Cele nouă luni de sarcină îți aduc bucuria că vei deveni mamă în curând și, totodată, responsabilitatea față de sănătatea proprie și a fătului în curs de dezvoltare. În această perioadă este deosebit de important să fii cât se poate de atentă la ceea ce mănânci și la preparatele farmaceutice pe care le administrezi. Există multe cazuri în care femeile gravide refuză să se adreseze la medic atunci când suferă de o răceală sau alte afecțiuni aparent banale și administrează la recomandarea prietenelor sau a vecinei niște preparate care ar putea să le facă mai mult rău decât bine. Aceste acțiuni sunt extrem de riscante, susține medicul ginecolog-obstetrician Natalia Sclifos.
”Orice medicament este binevenit în sarcină atunci când este prescris de medic, în termenul respectiv. Gândiți-vă de două ori înainte de a face o automedicație și nu consultați părerea prietenelor...”, subliniază medicul ginecolog-obstetrician Natalia Sclifos.
În ceea ce privește acidul folic, el poate fi administrat în perioada sarcinii femeilor care îl tolerează bine și doar la recomandarea medicului ginecolog-obstetrician care monitorizează sarcina.
”Până la preconcepție ar fi bine ca toate graviduțele să ia acidul folic, care se extinde și pe toată durata primului trimestru. Studiile internaționale ne oferă date valoroase și spun că femeile consumatoare de acid folic preconcepțional și mai mult decât primul trimestru de sarcină au șanse mai mici de a naște un copilaș cu autism față de femeile care nu au consumat acid folic până la sarcină.”, a mai adăugat dr. Natalia Sclifos.
Ce medicamente pot fi administrate gravidelor în primul trimestru de sarcină?
- Acidul folic, care contribuie la dezvoltarea unui sistem nervos sănătos al fătului;
- Vitaminele din grupul C – cele potrivite pentru femeile însărcinate;
- Vitaminele din grupul B – care îi oferă femeii gravide confort psiho-emoțional;
- Fierul este indispensabil ca material de construcție în toate structurile chimice și enzimice care răspund atât pentru respirația celulară cât și de respirația tisulară. De fier are nevoie atât fătul cât și mama.
Medicamente categoric interzise în primul trimestru de sarcină:
Preparatele hormonale. Estrogenii vor favoriza feminizarea fătului de sex masculin, care urmează să se dezvolte, iar hormonii androgeni de tip masculin vor favoriza masculinizarea fătului de sex feminin. Ambii hormoni provoacă anomalii ale organelor genitale și aparatului genito-urinar atât la fetițe cât și la băieți.
Ce medicamente pot fi administrate gravidelor în al doilea trimestru de sarcină?
Potrivit medicului ginecolog-obstetrician Natalia Sclifos, de regulă în al doilea trimestru de sarcină gravidelor le sunt recomandate doar complexele de vitamine, iar preparatele cu scop terapeutic sunt eliminate în totalitate.
Medicamente categoric interzise în al doilea trimestru de sarcină:
Aspirina. Acest preparat farmaceutic nu a fost niciodată preferențial în cazul gravidelor. În schimb, sunt recomandate Ibuprofenul și Paracetamolul. Aspirina de 500 de mg și mai sus nu se prea prescrie, pentru că modifică hidrofilitatea mucoasei căilor respiratorii.
Sfat important: În cazuri de urgență, femeile gravide nu trebuie să meargă la farmacie și să administreze anumite medicamente de sine stătător. Este extrem de important să vă adresați la medicul care vă supraveghează sarcina, pentru a preveni anumite urmări negative asupra sănătății mamei și a fătului.