Copiii au propriul sistem de reglare al apetitului și se pot sătura chiar și după câteva înghițituri. Drumul către o alimentație sănătoasă începe din copilărie, iar cea mai sigură și sustenabilă încurajare pentru copii este exemplul părinților. Irina Zuza, absolventă a Facultății de Sănătate, Medicină și Științe ale Vieții, Universitatea din Maastricht din Olanda, cu certificare internațională în tulburări alimentare a oferit mai multe detalii la acest subiect.
„Un copil niciodată nu va fi convins și nu va opta pentru niște legume dacă în fața lui e un părinte care consumă doar produse procesate. De asemenea, e important să le oferim mai multe opțiuni și combinații de alimente sănătoase, posibilitatea de a descoperi noi gusturi/texturi, iar eventual - ei singuri vor face alegerile. Mai mult, precum copii refuză anumite alimente, iar noi cunoaștem cât de nutritive sunt, le putem combina cu alte produse ce sunt pe placul lor, astfel facilitând consumul acestora. Nu în ultimul rând sunt și argumentele ce necesită a fi prezentate copiilor atunci când pe masă lor e o supă, dar nu o porție de carne prăjită”, a spus Irina Zuza.
Restricțiile și impunerea propriilor convingeri vizavi de alimente pot influența comportamentul alimentar la copii. Irina Zuza este de părere că odată ce copilului îi sunt interzise careva alimente, acestea vor fi dorite și mai mult.
„Deci, „a interzice” nu presupune și „a convinge”. După părerea mea, „moderația” e cuvântul-cheie ce necesită a fi reprezentativ alimentației. Respectiv, un comportament alimentar echilibrat se va dezvolta odată ce copilul are acces la diverse produse, însă, nu e tentat să le consume, deoarece părinții, prin propriul exemplu, au cultivat în el capacitatea de a alege corect”, a mai adăugat specialista.