Deși are o mulțime de beneficii pentru sănătate, usturoiul poate fi contraindicat în anumite situații. Foarte multe gravide se întreabă dacă este în regulă să consume usturoi pe parcursul celor nouă luni de sarcină, iar noi am încercat să găsim niște răspunsuri utile la această întrebare frecventă.

Specialiștii recomanda gravidelor să aibă grijă la ceea ce mănâncă pentru a naște prunci sănătoși și viguroși, să întrebe medicul cu privire la unele alimente despre care acesta poate spune exact dacă sunt bune sau nu, în funcție de tipul de sarcină pe care îl au femeile, dar și la cantitatea ingerată. Usturoiul este foarte bun pentru că aduce beneficii pentru sănătate, însă, în timpul sarcinii, este imperios necesar să nu fie consumat în exces, acest lucru putând duce la diverse probleme gastrice.

Înainte de a fi introdus în dietă, orice viitoare mămică va întrebă medicul dacă sarcina îi permite consumul de usturoi și ce cantitate va avea voie să mănânce pentru a nu afecta fătul.

Mai ales atunci când va fi răcită, usturoiul o poate ajuta cu succes deoarece alicina din această plantă devine un adevărat mecanism de apărare împotriva răcelii. Totuși, înainte de a lua această decizie este necesar să cereți sfatul medicului.

Este important că nicio gravidă să nu exagereze și să mănânce o cantitate mult prea mare deoarece ar trebui să facă față acestor probleme:

  • Indigestie
  • Arsuri la stomac
  • Diaree
  • Balonare
  • Iritația gurii
  • Stare de vomă
  • Vărsături

Pentru a preveni apariția unor consecințe nefaste, viitoarele mămici ar trebui să țină cont de următoarele lucruri:

  • În primul trimestru pot mânca usturoi în cantități mici, iar în trimestrele doi și trei vor întreba medicul dacă tipul de sarcina le va permite acest lucru;
     
  • Consumul de usturoi nu poate fi în exces, ci se va limita de la doi la patru căței pe zi, cruzi sau pregătiți în diferite feluri de mâncare.
     
  • Medicul le poate prescrie suplimente sub formă de tablete liofilizate dacă va fi cazul;
     
  • Se va mânca mai ales seara pentru a nu avea probleme cu mirosul neplăcut al gurii în timpul zilei;
     
  • După naștere, în perioada alăptării mămicile vor fi atente când și cum mănâncă usturoiul pentru că aroma sa puternică ar putea trece în laptele matern și să afecteze bebelușul. Pur și simplu, acesta va refuza să sugă la sân.