Perna are rolul de a menține poziția anatomică a coloanei în timpul somnului și de a asigura relaxarea mușchilor spatelui. Perna pentru copii se alege cu multă atenție, deoarece coloana este în formare. O poziție incorectă în timpul somnului poate cauza diformări ale coloanei. Când îi cumpărăm micuțului pernuță și la ce trebuie să fim atenți atunci când o alegem?
De la 2 ani
Medicii pediatri și ortopezi opinează că micuții au nevoie de pernă după vârsta de doi ani. Particularitățile fiziologice ale nou-născuților: capul mai mare față de întregul corp asigură comoditatea și poziția corectă în timpul somnului.
Excepție fac pernuțele înclinate (la un unghi de 30°С). Ele permit reducerea regurgitărilor, întrucât capul se află la nivelul corpului. De asemenea, puteți îndoi capătul saltelei, însă fiți atenți ca acesta să nu se arcuiască.
Pernele ortopedice pentru copiii de până la doi ani se confecționează în funcție de particularitățile anatomice de formare a oaselor capului și a coloanei. Aceste pernuțe sunt recomandabile pentru evitarea și corectarea diformărilor coloanei, în cazul traumelor din timpul nașterii. Necesitatea utilizării acestor pernuțe se stabilește de către medicii ortopezi și pediatri.
Pernuțele pentru copiii mai mari de doi ani
După vârsta de doi ani pot fi întrebuințate pernele standarde. Există un asortiment bogat de perne. La alegerea pernelor trebuie să ținem cont de câteva particularități.
Vom ține cont de:
- Lățimea pernei trebuie să fie cât cea a patului. Astfel micuțul nu va aluneca de pe pernă.
- Înălțimea pernei trebuie să fie astfel încât capul și corpul copilului în timpul somnului să se afle la același nivel.
- Elasticitatea pernuței trebuie să fie normală.
- E important ca pernuța să fie confecționată din materiale care respiră – capul micuțului astfel nu va transpira.
- Comoditatea în îngrijire. Perna trebuie să fie ușor de spălat și uscat, să păstreze forma inițială.
- Siguranța în utilizare: e important să nu provoace alergii micuțului.
Tipurile de umpluturi
Fibre sintetice. Nu provoacă alergii. Nu respiră bine, iar capul copilului poate transpira.
Lâna de oaie. O umplutură moale și ușoară, dar care se deformează foarte repede – se formează cocoloașe. O alternativă sunt produsele combinate, confecționate din lână și materiale sintetice.
Puf de păsări înotătoare. Poate provoca alergii.
Coji de hrișcă. Are proprietăți ortopedice, respiră foarte bine, este antialergică.
Pernuțe ortopedice din latex. Asigură o poziție corectă a coloanei în timpul somnului, ajută la prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni. Înainte de a cumpăra o astfel de pernă, consultați-vă mai bine cu un medic ortoped.