mamaplus

Pediatrul Dorina Agachi: „Boala gură-mână-picior afectează cel mai des copiii sub vârsta de 5 ani”

-
//
10.08.2021

În Republica Moldova se atestă o creștere a numărului copiilor diagnosticați cu boala gură-mână picior, care este o infecție virală acută, cauzată de virusul Coxsackie A 16, ce face parte din familia de virusuri denumite non-polio enterovirusuri. Boala se poate manifesta atât la adulți cât și la copii, însă cel mai frecvent apare la micuții cu vârsta de până la 5 ani. Infecția prezintă simptome caracteristice unei viroze și continuă cu o erupție care afectează în special cele trei zone specifice – gura, mâinile și picioarele.  Mai multe informații despre simptomele, diagnosticul și metodele de tratament ale bolii, aflați de la medicul pediatru Dorina Agachi.

„Boala este frecventă în sezonul cald. Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Boala apare frecvent în creșe, grădinițe, dar și în mediul familial, teren de joacă, în parc. Practic, oriunde”, atrage atenția pediatrul.

Simptomele încep să se dezvolte între 3 și 7 zile, iar copilul devine contagios cu o săptămână înainte de apariția semnelor de boală. De asemenea, manifestările sunt mult mai severe la copii decât la adulți.

Simptomele caracteristice infecției gură-mână-picior:

  • Febră, stare generală de rău, lipsa poftei de mîncare, gât roșu, dificultate în alimentare, uneori ganglioni măriți și diaree. 
  • La nivelul cavității bucale apar vezicule pe fond eritematos, dureroase, care se rup ușor, lăsând suprafața descoperită.
  • La nivelul palmelor și tălpilor apar pete roșii, uneori dureroase, pe care se dezvoltă vezicule cu o nuanță gri, ce pot să dispară în decurs de 7-10 zile fără a lăsa cicatrici. 
  • Leziunile se pot extinde și la nivelul feselor, unde pot conflua, la nivelul brațelor sau pe zona laterală toracică. De asemenea, pot apărea și vezicule mari (bule) dureroase.

Potrivit pediatrului Dorina Agachi, diagnosticul bolii se bazează direct pe tabloul clinic, adică pe specificul morfologic și de localizare a erupțiilor. 

Tratament pentru boala gură-mână-picior

  • Combaterea febrei.
     
  • În cazul în care copilul prezintă vezicule sau ulcerații în guriță, înghițirea este dureroasă. Cu toate acestea însă este important ca cei mici să consume suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Pentru ameliorarea durerii poate fi administrat un spray orofaringian.
     
  • Dacă erupțiile provoacă mâncărime, se permite administrarea unui antialergic corespunzător vârstei.
     
  • Erupțiile se prelucrează cu ajutorul unui dezinfectat care are rol de uscare.

Acestea sunt metode de ameliorare a simptomelor de boală, întrucât, potrivit pediatrului, nu există un tratament specific pentru infecția dată. Medicul adaugă că, odată ce cresc, copiii pot avea imunitate față de boala gură-mână-picior, dar infecția poate să reapară.