Daria Mihailova - instructor de fitness, mamă tânără
Sarcina și nașterea copilului este una dintre cele mai luminoase și cele mai importante perioade din viața unei femei. Desigur, nu este întotdeauna ușoară, și este însoțită de anumite emoții. Corpul femeii suferă mari schimbări, modificări hormonale, imunitatea scade, de asemenea, multe femei simt schimbări emoționale. Dar, totul este în mâinile femeii, ea singură poate face sarcina și perioada post natală cât mai mult plăcute și pozitive posibile.
Exercițiile fizice și alimentația corectă, până la sarcină, în timpul acesteia și după, sunt garanția stării bune de sănătate, de spirit și a aspectului plăcut. Sportul de până la sarcină întărește organismul și-l face mai rezistent stresului, ceea ce face sarcina mai ușoară. De asemenea, fitness-ul poate contribui la accelerarea restabilirii după naștere și revenirii la silueta anterioară.
Practicarea sportului poate fi începută după 6 săptămâni de la naștere, însă chiar și în primele săptămâni este necesar de a face anumite exerciții pentru mușchii interni. Timp de 6 săptămâni, organele interne revin la poziția inițială, iar uterul obține dimensiunile anterioare, de aceea exercițiile fizice trebuie limitate.
Sunt benefice, în această perioadă, plimbările la aer liber. 6 săptămâni mai târziu, femeia trebuie sa fie examinată de medicul său, și dacă nu sunt contraindicații, poate sigur începe exercițiile de fitness. Exercițiile pot fi practicate fie în condiții casnice, fie la sala de fitness. Cele mai potrivite sunt exercițiile de yoga, pilates, stretching, precum și înotul, la exercițiile cu greutățile se trece lent și cu atenție, acestea pot afecta negativ calitatea laptelui matern. În timpul practicării exercițiilor este nevoie de a bea o cantitate mare de apă.
Cele mai des întâlnite regiuni cu probleme la femei, după naștere, sunt abdomenul și șoldurile. Dacă, de obicei, este suficient de a face exerciții pentru abdomen de 2-3 ori pe săptămână, atunci în primele câteva luni după naștere acestea trebuie practicate zilnic, iar dacă este posibilitate și de 2-3 ori pe zi, aceasta va ajuta revenirea mai rapidă a acestuia la forma anterioară, deoarece timp de 9 luni această regiune a fost supusă unei greutăți mari, mușchii sunt întinși la maxim, și acum trebuie ajutați.
Genuflexiunile și fandările trebuie făcute cu o greutate minimă, dar la număr maxim de repetări, astfel mușchii vor deveni tonificați și elastici. Și desigur, în mare parte, succesul rezultatului depinde de alimentația corectă și balansată. Aceasta vă va ajuta să reveniți mai repede la silueta anterioară, iar copilul va primi toate vitaminele și substanțele utile.
Nu trebuie să înotați mai devreme de 7 zile după încetarea sângerărilor vaginale și a altor eliminări. Dacă aveți cusături sau ați trecut prin cezariană, amânați exercițiile fizice, până nu veți fi examinată de medic la 6 săptămâni după naștere. Nu faceți exerciții în poziția genunchi-cot în primele 6 săptămâni, deoarece există riscul emboliei de aer (formarea bulei de aer la locul unde a fost atașată placenta). În primele 6 săptămâni nu trebuie să practicați exercițiile în sala de sport, dacă acestea nu sunt supravegheate de un instructor al exercițiilor pentru femeile ce tocmai au născut.