Viitoarele mame acuză frecvent de dureri în spate. Puteți simți durere atît în zona gîtului, cît și a pieptului. Mai puteți simți disconfort în zona umerilor și a sînilor. Presiunea asupra spatelui crește și din cauza modificării coloanei vertebrale.
Femeile însărcinate trag umerii mai tare și întind mai mult gîtul, ceea ce cauzează încordare și dureri în coloana vertebrală. La întrebările de ce se plîng femeile în timpul sarcinii de dureri de spate și cum se poate de evitat aceste dureri ne-a răspuns medicul Svetlana Pleșca, doctor în științe medicale, șef al Laboratorului vertebroneurologie, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Republica Moldova.
De ce femeile însărcinate se plîng de dureri de spate?
Durerile de spate în această perioadă apar ca o reacție normală a organismului la schimbarea centrului de gravitate, acumularea de kilograme și la modificările hormonale. Pentru a pregăti organismul pentru naștere, ovarele și placenta produc hormonul numit „relaxin”. Sub influența lui, oasele bazinului, coccisul se înmoaie, simfiza pubiană se relaxează – avînd loc dilatarea bazinului. Aceste modificări ușurează procesul nașterii.
Ce cauzează durerile de spate în timpul sarcinii?
În primul rînd, înmuierea ligamentelor. Hormonul „relaxin” contribuie la pregătirea bazinului pentru naștere. Aceasta cauzează încordarea mușchilor spatelui. Mai mult decît atît, în primele săptămîni de sarcină durerea poate fi determinată de relaxarea uterului. Durerile trebuie să dispară după a a 20-a săptămînă de sarcină.
Apoi, un factor este creșterea în greutate. Greutatea unei gravide crește pe măsură ce se dezvoltă fătul. În 9 luni de sarcină greutatea poate crește pînă la 15 kilograme. Această greutate este suportată de picioare și spate și crește presiunea în încheieturi și șale.
De asemenea, încovoierea poate servi drept pricină a acestor dureri, și nu doar în perioada de sarcină. În afară de problemele cu coloana vertebrală, există un șir de probleme specifice, precum împinsul abdomenului în față. Nu este bine. Trebuie să fiți atente la ținută: mușchii fesieri încordați, spatele drept, umerii îndreptati și lăsați în jos. Ținuta corectă este cea de regină. Presiunea uterului asupra conexiunilor nervoase și încheieturi este o cauză a durerilor. De obicei, aceste dureri apar la mijlocul perioadei de sarcină și pot crește odată cu dezvoltarea fătului – acestea sînt mai deranjante în poziție culcat.
Cînd trebuie să ceri ajutor?
Aceste dureri sînt un fenomen răspîndit, carora nu trebuie să le acordăm prea multă atenție. Dar există și excepții. Dacă durea capătă caracter de crampe, devine acută, dacă este însoțită de febră și pierderi ale coordonării, e nevoie să mergeți la medic, întrucît, probabil, e vorba de o afecțiune mai serioasă.
Astfel de simptome denotă o afecțiune a organelor interne. Ce boli sînt însoțite de dureri în spate?
Simfizită – inflamarea simfizei pubiene, care apare în timpul sarcinii sau după această perioadă. Una dintre cauze este întinderea musculară. Poate provoca hemoragii. Simptomele bolii sunt durerile în regiunea bazinului, întîmpinarea greutății la urcarea și coborîrea scărilor, dureri puternice la schimbarea poziției corpului.
Pancreatita – inflamarea pancreasului. În timpul sarcinii această afecțiune se întîlnește rar, are drept simptome dureri mari în șale și în partea superioară a abdomenului. Este însoțită de vomă, dereglări ale scaunului, scăderea tensiunii arteriale. Boala este periculoasă, deseori e nevoie de internarea bolnavei.
Boli renale: pielonefrită, colice renale. În cazul colicelor durerile sunt spasmatice, acute, în cazul pielonefritei – mocnite. Durerea este atît de acută, încît nu poate fi redusă prin schimbarea poziției corpului sau prin administrarea analgezicilor. Pentru bolile renale este caracteristică schimbarea culorii urinei. Dacă durerea care apare în regiunea spatelui cuprinde și zona pelvisului, sunt suspecții de colici renale.
Cel mai mare risc îl prezintă bolile asemănătoare cu cele din timpul ciclului menstrual: ritmice, cu intensificarea contracțiilor. Dacă în timpul acestor dureri apar eliminări din uter de culoare închisă, atunci e vorba despre iminență de avort.
Cum se pot evita aceste dureri?
Recunoașterea faptului că durerile de spate este ceva normal în timpul sarcinii nu le calmează pe viitoarele mame. Ce trebuie de făcut ca să se evite senzațiile neplăcute? Cea mai bună opțiune e să ai grijă de sănătatea ta încă înainte de sarcină. Profilaxia eventualelor boli, redarea elasticității coloanei, întărirea mușchilor spatelui. Nici atunci cînd sarcina este o realitate, nu e trziu să vă îmbunătățiți forma fizică. Există un șir de exerciții pentru gravide, care reduc riscul apariției durerilor de spate. Dacă nu sînteți obișnuită cu exercițiile fizice, de la început faceți doar cîteva exerciții în zi.
Cum poți evita durerile de spate în timpul sarcinii?
Desigur că există anumite recomandări, precum:
- Nu stați mult timp în picioare. Dacă nu aveți posibilitatea să vă așezați, folosiți o treaptă sau ceva ridicat pentru a sprijini un picior, apoi altul, reducînd din durerile din regiunea lombară.
- Așezați-vă corect. Puneți-vă o pernă plată la spate, ca să reduci încovoierea spatelui, genunchii trebuie să se afle la nivelul taliei.
- Dormiți pe o parte. Dacă veți dormi pe spate, în termenele avansate de sarcină durerea de coloană va apărea la sigur.
- Renunțați la încălțămintea pe toc, chiar și nu prea înalt. Tocul va cauza o presiune suplimentară asupra mușchilor spatelui.
- Ridicați obiectele corect. Ridicarea greutăților e interzisă în general, dar chiar și obiectele ușoare trebuie ridicate cu atenție.
- Îndoiți genunchii și țineți spatele drept atunci cînd ridicați ceva.
- Plimbați-vă în fiecare zi, ca să vă întăriți mușchii picioarelor și ai spatelui, să vă mențineți în formă și să nu acumulați prea multe kilograme.
- Odihniți-vă suficient!
- Încercați să dormiți suficient. În timpul sarcinii e foarte complicat să urmezi acest simplu sfat: trebuie să fugi de mai multe ori la veceu, mișcările fătului nu-i permit viitoarei mame să doarmă noaptea. Dacă nu reușiți să dormiți suficient în timpul nopții, puteți trage un pui de somn ziua – permiteți-i spatelui să se relaxeze. Purtați o centură de suport sub abdomen. Este un accesoriu util, în special dacă burta e mare, în ultimul semestru de sarcină, dacă mușchii abdominali sunt puțin dezvoltați. Centura reduce presiunea din regiunea lombară.
- Faceți gimnastică. Exercițiile zilnice vor asigura evitea durerilor în coloana vertebrală, dar acestea trebuie efectuate cu atenție. Alegeți exercițiile care pot fi îndeplinite cu ușurință și nu cauzează disconfort. Alegerea este mare: complexe speciale de exerciții, yoga. Alegeți ce vă place.
Cum tratăm durerile de spate?
Cu dureri de spate se confruntă mai mult de jumătate din femeile gravide. Ce să faceți în cazul cînd aveți aceste dureri? Tratamentul se efectuează sub supravegherea medicului – nu vă tratați singură cu analgezice. Înainte de a bea pastile, apelați la un medic ginecolog-obstetrician, medicamentele vă pot ajuta, dar au și efecte secundare, de aceea folosiți metode nemedicamentoase. Noi efectuăm metode de înlăturarea durerilor de spate în timpul sarcinii, determinate de anumite sarcini. Durerile cauzate de anumite boli de spate trebuie tratate de un specialist.
În Canada și SUA, gravidele apelează frecvent la chiropractică – o metodă în domeniul medicinii, specializată în tratarea coloanei. În Moldova de această problemă se ocupă chinetoterapeuții, specializați în durerile de spate. Printre metodele acestora se enumeră masajul, corecția manuală ușoară, gimnastica curativă. Acestea nu doar înlătură durerile, dar și normalizează activitatea sistemului nervos, ceea ce influențează pozitiv evoluția sarcinii. Femeile care au urmat un curs de chinetoterapie sînt mai pregătite pentru naștere.
Ce metode nemedicamentoase de a înlătura durerile există în țara noastră?
Un masaj ușor al spatelui, ar fi bine să fie executat de specialist, dar îți poți masa și singură spatele. E suficient să vă culcați pe o parte și să masați în regiunea coloanei.
Un duș cald ajută mușchii să se relaxeze.
Pernele ortopedice pentru sarcină – se pun sub burtă în timpul somnului.
Mergeți la bazin – dacă nu există contraindicații pentru așa ceva. În timpul înotului, mușchii spatelui se relaxează, iar distanța dintre vertebre crește.
Acupresura și acupunctura vor reduce, de asemenea, durerile de spate.
Interviu realizat de Cristina Scripnic