întâmplă ca mămicile să caute locuri de muncă cu program redus. Şi aceasta este o barieră pentru promovarea cu succes a concursurilor organizate pentru posturile vacante. Din păcate, piaţa muncii, ca orice altă piaţă economică, este foarte dură. Ea nu face concesii candidaţilor, punându-i în faţa unor cerinţe foarte rigide, care nu pot fi contestate.

 Cât de mare este probabilitatea să îţi găseşti un loc de lucru conform pregătirii după încheierea concediului de îngrijire a copilului?

Încep prin a spune că în ţara noastră numărul persoanelor care lucrează conform pregătirii este foarte mic. Din păcate, nu toţi candidaţii reuşesc să-şi construiască o carieră până la concediul de maternitate. Acest factor complică foarte mult căutările pe plan profesional. Dacă, în timpul concediului, potenţialul nostru candidat a studiat activ tendinţele pieţei, a ţinut o legătură strânsă cu colegii angajaţi în câmpul muncii într-o sferă apropiată, acest lucru va simplifica şi va grăbi procesul de angajare. Însă situaţia reală este mult diferită. De cele mai multe ori femeile se izolează în totalitate de problemele din afară, scufundându-se integral în activităţile de educare şi îngrijire a copiilor.

Fără îndoială, să fie mamă este misiunea şi scopul fiecărei femei. Însă, înainte de toate, noi suntem personalităţi şi avem aceleaşi necesităţi de autorealizare ca orice altă persoană, indiferent de gen, rasă, religie, statut social etc. Femeilor le este destul de greu, din punct de vedere psihologic, să schimbe un statut cu care s-au obişnuit cu un altul. În primul, însăşi obligaţia de a lucra undeva şi pentru cineva provoacă emoţii negative, pentru că în timpul concediului femeia s-a obişnuit să facă doar ceea de ce avea nevoie ea şi familia ei. Este destul de greu pentru unele persoane să se împace cu gândul că timpul nu le mai aparţine, lor şi copiilor lor, în proporţie de 100%. În cel de-al doilea rând, cei doi-trei ani în care femeia a „şomat” influenţează negativ asupra autoaprecierii ei profesionale.

Nu trebuie să mergeţi la un interviu cu gândul că mergeţi să cerşiţi de lucru. Nu, Dumneavoastră nu cerşiţi un post. Veţi încerca să stabiliţi dacă acest post vă convine, iar Dumneavoastră sunteţi potrivită pentru el. Angajatorii au nevoie de Dumneavoastră în aceeaşi măsură în care Dumneavoastră aveţi nevoie de ei.

Este foarte important să stabiliţi sfera de activitate care vi se potriveşte. Multor candidate le propun să completeze testul numit Diagnosticul 360, care permite evidenţierea calităţilor profesionale şi stabilirea direcţiilor de dezvoltare.

Mămicile în căutarea serviciului. Interviu cu specialistul Nara Abrahamyan

 Lucrul de acasă (la distanţă) pentru mămici este o variantă mai bună? Angajatorii acceptă acest tip de colaborare?

În principiu, lucrul de acasă prinde contururi şi se dezvoltă pe piaţa muncii, inclusiv din Moldova. Însă el nu cuprinde toate direcţiile profesionale. Lucrul la distanţă se materializează de obicei în funcţii vacante în IT, vânzări, marketing (Digital Marketing). Corespunzător, lista posturilor potenţiale este încă foarte redusă. De regulă, în cazul lucrului la distanţă, specialiştii sunt atraşi de programul liber de muncă, chiar dacă munca la distanţă nu presupune întotdeauna posibilitatea de a-ţi planifica în mod independent ziua de muncă.

Însă moneda are întotdeauna două feţe. Cu timpul, lipsa feed-back-ului şi a comunicării profesionale se răsfrânge negativ asupra carierei specialistului. Încetineşte creşterea profesională şi, ca urmare, cea de funcţie. Există şi alte dezavantaje. Pentru amenajarea locului de muncă va trebui să cheltuiţi mijloace financiare proprii (să vă cumpăraţi un calculator performant, să asiguraţi accesul permanent la internet etc.). Pentru multe femei, un dezavantaj este lipsa necesităţii de a ieşi dimineaţa din casă. Dacă înainte de a pleca la serviciu trebuie să vă coafaţi şi să vă machiaţi, să îmbrăcaţi haine curate şi călcate, atunci acasă puteţi lucra la calculator şi în pijama. În orice caz, lucrul la distanţă necesită spirit de autodisciplină, punctualitate şi responsabilitate personală, de aceea nu se potriveşte tuturor. Aşa că înainte de a lua decizia de a pleca de la oficiu, cântăriţi cu atenţie toate argumentele „pro” şi „contra”.

 Pentru angajator are importanţă situaţia familială a femeii şi numărul de copii?

Aţi putea crede că situaţia familială este problema Dumneavoastră strict personală, care nu are nici o legătură cu serviciul. Însă mulţi angajatori au altă părere la acest subiect. Pentru un anumit post sunt preferaţi oamenii căsătoriţi, iar pentru altul sunt preferaţi celibatarii.

Dacă femeia nu este căsătorită, există o probabilitate înaltă că în curând ea să întemeieze totuşi o familie şi să plece în concediu de maternitate. De obicei, femeile acordă mai multă atenţie copiilor decât bărbaţii. De aceea copiii înseamnă mai multe întârzieri şi zile libere. Copiii se îmbolnăvesc des, iar să refuzi o mamă iubitoare este foarte greu. În schimb, femeile căsătorite nu se mai gândesc la aranjarea vieţii personale şi se pot concentra asupra lucrului.

Dar vreau să menţionez un factor cu adevărat important. Dacă sunteţi un adevărat profesionist, care demonstrează acest lucru prin rezultate, problema privind situaţia familială va trece pe planul doi, poate chiar pe ultimul. Unele dintre candidatele mele după concediul de maternitate s-au angajat la companii mari în funcţii de conducere. Şi credeţi-mă, nimeni nu a întrebat cât a durat concediul lor.

Mămicile în căutarea serviciului. Interviu cu specialistul Nara Abrahamyan

 Ar trebui ca CV-ul să se completeze cu abilităţi suplimentare după concediul de maternitate?

Abilităţile suplimentare obţinute vor fi considerate un mare avantaj, însă doar dacă acestea corespund cerinţelor faţă de locul de muncă vacant. Dacă aţi învăţat să brodaţi, acest lucru este, cu siguranţă, aplaudabil, dar pentru angajator nu prezintă nici o importanţă profesională.

Oferiţi-ne câteva recomandări pentru femeile care doresc să îşi continue cariera după naşterea copilului.

  • Este foarte important ca, la plecarea în concediul de maternitate, să nu pierdeţi legătura şi comunicarea cu colegii. Puteţi organiza întâlniri cu colegii şi îi puteţi vizita uneori pe foştii Dumneavoastră angajatori. Astfel veţi putea afla ultimele noutăţi, schimbările survenite în sfera profesională.
  • Înainte de a reveni la serviciu, împrospătaţi-vă cunoştinţele şi abilităţile care pot fi folosite la locul de muncă. În afară de aceasta, trebuie să reanimaţi în minte imaginea Dumneavoastră de până la concediu şi să încercaţi să corespundeţi acesteia.
  • Citiţi! Desigur, nu tot ce vă cade sub mână. Trebuie să daţi preferinţă literaturii de specialitate. Înainte de a pleca în concediul de maternitate aţi putea chiar întocmi o listă prealabilă a literaturii care vă interesează. Abonaţi-vă la reviste profesionale.
  • Este foarte important să pregătiţi membrii familiei pentru schimbări. Dacă micuţul va rămâne acasă cu cineva dintre adulţi, trebuie să-l obişnuiţi din timp cu această persoană. În aşa mod copilul se va obişnui treptat cu persoanele noi şi nu va mai fi stresat. Dacă însă copilul va începe să meargă la grădiniţă, trebuie să-l familiarizaţi cu locurile noi.
  • Adresaţi-vă la SBC-HR! Noi avem mereu grijă de candidaţii noştri şi încercăm să le fim alături. Am contribuit cu succes la angajarea multor tinere mămici. Din 100% de mămici pe care le-am supus Diagnosticului, 45% au fost ulterior angajate. 

E-mail pentru consultaţii: n.abrahamyan@sbc-hr.md

www.sbc-hr.md