mamaplus

Produsele degresate sunt periculoase pentru sănătatea copiilor

-
//
12.02.2020

Unt, lapte nedegresat, carne, ouă şi pește gras – nu vorbim despre o cură de îngrăşare sau creșterea creşterii colesterolului în sânge. Aşa ar trebui să arate un plan de alimentație normal pentru un copil. Alimentele enumerate mai sus nu îngraşă, ci ajută foarte mult creierul copilului, în plin proces de dezvoltare.

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet şi nutriţie: „Sistemul lor nervos, care e în creştere, are nevoie de grăsime alimentară. Din cauza acesta, copiii mici au 55% raţie de grăsime în aportul zilnic şi, când cresc, ajunge la 30-35%.”

Aşa că recomandarea e una singură - și nu duce la îngrăşare.

„Mamelor, nu faceți greșeala să le dați copiilor lucruri dietetice; să le dați lapte semidegresat, să le eliminați alimente bogate în grăsime, cum ar fi caşcavalul.”, a mai adăugat nutriționista.

Alimentele degresate nu fac decât să le afectează dezvoltarea normală a sistemului nervos și are impact şi pe capacitatea intelectuală.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet şi nutriție: „În momentul în care scot dintr-un aliment grăsimea – un iaurt 0% - trebuie să pun ceva în loc şi alimentul rămâne cu foarte multe glucide; glucide rafinate, de multe ori.”

De obicei, în locul grăsimii se aduce zahăr. Astfel, alimentația, per total, devine foarte bogată în zahăr. Excesul de zahăr se transformă în grăsime în ficat şi e periculos. Grăsimea din alimentele naturale – nu.

În cazul celor mici, mai degrabă controlați zahărul pe care îl ingeră şi nu cantitatea de grăsime din alimentele naturale. Din nou, la vârsta mică, zahărul îngraşă. Odată ce apar primele kilograme în plus, se întâmplă un fenomen de nedorit:

Dr. Florin Ioan Bălănică, medic nutriţionist: „Celulele grase nu sunt prietene cu insulina, în momentul respectiv, în acel triunghi: celula grasă, moleculă de glucoză, glucoza nu reuşeşte să intre în celula sa - se transformă în energie şi rămâne în circulaţie, deci glicemia creşte. ”

Aceasta se numeşte rezistență la insulină. Apare cu 10 - 20 de ani de diabet şi e legată de grăsimea în plus. Fenomenul e perfect reversibil. Aşa cum reversibil este şi ficatul gras. Cu două medicamente pe care le ignoră cei mai mulţi: dietă fără zahăr în exces şi mişcare.