mamaplus.md

Tot ce trebuie să știi despre prima vizită la ginecolog când ești însărcinată

-
//
23.11.2015

Graviditatea o face pe femeie cu adevărat frumoasă. Aceasta este o perioadă foarte importantă în viața femeii. Un făt sănătos, activ și viabil reprezintă o bucurie enormă pentru viitoarea mamă. În timpul sarcinii apar o serie de întrebări care necesită răspunsuri și care se referă la alimentarea corectă, lucrurile ce  pot afecta micuțul, și, cel mai des, la luarea în evidență.

În prezent, există posibilitatea ca femeia să  aleagă instituția unde-și poate    monitoriza sarcina. Aceasta poate merge  pentru consult la un medic dintr-o policlinică de stat sau dintr-o  maternitate sau dintr-o clinică privată.  Alegerea se face în funcție de dorință și de posibilitățile materiale.

Despre luarea în evidență a gravidei, despre cum se pot evita bolile ginecologice și despre analizele obligatorii în timpul sarcinii am discutat cu Ruslana Burdeinaia-Cucoș, ginecolog obstetrician, categorie superioară, cabinetul de sănătate reproductivă, Centrul de familie nr.12.

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș Cum se diagnostichează o sarcină?

Medicii ginecologi-obstetricieni clasifică semnele unei sarcini în posibile, probabile și sigure. 

Din categoria simptomelor posibile fac parte modificarea senzațiilor olfactive și gustative, a apetitului, oboseala, grețurile, hiperpigmentarea pielii fieții și a mameloanelor, micțiunile frecvente.

Dintre semnele probabile fac parte lipsa ciclului menstrual, umflarea  și sensibilitatea crescută a sînilor și alte simptome constatate în timpul consultului ginecologic.

Siptomele probabile exclud posibilitatea unei sarcini extrauterine.

Simptomele sigure includ observarea embrionului  la efectuarea ecografiei, bătăile inimii fătului, care pot fi auzite începînd cu  saptămînele 7-9 de sarcină, mișcările fătului pot fi resimțite de către  mamă după saptamîna a 16-a.

Investigațiile de laborator includ analiza urinei la gonadotropina corionică, pentru a stabili nivelul subunității alfa în sînge.

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș Ce presupune îngrijirea prenatală și cum trebuie de ales clinica unde îți poți monitoriza sarcina?

Femeia însărcinată își alege singură clinica de investigare în funcție de preferințe și de posibilitățile materiale. O monitorizare gratis e posibilă la centrul de familie de la locul de trai permanent sau la locul de reședință actual.

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș Ce include prima vizită la ginecolog?

Ruslana Burdeinaia-Cucoș: Mai întîi,  medicul va urmări istoricul medical și va alege  un program de monitorizare.  

Care poate fi de următoarele tipuri:

✔ standard, prevăzut pentru femeile sănătoase, care nu suferă de boli cronice. Prima consultație include o discuție minuțioasă, examenul ginecologic, ultrasonografia, analiza generală a sîngelului, determinarea grupei sangvine, a factorului Rh și a anticorpilor  antiRh, analiza generală a sîngelui, testul pentru sifilis, testarea pentru hepatita B, HIV, examenul citologic al frotiului colului uterin, testul pentru infecția cu gonococcus. În grupurile de risc se mai recomandă testul la hlamide.

În cazul identificării unor boli,  medicul recomandă repetarea unei serii de analize și neapărat efectuarea electrocardiogramei;

extinsă, pentru femeile cu boli cronice, acest program include aceleași analize ca și programul standard, precum și niște analize suplimentare detaliate, pentru stabilirea și  prevenirea bolilor cronice.

Indiferent de programul selectat, femeia gravidă trebuie să meargă pentru un  consult și la următorii medici specialiști: oftalmolog, stomatolog, otolaringolog.

Dacă sarcina decurge normal, examinarea se realizează o dată pe lună, după cum urmează:

1) prima vizită: pînă la 12 săptămîni

2) 16-18 săptămîni;

3) 22-24 săptămîni;

4) 28-30 săptămîni;

5) 35-36 săptămîni;

6) 38 de saptamîni.

La fiecare vizită,  medicul urmărește creșterea ponderală, tensiunea arterială, prezența edemelor, ascultă bătăile  cordului fetal. De asemenea, se efectuează analiza urinei, pentru a exclude glucozuria – o cantitate de glucoză în urină, și proteinuria –  o cantitate de proteină în urină, un frotiu vaginal.

La I, IV, V, VI vizită se recoltează un frotiu bacteorologic. 

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș Pentru ce e nevoie de analizele detaliate?

În ultimul timp a crescut semnificativ numărul de acutizări ale bolilor cronice. În prezent, acestea se constată la 60%-70% din gravide, ceea ce împiedică o evoluție normală a sarcinii. Bolile somatice cronice ale gravidei deseori au multiple cauze, dintre care multe își au rădăcinile în perioada copilăriei și a adolescenței viitorilor părinți și au legătură cu neglijarea sănătății și cu refuzul tratamentului.

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș Ce analize se recomandă în cazul depistării unor boli cronice?

Infecțiile mamei, acute sau cronice, sînt periculoase pentru făt, întrucît au un impact asupra acestuia atît direct, cît și indirect. Agentul patogen poate trece bariera fetoplacentară, cauzînd infecții fetale. Sistemul central nervos al fătului este cel mai vulnerabil.  Nu mai puțin sensibil este sistemul imunitar, ale căror patologii cresc riscul îmbolnăvirilor în copilărie.

Infecțiile intrauterine cresc riscul dezvoltării unor boli de inimă, articulații, piele, a unor stări alergice.

În cazul unor infecții otolaringologice, se recomandă următoarele analize: colectarea frotiului din nas și gît pentru însămînțare, în baza căruia se determină tipul de antibiotic pentru tratament, necesitatea aplicării fizioprocedurilor cu raze ultraviolete pentru nas și gît.

În cavitatea bucală se mai găsește un focar de infecție – cariile dentare, de care deseori uităm și față de care avem o atitudine superficială. Dinții trebuie tratați încă  înainte de conceperea unui copil: în timpul sarcinii cariile se extind și poți pierde toți dinții. Caria dentară poate acutiza anghina, sinuzita și alte probleme la nivelul cavității bucale,  al gîtului și al nasului.

În cazul bolilor varicoase. Acestea sînt neplăcute și periculoase și înainte de sarcină. În timpul gravidității nu se recomandă tratarea varicelor prin metode radicale, ci prin tratament conservator – medicamentos, care împiedică coagularea și formarea trombozei, se recomandă purtarea ciorapilor elastici și a chiloților elastici, în funcție de gradul de manifestare. Înainte de a naște, picioarele trebuie înfășurate în bandaje elastice, iar în cazurile severe se poate recurge la cezariană.

În cazul bolilor alergice. Sarcina în acest caz poate decurge normal, totuși în cazul astmului bronșic care evoluează și se manifestă prin atacuri frecvente, planificarea unei sarcini  trebuie amînată pînă în momentul ameliorării stării printr-un tratament adecvat și al încetării atacurilor.

Înainte de planificarea unei sarcini e nevoie să consultați medicul alergolog-pulmonolog și să efectuați examinarea minuțioasă a caracteristicilor de bază ale respirației și evaluarea eficienței terapiei de bază, precum și a compatibilității acesteia cu sarcina.

Boli ale sistemului digestiv. Cu mici excepții, aproximativ toate afecțiunile sistemului digestiv nu reprezintă o contraindicație pentru sarcină. Aceasta nu înseamnă însă că nu trebuie de întreprins nimic  – e nevoie,  în special, de o examinare minuțioasă la etapa planificării sarcinii și evaluarea gradului de afectare a sistemului digestiv.

Bolile renale. Bolile renale și ale tractului urinar ocupă primul  loc printre patologiile sarcinii și nașterii, cele mai frecvente sînt pielonefrita, glomerulonefrita și nefrolitiaza.

Dacă există suspecții de pielonefrită în timpul sarcinii, gravida se internează și  se iau toate măsurile de păstrare a sarcinii. Medicii vor determina gradul de inflamație și pe cît de activ este acest proces, apoi, în funcție de termenul sarcinii, vor stabili tratamentul.

Analizele obligatorii în cazul pielonefritei cronice sînt:   analiza generală și biochimică a sîngelui, analiza urinei, analiza urinei după Niciporenko, însămînțarea urinei pentru determinarea sensibilității la antibiotice. Pe lîngă acestea, este necesară efectuarea ecografiei rinichilor și a vezicii urinare.

În cazul bolilor hepatice. Cea mai periculoasă boală de sînge este leucoza (leucemia). Femeile care suferă de această boală sînt monitorizate de către medicul hematolog și obstetrician, cu recomandarea medicamentelor specifice.

Gravida trebuie să fie neapărat examinată de către un terapeut sau hematolog, să i se recolteze sînge pentru a vedea nivelul hemoglobinei, fierului seric și capacitatea de legare a fierului în sînge. Aceste analize arătă dacă este vorba despre un deficit de fier sau dacă există o problemă de asimilare a fierului.

Anemia trebuie tratată atent și îndelung încă înainte de sarcină, pentru a asigura organismului un surplus de fier, deoarece în timpul sarcinii acesta va fi asimilat și de către făt. În afara de aceasta, terapeutul va verifica starea gravidei  destul de des și va prescrie pe parcursul sarcinii preparate de fier.

În caz de diabet zaharat, trebuie de ținut cont de vechimea bolii, gradul de complexitate în momentul confirmării sarcinii, de prezența complicațiilor articulare. Trebuie de efectuat anamneza familiei, în detalii, cu privire la ciclul menstrual, bolile infecțioase, îndeosebi la pielonefrita cronică.

Pentru evaluarea sării gravidei care suferă de diabet zaharat, se efectuează următoarele analize:

  1. analiza generală a sîngelui;
  2. analiza urinei;
  3. analiza biochimică a sîngelui (proteina, albumina, urea, creatina, glucoza, electroliți, bilirubina directă și indirectă, fosforul, alaninaminotransferaza, aspartataminotransferaza, fosfotoza alcalinică);
  4. conținutul de lipide și colesterol în sînge;
  5. coagulograma;
  6. hemostaziograma;
  7. însămînțarea urinei;
  8. analiza de urină după Neciporenko;
  9. analiza urinei după Zimnițki;
  10. proba Reberg;
  11. profilul hormonal al complexului fotoplacentar  (prolactina placentară, progesteron, estrogen,  estriol, cortizol)  și α-fetoproteina;
  12. profilul glicemic;
  13. profilul glucozoric, cu determinarea acetonei în fiecare porție de urină;
  14. cantitatea de proteine pentru urina de 24 de ore.

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș Cînd e nevoie de consultarea altor medici specialiști?

Trebuie de mers la un medic hematolog în cazul în care mama și tatăl copilului au Rh diferit.  În cazul în care mama are Rh negativ, iar fătul – pozitiv, fătul poate moșteni factor Rh-ul tatălui, ceea ce poate cauza un conflict imunologic. Aceasta este o situație mai complicată, dar nu fără soluție: doar că medicii vor depune un efort suplimentar ca sarcina și nașterea să decurgă fără complicații.

Analizele genetice trebuie de efectuat în următoarele cazuri:

  • dacă mama are peste 35 de ani;
  • în familie există dereglări cromozomiale și genetice, boli genetice;
  • în familie există copii cu anomalii fizice și psihice;
  • soții sînt rude de sînge apropiate;
  • narcomania sau alți factori.

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș Ce trebuie să facă viitoarea mamă dacă simte o modificare a stării generale?

Principalele schimbări ale stării generale a gravidei, de obicei, sînt determinate de:

  • modificările cardio-vasculare și hormonale, mărirea uterului și tulburările coloanei vertebrale;
  • durerile de cap și de spate;
  • grețuri și vomă;
  • constipație;
  • varice.

Dacă acuzați de oricare dintre aceste simptome, consultați imediat medicul ginecolog care vă monitorizează sarcina.

Nu aplicați nici un fel de tratament fără recomandarea medicului!

Prima vizită la ginecolog a gravidei. Luarea în evidență și analizele necesare. Interviu cu specialistul Ruslana Burdeinaia-Cucoș

Interviu realizat de Cristina Scripnic