O durată mai mare a somnului nocturn ar putea să îi ajute pe oameni să adopte diete considerate mai sănătoase, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. Adulții care și-au crescut numărul de ore dormite au consumat apoi în timpul zilei mai puține alimente bogate în zahăr și au făcut alegeri nutriționale mai bune, afirmă cercetătorii de la King's College London (KCL), citați de Agerpres.
Autorii studiului spun că descoperirea lor confirmă legătura dintre lipsa somnului și calitatea deficitară a dietelor.
În cadrul acestui experiment, ale cărui rezultate au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition, coordonatorii lui au încercat să crească durata somnului celor 21 de voluntari, care obișnuiau să doarmă mai puține ore decât recomandările în domeniu - șapte ore pe noapte.
Voluntarii au participat la discuții cu un grup de experți în patologia somnului cu scopul de a-și mări durata somnului cu 1,5 ore.
Experții le-au recomandat să evite cafeina înainte de a dormi, să își construiască o rutină de relaxare în fiecare seară și să încerce să nu meargă la culcare cu stomacul prea plin sau prea flămânzi.
Dintre voluntarii care au primit aceste sfaturi, 86% au petrecut mai mult timp dormind și aproximativ jumătate au reușit să își crească durata somnului nocturn.
Potrivit autorilor studiului, extinderea tiparului somnului a condus la o reducere cu 10 grame a consumului zilnic de alimente bogate în zahăr, în comparație cu cantitățile inițiale.
Ei au remarcat, de asemenea, tendința voluntarilor care au început să doarmă mai mult de a-și reduce cantitățile consumate de carbohidrați.
În grupul de control, ce a cuprins 21 de participanți, care nu au primit aceste sfaturi, cercetătorii britanici nu au remarcat diferențe semnificative față de perioada anterioară studiului.
„Faptul că extinderea duratei somnului a condus la o reducere a consumului de alimente bogate în zahăr - ne referim la zahărul adăugat în alimente de producători sau în preparatele gătite acasă, dar și la zahărul din miere, siropuri și sucuri de fructe - sugerează că o simplă schimbare a stilului de viață poate să îi ajute pe oameni să adopte diete mai sănătoase”, a declarat Wendy Hall, cercetătoare la departamentul de științe nutriționale din cadrul KCL.
„Am arătat că tiparele somnului pot fi modificate relativ ușor în rândul adulților sănătoși folosind o abordare personalizată. Sper să aprofundăm aceste descoperiri prin studii mai îndelungate, care vor examina aportul nutrițional, și să analizăm comportamentele asociate somnului mai în profunzime, în special în populații care se confruntă cu riscul de obezitate și cu cel de boli cardiovasculare”, a declarat Haya Al Khatib, coordonatorul studiului.