mamaplus

Dr. Liliana Fuior, despre importanța screeningului ecografic în primul trimestru de sarcină

-
//
14.05.2020

Cea mai mare bucurie pentru o femeie care își dorește un copil este să vadă acele ”două liniuțe” mult așteptate de pe testul de sarcină. Dincolo de această euforie și vestea cea mare că vei deveni în curând mămică, este extrem de important să conștientizezi responsabilitatea de care trebuie să dai dovadă în primul trimestru de sarcină și pe viitor. Pentru o urmarire corectă a localizării și evoluției sarcinii, gravidele trebuie să se prezinte la medicul specialist încă din primul trimestru de sarcină, aceasta fiind perioada optimă și cea mai importantă în depistarea multor afecțiuni fetale.

În acest context, medicul imagist-ecografist Liliana Fuior susține că de-a lungul experienței sale, au fost nelipsite acele situații delicate în care era nevoită să-și anunțe pacientele că este necesar să întrerupă sarcina din cauza depistăriii la copil a anumitor patologii genetice. Cu siguranță că aceste momente sunt deosebit de dificile pentru orice femeie, fiind însoțite de lacrimi și mustrări. Unica întrebare frecvent întâlnită printre aceste femei ține de starea de sănătate bună a mamei și imposibilitatea acesteia de a concepe un copil sănătos. Ce răspuns are doamna doctor Liliana Fuior pentru aceste situații, vă propunem să aflați în continuare.

”Din păcate patologia genetică a "întinerit" și nu ține cont de starea sănătății părinților sau a neamului. De aceea, pentru a ajuta la depistarea cazurilor cu anomalii genetice, se recomandă de efectuat screeningul ecografic din I trimestru de sarcină.

Ce înseamnă "screening"? Din limba engleză acest cuvânt se traduce ca selecție (în limba rusă ar fi "отбор, просеивание"). Deci în cadrul examenului ecografic are loc filtrarea fătului potențial bolnav de cel sănătos.

Screeningul din I trimestru de sarcină presupune termenul de sarcină cuprins în intevalul de la 11 săptămâni la 13 săptămâni și 6 zile și pune accent pe depistarea semnelor ecografice caracteristice bolilor genetice, cum ar fi: trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 18 (sindromul Edwards), trisomia 13 (sindrom Patau), monosomia X (sindrom Turner), triploidia, etc. Prezența acestor patologii la făt poate fi suspectată atunci când la examenul ultrasonografic va fi constatat:

  • O mărire în dimensiuni a translucenței nucale ( o colecție de lichid localizată în regiunea cefei fetale);
  • Scurtarea sau lipsa oaselor nazale (la 60 – 70% dintre feții cu sindrom Down osul nazal nu este vizibil la 11 – 14 săptămâni);
  • Înregistrarea unui flux dopplerografic patologic pe ductul venos.

Cu toate că, fătul prezintă dimensiuni mici, screeningul ecografic la 11-14 săptămâni de sarcină permite depistarea unor malformații grave, cum ar fi anomalii severe a creerului, lipsa mânilor sau picioarelor, deformații grave a scheletului fetal, omfalocel și gastroschizis.”, susține Liliana Fuior, doctor în științe medicale, specializată în examenul ecografic în sarcină (stabilirea sarcinii, ecografia 3D-4D, diagnosticarea/confirmarea malformațiilor fetale, aprecierea stării intrauterine a fătului), Dopplerografie, ecografie postnatală și ginecologică.

Medicul a mai adăugat că studiul ultrasonografic la 11-14 săptămâni de sarcină este destul de complex, furnizează un volum mare de informație despre evoluția sarcinii și implică responsabilitate și atenție sporită din partea medicului ecografist.

Recomandarea cea mai importantă pentru toate femeile gravide ar fi să ia în considerare beneficiile pe care le comportă efectuarea unui astfel de examen medical, precum și eventualele riscuri în caz de neglijare a acestuia.