mamaplus

Care este cantitatea de ouă recomandată pentru adulți și pentru copii

-
//
17.08.2022

Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, fiind bogat în nutrienți valoroși. Acest produs a căpătat de-a lungul timpului o reputație proastă, din cauza bolilor asociate cu colesterolul mărit. Lucrurile nu stau, însă, chiar așa de rău, dimpotrivă.

Colesterolul este o moleculă structurală esențială membranei celulare; este produs de organism, dar poate fi luat și din alimente. Un ou conține, într-adevăr, 186 mg de colesterol, adică 62% din doza zilnică recomandată. La fel de adevărat este însă că, atunci când consumăm colesterol, organismul nu mai produce și el colesterol, așa că balanța se echilibrează.

Rolul colesterolului în organism

Spuneam că organismul produce singur colesterol, care are de îndeplinit mai multe roluri. Este necesar pentru fabricarea hormonilor pe bază de steroizi, în special hormoni sexuali precum testosteronul și progesteronul, dar și alți hormoni, produși în principal de glanda suprarenală, necesită colesterol pentru producere. Aldosteronul (hormonul care face că rinichii să rețină apa) și cortizolul (hormon important în suprimarea inflamației din organism) sunt două astfel de exemple.

De asemenea, colesterolul trebuie să fie prezent pentru ca pielea să producă vitamina D, care joacă un rol în modul în care organismul gestionează calciul și ajută la menținerea densității osoase. Nu mai puțin important, colesterolul permite organismului să formeze acizi biliari, necesari pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor din tractul digestiv, astfel încât acestea să poată fi absorbite în organism.

Ce se întâmplă când în corp este prea mult colesterol?

Când nivelul de colesterol depășește limitele normale apar problemele cardiace. Colesterolul rău LDL crește atunci când adopți o alimentație nesănătoasă, care conține multe grăsimi saturate (carne grasă, lactate grase) și produse cu zahăr, când iei kilograme în plus, când ai un stil de viață sedentar ori când ești expus stresului pentru perioade îndelungate.

Gălbenușul oului conține colesterol, iar albușul proteine

Gălbenușul de ou conține o cantitate mai mare de colesterol, albușul fiind bogat, în mare parte, în proteine. Din acest motiv, consumul de gălbenușuri pe săptămână ar trebui limitat la 7, însă nu există dovezi prea multe cum că o cantitate mai mare ar fi dăunătoare.

Ouăle sunt recomandate și pentru copii, întrucât calitățile lor nutriționale le asigură dezvoltarea armonioasă. În cazul copiilor, un ou pe zi, respectiv 7 ouă pe săptămână, nu afectează cu nimic sănătatea acestora, ci, dimpotrivă, le aduc nutrienți de calitate.

Studiile efectuate în ultimii ani cu privire la consumul de ouă au scos la iveală următoarele aspecte:

  • În cele mai multe cazuri, colesterolul bun HDL este cel care crește în urma consumului de ouă.
  • Colesterolul rău LDL nu suferă modificări în urma consumului de ouă, dacă acestea sunt gătite într-o manieră sănătoasă.
  • Nivelul de antioxidanți din sânge crește în urma consumului de ouă

Unii oamenii de știință susțin că, dacă nu depășești cantitatea de două ouă pe zi, nu ai de ce să îți faci griji pentru sănătatea ta. Oricum, cantitatea de ouă consumată într-o zi trebuie să fie în concordanță cu celelalte mese ale zilei.

Un ou conține 80 de calorii, 5 grame de grăsimi și 6 grame de proteine. Drept urmare, dacă masa de prânz va fi și ea bogată din punct de vedere proteic (de exemplu, mănânci o friptură la cuptor), nu e necesar să mănânci două ouă la micul dejun, te poți limita la unul singur. Echilibrul este cheia.