Doctor Komarovsky: Cum să nu ne molipsim dacă în familie există un bolnav contagios

Doctor Komarovsky: Cum să nu ne molipsim dacă în familie există un bolnav contagios

-
//
29.04.2016

Un membru al familiei s-a îmbolnăvit… Viroză… Ce să facem pentru a proteja cât mai bine pe ceilalți de infecții? Să ne înțelegem de la bun început: nu există acțiuni sigure pentru a preveni infectarea, însă putem totuși să reducem probabilitatea îmbolnăvirii.

Doctor Komarovsky: Cum să nu ne molipsim dacă în familie există un bolnav contagios

Totodată, intensitatea agitației și probabilitatea bolii sunt legate de sursa infecției, mai simplu spus, de stabilirea faptului cine este mai periculos: copiii pentru adulți sau adulții pentru copii.

Maxim, un băieţel de cinci ani, a făcut viroze de patru ori într-o iarnă. Iar părinții lui – câte o singură dată. Aici nu este nimic neobișnuit – adulții au imunitate specifică pentru mulți viruși (au fost deja bolnavi), adulții au o imunitate locală mai puternică, adulții se pot controla mai bine (de exemplu, să se spele mai des și mai conștiincios pe mâini). Cu toate acestea, „virusurile de copii”, adică virusurile pe care copilul i-a adus acasă de la grădiniță sau de la școală, pot să provoace, episodic, boli la adulți – apropo, s-a demonstrat că adulții fac infecții respiratorii virale acute cu atât mai des cu cât mai mulți copii sunt în familie.

Situația inversă este atunci când tatăl a venit bolnav de la serviciu: în acest caz copiii au șanse maxime să se îmbolnăvească, iar cu cât mai mic este copilul, cu atât mai mari sunt aceste șanse. Excepție fac bebelușii mai mici de trei luni, care au încă anticorpi primiți de la mamă. Însă dacă mama s-a îmbolnăvit, este clar că nici ea, nici micuțul nu au anticorpi.

Doctor Komarovsky: Cum să nu ne molipsim dacă în familie există un bolnav contagios

Aceasta a fost o mică introducere, ca să zicem așa. Acum răspundem la întrebarea:

CE SĂ FACEM?

  • Bolnavul trebuie izolat, dacă acest lucru este posibil. Și nu importă dacă vorbim despre un adult sau despre băiețelul Maxim. Desigur, cel mai bine este să i se aloce o cameră separată, dar nu toți și nu întotdeauna au această posibilitate. De aceea trebuie să vorbiți cu bolnavul și să vă înțelegeți: dacă vrea apă, nu trebuie să alerge la bucătărie, ci să ceară și i se va aduce; dacă vrea să citească, să spună ce carte vrea și i se va aduce; dacă vrea la baie… Lui Maxim i se poate propune o oliță, dar cu tata e mai complicat, va trebui lăsat la baie, însă rugat să meargă la baie și înapoi, atât!
  • În casă trebuie menținut, pe cât posibil, un regim optim de umiditate și temperatură.
  • Camera în care se află bolnavul și celelalte încăperi din casă trebuie aerisite regulat.
  • Spălați bine pe jos în toate camerele.
  • Acordați o atenție deosebită obiectelor pe care le-a atins bolnavul (mânerele ușilor la WC, robinetele din baie etc.) – ștergeți-le cu substanțe dezinfectante.
  • Lăsați la îndemână în toată casa șervețele igienice umede. Acestea trebuie folosite cât mai des, între spălările de mâini.
  • Bolnavul trebuie să aibă farfurii și tacâmuri separate.
  • Puneți lângă bolnav un vas special, în care să arunce șervețelele de nas folosite, măștile etc. De preferință folosiți șervețele și măști de unică folosință.
  • Certați și pedepsiți bolnavul pentru umblatul prin casă și aruncatul șervețelelor în alte locuri, indiferent de vârsta acestuia.
  • Dacă persoanele sănătoase pot să aleagă între a citi (privi televizorul) și a se plimba, preferați plimbatul.
  • Adultul bolnav care este nevoit să comunice cu copiii trebuie să poarte mască.
  • Persoanele sănătoase trebuie să picure regulat (1-2 ori pe oră) în nas soluții saline.

Doctor Komarovsky: Cum să nu ne molipsim dacă în familie există un bolnav contagios

Și acum să vorbim despre o situație concretă: mama care alăptează a contractat o viroză. Cum să protejăm bebelușul?

  • Dacă acest lucru este posibil, copilul trebuie îngrijit de alți membri ai familiei, iar mama va fi lăsată doar să alăpteze copilul.
  • Copilul trebuie să se afle (să doarmă) cât mai mult timp la aer liber (în curte, pe balcon).
  • Cele descrise mai sus referitor la aer, spălat, curățenie, veselă etc. rămân valabile.
  • Mama bolnavă se va apropia de copil doar purtând mască și după ce și-a spălat mâinile.
  • Limitați pe cât este posibil timpul de alăptare.
  • Până la și după alăptare, picurați în năsucul copilului soluții saline (fiziologice).

Autor: Komavorsky E. O.

Sursa