Multe mame se străduiesc să scape de kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii. Dar puține dintre ele știu că unele dintre schimbările apărute în cele 9 luni de sarcină pot rămâne permanente. Pe unele proaspete mămici nicio dietă nu le poate ajuta să mai poată purta pantofii pe care îi încălțau înainte de sarcină și asta pentru că, uneori, femeilor le cresc labele picioarelor în timpul sarcinii.
După sarcină, multe mame se plâng că poartă pantofi cu un număr mai mare decât înainte. Acum, cercetătorii au testat această teorie pentru a vedea dacă fenomenul de mărire a labei piciorului după naștere chiar se produce.
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Iowa pe un eșantion de 49 de femei însărcinate. Specialiștii au măsurat bolta plantară a voluntarelor, și când ele erau în mișcare și când se odihneau. În urma măsurătorilor, cercetătorii au aflat că de la începutul sarcinii până la 5 luni după naștere, înălțimea și rigiditatea boltii plantare a 60 - 70 de procente dintre femei scădeau, cauzând o lungire a labei piciorului cu 2-10 mm.
„Am auzit femei care raportau că mărimea labei piciorului se mărește în timpul sarcinii, dar nu am găsit nimic despre acest subiect în jurnalele medicale. Am aflat că sarcina chiar duce la schimbări permanente ale labei piciorului”, a explicat profesorul Neil Segal.
De asemenea, studiul subliniază că cele mai mari schimbări de acest fel apar în timpul primei sarcini, în timp ce următoarele este probabil să nu mai aducă modificări ale labei piciorului.
„Este posibil că aceste modificări să explice de ce femeile au un risc mai mare de apariție a durerii sau a artritei, în comparație cu bărbații”, a mai adăugat Segal.