Gastrita reprezintă o afecțiune inflamatorie a mucoasei gastrice. La copii, gastrita este deseori cauzată de intoxicații și alimentația incorectă. În cazul elevilor, gastrita se dezvoltă de cele mai multe ori din motivul nerespectării regimului alimentar și apariției în meniul copiilor a unor astfel de alimente ca chipsurile, pesmeții, sucurile gazeificate și băuturile pe bază de acizi și conservanți chimici. Ce să facem dacă micuțul a început să se plângă de dureri în burtă până la și după masă? Ați observat la copil dereglări ale poftei de mâncare și miros urât din gură? Răspunsul este simplu: Adresați-vă de urgență la medic!
Despre cauzele apariției și metodele de tratament al gastritei ne-a povestit medicul gastroenterolog de categorie superioară Viorica Carauș, membru al Societății Naționale de Dietetică din Rusia și Moldova.
Care sunt cauzele apariției gastritei la copii?
Gastrita la copii poate decurge sub două forme: acută și cronică.
Gastrita acută se manifestă la copii printr-o inflamare foarte pronunțată a mucoasei stomacului, legată de acțiunea de scurtă durată a unor factori iritanți puternici. Gastrita acută la copil poate însoți o supraalimentație sau consumul unor alimente necorespunzătoare vârstei: grase, condimentate, prea fierbinți sau grosiere, ingerarea unor substanțe chimice, administrarea unor anumite tipuri de medicamente. La fel, declanșarea unui episod de gastrită acută poate fi legată de o toxiinfecție.
Gastrita cronică decurge lent și progresiv, cu recidive periodice, care se caracterizează prin dereglarea proceselor de regenerare fiziologică, tendință de progresare, dezvoltarea atrofiei.
Un rol important în epidemiologia gastritelor cronice îl joacă prezența extinsă a Helicobacter pylori.
Care sunt simptomele prezente în gastrită?
Manifestările clinice ale gastritei acute la copii se pot dezvolta la 6-12 ore după acțiunea factorului iritant. Concomitent, gastrita este însoțită de o deteriorare a stării generale a copilului, de dureri în partea de sus a abdomenului, de eructații, grețuri, vomă, salivație abundentă sau senzație de gură uscată, de ridicarea nesemnificativă a temperaturii corpului. Limba este încărcată (albă), iar tegumentele sunt palide. Episoadele de gastrită alimentară acută la copii au, în medie, o durată de 2-5 zile.
În cazul gastritei cronice se observă o scădere treptată a poftei de mâncare, dureri surde și constante în abdomen, eructații, grețuri, scaun instabil. La acești copii se dezvoltă semne de intoxicație și tulburări digestive: stare generală proastă, slăbiciuni, oboseală, pierdere în greutate, paliditatea tegumentelor.
Ce analize permit stabilirea diagnosticului de gastrită?
Înainte de începerea tratamentului gastritei la copii este nevoie de un diagnostic amănunțit, în scopul determinării fazei la care se află maladia, tipului de tulburare a digestiei, precum și prezenței unor boli conexe. Pentru precizarea diagnosticului și determinarea formei de gastrită se efectuează următoarele investigații:
- analiza urinei și a sângelui;
- diagnosticul infecției cu Helicobacter pylori;
- analiza pH-ului sucului gastric (determinarea acidității);
- efectuarea endoscopiei – examinarea mucoasei stomacului cu ajutorul unui dispozitiv optic special.
Vorbiți-ne despre metodele de tratament al gastritei.
Vreau să subliniez că doar un medic poate diagnostica gastrita și prescrie o terapie corectă în funcție de forma și gravitatea bolii. Tratamentul gastritei cronice are cinci componente principale:
- regimul alimentar;
- preparate care reduc proprietățile agresive ale sucului gastric;
- preparate care sporesc capacitățile de protecție ale mucoasei stomacului;
- preparate care normalizează funcția motorie gastroduodenală;
- terapia antibacteriană (în cazul prezenței infecției cu Helicobacter pilori).
Important! Nu încercați, în nici un caz, să tratați gastrita în mod independent. Dozele optime și durata tratamentului cu medicamentele menționate mai sus pot fi stabilite doar de către medicul curant. Urmați cu strictețe toate indicațiile medicului referitor la tratament și administrați medicamentele conform prescripției. Dacă luați medicamentele pe rând sau neglijați dozajele, tratamentul poate fi ineficient.
Putem scăpa de gastrită în perioada copilăriei?
Este foarte importantă respectarea regimului alimentar. Gastrita nu este considerată o normă, deși se întâlnește la o mare parte a populației planetei. Această maladie trebuie tratată.
SFAT PENTRU PĂRINȚI: Părinții trebuie să respecte principiile dietei de vârstă și igiena alimentară. Este inacceptabilă supraalimentația, în special în cazul produselor grase și dulci. Vor fi evitate medicamentele care irită mucoasa gastrică și alimentele învechite. La fel, se vor lua măsuri de profilaxie a acutizărilor sezoniere.
Interviu realizat de Cristina Scripnic