Familia – este cel mai confortabil și cald loc de pe Pământ. Și aici te simți cu adevărat fericit!

Emoții sincere, contraste deosebite, mesaje ascunse și experimente îndrăznețe, așa se vede fericirea și iubirea din pozele cunoscutului fotograf Andrei Zviaghințev. Ne-am întrebat ce emoții rămân după cadru? Cum arată portretul de familie al autorului acestor minunate fotografii? Pentru a ne domoli curiozitatea eroii noștri de astăzi sunt Andrei și Marina Zviaghințev, împreună cu fiica lor, Sofia.

Family Portrait: Andrei și Marina Zviaghințev

 Andrei, ce valori investiți în conceptul de „familie”, ce înseamnă pentru dvs. acest cuvânt?

Andrei: Familia este dragoste, răbdare, înțelegere. Acesta este locul în care vrei să te întorci cu plăcere după o zi de muncă, locul unde ești iubit și așteptat, locul unde este cald și bine. Familia mai este și o mare responsabilitate asupra căreia trebuie să lucrezi zi de zi.

 Devenind părinți oamenii se schimbă? Cum v-ați schimbat după apariția fiicei?

Andrei: Nu cred că m-am schimbat în vreun fel. Nici Marina nu s-a prea schimbat. Așteptam acest moment. Deși ... s-a produs totuși o schimbare foarte utilă: am devenit mai răbdător, mai răbător în toate sensurile. La multe lucruri sau situații care anterior puteau să mă scoată din sărite, acum reacționez  mai calm, cumva filosofic chiar. Și atmosfera din casa s-a schimbat. Odată cu nașterea Sofiei a devenit mult mai plăcută și mai veselă.

Family Portrait: Andrei și Marina Zviaghințev

 Cum decurge procesul de educare a fiicei în cazul dvs? Acesta înseamnă o muncă serioasă în care puneți la cale fiecare pas, discutați despre comportamentul într-o situație sau alta, ori, dimpotrivă, este un proces natural în care vă ghidați după intuiție?

Marina: Știți cum se spune: „E ușor să fii mamă, atunci când ai alături un tată bun.” Așa este și în cazul nostru. Desigur, educarea unui copilul nu este o treabă ușoară. Este foarte bine când o familie are anumite reguli care sunt respectate de toți: și de mama și de tata și de către bunicii. Atunci copilul înțelege ce este bine și ce este rău. Ce se întâmplă de obicei, atunci când părinții interzic ceva, apoi bunicii permit acest lucru? Încălcarea acestor reguli ale procesului educațional face copilul să înceteze să asculte de părinți, etc. Prin urmare, dacă vrei să răsfeți copilul (bunicii nu pot altfel), trebuie să o faci cu măsură și nu în detrimentul educației. În astfel de situații, trebuie să înveți să menții un echilibru. Foarte multe lucruri depind și de intuiția noastră, pentru că, cine îi cunoaște mai bine și pe părinții noștri și pe copii în același timp?

Multe lucruri copilul trebuie să le învețe de la o vârstă fragedă. De exemplu, spălatul pe dinți, pe care l-am obișnuit de la 6 luni, iar acum Sofia îl face de una singură cu mare plăcere. De asemenea, este important să-i dai copilului un bun exemplu, și nu doar sfaturi. Să vorbim, de exemplu, despre familiile unde se fumează și despre cele în care nu fumează nimeni. Indiferent de cât de mult copilului i se va vorbi despre pericolele fumatului, probabilitatea ca acesta să înceapă a fuma este mult mai mare în familiile fumătoare. Copii sunt reflecția noastră.

De asemenea, cred că este foarte important de a începe dezvoltare abilităților de la o vârstă fragedă. De exemplu, de la 1 an este deja posibil ca, micuțul să viziteze centrele educaționale. Și nu se întâmplă nimic dacă vă veți trezi mai devreme, ori, un centru educațional bun (și mai apoi o grădiniță, școala) nu se află întotdeauna lângă casă.

Family Portrait: Andrei și Marina Zviaghințev

 Ce cărți îi citiți fiicei dvs. și ce desene animate preferați?

Marina: Sofiei îi place foarte mult să i se citească cărți, uneori chiar ea însăși citește în felul său. Încercăm să nu o limităm în acest sens. Îi cumpărăm deseori diferite cărți interactive unde e nevoie să miști ceva, să colorezi, sau pur și simplu să le citești. Cu desenele animate este un pic mai greu. Aici este nevoie de mare atenție pentru selectare. Există desene animate care prezintă exemple rele și cu timpul copilul începe să imite unele personaje. Prin urmare, încercăm să alegem pentru Sofia desene animate educative care redau emoții pozitive.

 Pentru a menține armonia în familie, multe cupluri afirmă că e nevoie de o pauză în ceea ce privesc copii.  Să mergeți în vacanță doar în doi, să rămâneți în doi pentru weekend, lăsând copii la bunici etc. Care este poziția dvs. la această temă?

Marina: În aproape 3 ani, Sofia fost lăsată la bunici de 2 sau de 3 ori, maxim pentru o zi. Nu avem nevoie de pauze, dimpotrivă, odihna și relaxarea  deplină este numai atunci când suntem împreună. Eu, ca mamă, nu aș putea merge undeva în vacanță, fără Sofia, pentru că nu voi avea parte de odihnă, atunci când în mod constant mă voi gândi la copilul meu. În plus, Sofiei îi place să călătorească, iar când vezi că copilul se simte bine cu tine, ce ar putea fi mai frumos?

Family Portrait: Andrei și Marina Zviaghințev

 Iubiți să călătoriți cu mașina. Nu este greu să faci asta cu un copil? Ce locuri deja ați vizitat împreună cu Sofia?

Andrei: Da, călătorim des și întotdeauna împreună cu Sofia. E un călător cu o experiență de mai mult de 3 ani. A mers în călătorie pentru prima dată, când era încă în burta Marinei. Am vizitat Grecia, Bulgaria, Austria, Ucraina, Ungaria, Slovacia și România. Iar în unele țări am fost deja de câte 2-3 ori în diferite anotimpuri. În timpul călătoriei, încercăm să rămânem câteva zile în fiecare țară prin care trecem. În primul rând, aceasta permite să împărțim întregul traseu în distanțe relativ mici, care facilitează călătoriile lungi. Și în al doilea rând, oferă posibilitatea de a vedea multe locuri interesante și frumoase, de a comunica cu oamenii din diferite țări, să faci poze. Probabil, scopul principal al călătoriilor noastre nu este destinația finală, ci procesul în sine. Să fiu sincer, sunt fost foarte mulțumit de faptul că toți membrii familiei adoră acest lucru. Cred că, cu cât mai devreme copilul începe să călătorească cu părinții lui, cu atât mai puțin problematice vor fi călătoriile lungi de mai târziu.

Family Portrait: Andrei și Marina Zviaghințev

 Andrei, dvs. ca fotograf, atunci când vedeți că Sofia face ceva interesant, alergați după aparatul de fotografiat?

Andrei: Da, desigur. De multe ori vreau să prind unele momente dar nu ajung la aparat. Cu toate acestea, întotdeauna la îndemână este un telefon mobil, gata să te ajute în momente dificile. Din fericire astăzi, cele mai multe telefoane sunt echipate cu camere acceptabile, cu o calitate video normală. Echipamentul profesional îl folosesc pentru ședințe foto planificate și la locul de muncă bineînțeles.

 Marina, ce valori vreți să-i transmiteți fiicei? Ce calități ați vrea să le dobândească de la dvs. și care de la soțul dvs.?  

Marina: Ca orice mamă, vreau să-i dau Sofiei tot ce-i mai bun. Facem tot posibilul pentru a ne asigura ca ea să fie crescută în dragoste, grijă și armonie. De la Andrei, aș dori să moștenească răbdarea și bunătatea lui, inteligența și tăria de caracter. Iar eu încerc să-i transmit Sofiei tandrețea și grija, respectul pentru sine și pentru cei din jur, feminitatea și multe-multe alte lucruri.  Vreau să-i dau fiicei mele un bun exemplu, pentru ca ea să aibă o percepție corectă despre ce înseamnă o familie sănătoasă.

Family Portrait: Andrei și Marina Zviaghințev

 Cum ar arăta portretul unei familii ideale pentru dvs. (foto)?

Andrei: Cred că e un fel de imagine destul de obișnuită, poate chiar filmată la un telefon, într-o zi foarte obișnuită. Momentul în care suntem împreună, este suficient pentru a fi fericiți.

Family Portrait: Andrei și Marina Zviaghințev

www.photographer.md