Suntem în plin sezon al căpuşelor, iar riscul de a fi înțepați este din ce în ce mai mare. Dermatologul Irina Batir a venit cu câteva recomandări practice pentru mămicile de de grupul Ask a Mom. Vedeți mai jos cum putem să îndepărtăm corect și timpuriu căpușele.
După activitățile în aer liber, inspectați-vă corpul cu atenție. De asemenea, inspectați și tegumentele copiilor. Căpușele pot avea dimensiuni extrem de reduse. Dacă observați o leziune suspectă pe piele, puteți folosi o lupă pentru observare.
De asemenea, căpușele se pot fixa oriunde (chiar și în locuri ferite, precum zona inghinală, axilă, în spatele genunchilor, gâtul, scalpul), și pot să nu provoace niciun disconfort la atașare sau în timpul hrănirii. La copii, căpuşele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr.
De obicei, muşcătura de căpuşă are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat.
Faceți un duș când vă întoarceți din excursie/de la picnic. Căpușele pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze. Așadar, e posibil să scăpați de cele nefixate cu o simplă îmbăiere.
Dacă totuși ați fost mușcat de o capușă, În primul rând, NU intrați în panică, pentru că nu toate căpușele sunt purtătoare ale sprirochetei.
E foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede posibil, dar îndeplinind niște criterii de siguranță pe care le voi detalia.
Se consideră că agenții patogeni pe care îi poate transmite o căpușă pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpușă a stat atașată de piele (prin mușcătură) timp de cel puțin 36-48 de ore. Așadar, dacă îndepărtăm căpușa în primele două zile de la implantare, riscul de a contracta boala Lyme este extrem de mic!
Pentru îndepărtarea căpușelor, este total contraindicat să folosiți metode folclorice, ”tradiționale” precum aplicarea de căldură, ceară, acetonă, ulei, vaselină,benzină pe căpușă.
Scopul nostru e să desprindem cât mai repede căpușa, nu să așteptăm să se arunce ea singură de pe noi. De asemenea, orice agresiune asupra căpușei o poate determina să-și deverseze conținutul stomacal în organismul nostru, și odată cu el potențiale virusuri și bacterii, ceea ce trebuie să evităm cu orice preț.
Ca să desprindem căpușa avem nevoie de o pensetă. Trebuie să încercăm să fixăm penseta pe capul căpușei și cât mai aproape posibil de piele. Scopul e să extragem căpușa cu tot cu cleștii cu care s-a atașat, ci nu numai corpul său. Restanța capului la nivelul tegumentului poate duce la inflamație locală și infecție. Tragem cu atenție, dintr-o singură mișcare, dar nu brusc și fără să smulgem sau să răsucim căpușa. Sub nicio formă nu trebuie să strivim corpul căpușei.
Dacă aparatul bucal al căpușei a rămas în rană, putem aștepta să dispară de la sine, iar leziunea ar trebui să se vindece în câteva zile. Totuși, în această situaţie, există riscul ca la locul mușcăturii să apară o infecție piogenă, riscul de infectare cu Borrelia burgdorferi nu este mai mare dacă rămân în piele resturi ale aparatului bucal, dar pentru liniștea voastră și ca să preveniți o eventuală infecție locală e bine să mergeți la medic pentru a îndepărta și părțile din căpușă pe care nu le-ați extras.
Dacă nu sunteți siguri că știți ce trebuie să faceți, puteți să vă prezentați de la bun început la medic. Acesta vă poate ajuta să îndepărtați căpușa și vă va putea urmări evoluția medicală. Dacă decideți să gestionați singuri situația, e bine să notați data la care ați fost mușcat de căpușă și să fiți atenți la eventuala apariție a simptomelor caracteristice bolii Lyme. Și la fel după trei săptămâni de la mușcătura de capușă se face analiza de sânge la Boala Lyme IgM și igG. În caz de reacți pozitive se face tratament cu antibiotice.
Sursa: askamom.md