mamaplus

Copilul tău are dermatită atopică? Pediatrul Dorina Agachi îți oferă câteva sfaturi prețioase

-
//
19.03.2021

Dermatita atopică, xeroza sau starea de piele uscată afectează 1 din 5 copii, iar în mai mult de 50% dintre cazuri apare în primul an de viață. Totodată, în peste 85% dintre cazuri dermatita atopică apare până la vârsta de 5 ani și tinde să se amelioreze odată cu trecerea timpului, iar copiii peste 10 ani diagnosticați cu dermatită atopică au, de obicei, și alte afecțiuni alergice asociate. 

Deseori, în căutarea unor soluții care le-ar oferi rezolvarea imediată a problemei, părinții cheltuie extrem de mult efort, timp și bani. Pediatrul Dorina Agachi susține că o cauză concretă a dermatitei atopice nu a fost deocamdată clar stipulată de către oamenii de știință. Tocmai de aceea, medicul a lansat un mesaj de încurajare pentru toți părinții care se confruntă cu această problemă la bebeluși sau copilași mai mari și a oferit câteva sfaturi utile pe care le-ați putea pune în practică.

”Ca să nu aibă acești copii un somn agitat, să nu fie deranjați, să nu se scarpine foarte mult pe față, ar trebui să utilizați un emolient. Există o gamă largă de emoliente pe piața farmaceutică și chiar dacă nu putem spune că un anumit produs este cel mai eficient, există totuși un anumit tip de emolient care este foarte eficient la o anumită categorie de copii și un alt tip – la o altă categorie.”, spune pediatrul Dorina Agachi.

Specialista le sugerează părinților să respecte întocmai regulile de utilizare a emolientului, pentru că doar astfel vor avea un rezultat:

  • Utilizarea zilnică, continuă, de minimum câteva săptămâni, atât timp cât pielea este uscată;
  • Utilizarea disciplinată a emolientului de 1-2 ori pe zi;
  • Utilizarea obligatorie pe zonele expuse la frig atunci când ieșim cu copilul afară;

”Nu vă descurajați dacă după 3-4 zile nu vedeți rezultate. Nu există așa ceva! Nu există emolient care să vă ajute în 3 zile. Există emolient care vă ajută dacă îl utilizați continuu. De foarte multe ori se folosește expresia: ”Atâta timp cât utilizez emolientul, atât și este bine la nivelul pielii. Cum nu-l mai utilizez, cum reapare aceeași problemă!” Da! Pentru că necesită foarte mult timp!

Ani de zile, uneori chiar 3-6 ani până când se maturizează stratul de piele, se obține acea rezistență, integritatea punților dintre straturile epidermului și dermului și astfel, odată cu vârsta, această stare uscată de xeroză a pielii dispare. Da, desigur, puteți să schimbați alimentația copilului, să aveți grijă la țesăturile pe care le puneți pe suprafața pielii, dar de fapt rezolvarea va fi în timp, doar cu îngrijirea corspunzătoare a pielii. Nu-i atât de complicat, este nevoie doar de răbdare și să nu mai presupuneți o multitudine de cauze, dar să îngrijiți pielea copilului disciplinat și o să aveți efectul dorit.”, a mai subliniat medicul pediatru Dorina Agachi.