Cum să educi un copil obsedat de bani: 6 metode sigure

Cum să educi un copil obsedat de bani: 6 metode sigure

-
//
26.01.2017

În jurul copiilor există o mulțime de tentații, și pentru toate trebuie să plătești, de aceea dragostea pentru bani se naște în odraslele noastre din fragedă copilărie. Și asta pentru că noi înșine repetăm iarăși și iarăși cât de scump este totul și cât de greu este să facem bani pentru jucării, diverse activități și distracții. În timpul unei astfel de educații „financiare”” riscăm să creștem un copil obsedat de bani, iar noi știm 6 metode care să ne asigure succesul. Sperăm că veți sesiza ironia din primele rânduri.

Cum să educi un copil obsedat de bani: 6 metode sigure

PRIMA METODĂ: Plătiți copilului pentru orice eforturi

Pentru ca odrasla să crească având convingerea că banii sunt măsura tuturor lucrurilor, cultivați-i ideea că toate eforturile trebuie apreciate financiar. Ai învățat litera M – primești o chiflă și un chupa chups, ai luat un zece la școală – primești zece lei, ai susținut examenul la karate – ține onorariul, ai făcut curat în cameră – iată banii promiși pentru hamburger și film cu pop corn. Copilul se obișnuiește să fie răsplătit pentru orice mic efort, iar celelalte stimulări (de exemplu lauda) nu îl mai bucură.

METODA A DOUA: Măsurați succesul după indicii exteriori

Puteți obișnui copilul cu această apreciere din cea mai fragedă copilărie, comparând succesele lui cu ale altor copii: „Uite, Daniel a învățat deja să citească, iar tu abia de silabisești…” sau „La matineu Sofia a recitat tocmai 5 poezii, iar tu doar două. Reiese că Sofia e mai deșteaptă ca tine?!” Și nu are importanță că Sofia este fiica educatoarei, principalul este să vă convingeți odrasla că viața este o cursă și o concurență continuă.

Elevii pot fi tachinați cu notele: „Zici că Stas a luat zece la test, iar tu doar opt? Stas a copiat, iar tu ai învățat toată seară? Și ce? Important este să știi să te descurci, Stas știe, iar tu – nu. Tu ești corect, iar Stas va avea nota zece la semestru”. Și nu are nici o importanță că Stas este un mincinos, principalul este că știe să se adapteze și să se descurce, nu ca alții.

METODA A TREIA: În discuțiile despre persoanele cunoscute, comparați veniturile lor

Insuflați copilului că oamenii trebuie judecați după calitatea și cantitatea bunurilor imobile, automobilelor, ceasurilor, gadgeturilor, aparatelor electrocasnice, călătoriilor pe an și altor atribute ale bogăției. Încă din adolescență copilul va înțelege că oamenii trebuie apreciați după criterii exterioare. Gadgeturi scumpe, mașini 4x4, apartamente, haine de firmă și, desigur, venituri. Și nu are nicio importanță ce fel de om este.

Cum să educi un copil obsedat de bani: 6 metode sigure

METODA A PATRA: Creați-i copilului sentimentul de lipsuri

Pentru aceasta nu îi dați bani de buzunar? I-a meritat? Cum adică, dacă nu muncește singur? Și ce dacă a fost singurul care nu a putut cumpăra un suvenir în timpul excursie organizate de diriginte la fabrica de jucării de brad? Foarte bine – de ce să cheltuie pe o jucărie pe care ar fi putut-o strica pe drum? Iar banii sunt greu de câștigat, în plus, cine plătește pentru lecțiile de karate – jucăria de brad sau tata? Banii nu sunt pentru mofturi și capricii: repetați aceste cuvinte ca pe o mantră.  Formați-i sentimentul de lipsă, de vină pentru visele sale și dorința de a și le cumpăra pe toate, atunci când va crește mare…

METODA A CINCEA: Povestiți-i cât mai des și cât mai amănunțit că familia voastră este mai săracă decât altele

Ca exemple pot servi, desigur, familiile celor mai buni prieteni ai copilului. Povestind, ironizați și repetați că această lume este inechitabilă. Faceți-l atent la mașina pe care o conduce mama norocosului de Pașa și ce telefon enorm are tatăl lui. Și nu are importanță că mama lui Pașa este un manager de succes și stă la oficiu până târziu, iar tata are afacerea proprie și face a treia facultate. Elementul cheie este să-i insuflați copilul următoarele: unii sunt norocoși și banii le cad din cer, dar nu este cazul dumneavoastră. Orice ați face, nu veți avea niciodată bani suficienți, chiar dacă vă gândiți doar la ei. 

Cum să educi un copil obsedat de bani: 6 metode sigure

METODA A ȘASEA: Înlocuiți grija și atenția cu bani

Nu aveți timp pentru comunicarea cu copilul? Dați-i bani să meargă la film cu prietenii, au mai multe teme de discuții. Ați țipat la copil, l-ați certat fără motiv – de ce să vă cereți scuze, sunteți adult, vă puteți răscumpăra vina… plătind daunele. Nu aveți putere, după o zi de muncă, să ascultați problemele copilului? Ați fost o lună în deplasare? Oferiți-i cadourile cumpărate și fuga la serviciu, la proiecte, la probleme…

Copilul trebuie să știe că părinții muncesc din greu să le asigure o viață bună. Iar foarte curând micuțul va înceta să vă mai simtă lipsa și va începe să vă perceapă ca pe un Moș Crăciun, a cărui sarcină este să aducă cadouri. Iar în rezultat – dependența de shopping, depresiile și alte efecte adverse ale imposibilității de a construi relații apropiate cu părinții și de a simți contactul emoțional, grija și dragostea.

Sursa