Igiena intimă la copii este foarte importantă, ținând cont de faptul că în jurul zonelor genitale se pot dezvolta ușor bacterii și infecție, care îl deranjează pe copil. Totodată, părinții trebuie să țină cont că îngrijirea organelor genitale la băiței diferă de igiena intimă la fetițe. La ambele sexe zonele genitale sunt extrem de sensibile și necesită o îngrijire deosebită.
În continuare aflăm de la medicul neonatolog Ludmila Oclanschi, de la Centrul Mamei și a Copilului, cum este corect să îngrijiți zonele intime la băieței și la fetițe și care sunt diferențele între sexe atunci când vorbim despre curățarea și spălarea organelor genitale.
Ce trebuie să știm despre igiena nou născutului?
Dacă să vorbim despre igiena nou-născutului ,atunci în primul rând trebuie să vorbim și despre igiena persoanelor care îngrijesc de copil: părinții, buneii, dădace. Cât nu ar fi de straniu, dar cu părere de rău este actual de reamintit despre spălarea mînilor înainte de fiecare contact cu copilul, deoarece nou-născutul în primele luni de viață este foarte sensibil la flora bacteriană. Aceste deprinderi trebuie să devină un obicei, pentru fiecare membru a familie care întră în contact cu bebelușul.
Cât despre igiena propriu-zisă a nou-născutului trebuie să ținem cont de următoarele:
- Organele genitale ale bebelușului sunt foarte delicate, iar curățarea acestor zone se va face cu foarte multă atenție, mai ales în primele săptămâni de viață. Fie că este băiat sau fetiță, igiena intimă a nou-născutului trebuie făcută doar cu apa – eventual cu prosopele curate înmuiate în apă. După prima lună de viață, se poate spală zona genitală a bebelușului cu un săpun hidratant blând. De reținut! La externarea din maternitate e necesar să știm că bontul ombilical nu se prelucrează, se lasă sa se usuce fără îngrijire specială. Recomand mămicilor să nu acopere cu scutecul bontul ombilical, astfel el se va usca mai repede.
- Copilul se vaccinează la externarea din maternitate,deacea în ziua externării micuțul nu va fi scăldat. După ce bontul cordonului ombilical a cazut, ombilicul se va prelucra cu verde de briliant pînă la vârsta de o lună.
- Scăldatul nou-născutului se va efectua în apă cu temperatura de 37- 38 de grade ,este important ca să fie măsurată cu termometrul.
- Schimbarea scutecelor în prima lună de viață este de 6-7 ori pe zi,deoarece nou-născutul va uda în mediu 5 scutece, și eliberarea intestinului va avea loc de 1-2 ori pe zi. La schimbarea scutecelor numaidecât vom șterge copilul cu șervețele umede/prosop sau îl vom spăla sub robinet cu apă caldă.
Cum îngrijim organele genitale la băieței în primele zile de viață
Băiețeii se vor spăla ținîndu-i în palmă, din partea posterioară spre partea anterioară a corpului. La fiecare schimbare de scutec si la băiță, se spală sau se șterge zona din jurul penisului și scrotul pentru a curăța depunerile de urină sau materii fecale. Este important să nu încercați să retractați surplusul de piele sau să spălați penisul în interior, pentru ca majoritatea pieilor nu sunt complet retractabile pana la vârsta de 5 ani.
Igiena intimă la fetițele nou-născute
Fetițele se vor spăla din față spre spate, pentru a evita nimerirea maselor fecale și a altor murdării în organele genitale. Evident se vor spăla minuțios cutele.Se va usca bine pielea cu un prosop și apoi se va aplica o cremă dacă e necesar. Această cremă o veți folosi dacă pielea copilului e predispusă la iritații și se recomandă s-o alegeți împreună cu medicul.
În cazul în care labiile copilei au fost atinse de fecale, trebuie să separi labiile cu mâinile curate și apoi utilizați discuri din bumbac sau de bucăți de fașă sterilă pentru a șterge fiecare labie în parte, începând din exterior. Mișcarea trebuie să fie de sus în jos sau din față în spate. După ce ați șters partea exterioară a labiilor, folosiți alte bucăți de cârpe umede pentru a șterge partea din interior.
Igiena intimă a copiilor după 2 ani
După vârsta de 2 ani, la băiței un pic se va trage prepuțiul și se va curăți capul penisului,unde se poate strânge murdăria, deoarece nu mai poartă scutec. Totuși până la vârsta de 5 ani așa cum s-a menționat mai sus trebuie să aveți mare grijă atunci când curățați organele băiețelului. Treptat e nevoie de învățat copilul să se spele singur. Fetițele după vârsta de 2 ani se vor șterge de sus în jos, cu săpun delicat. Nu exagerați cu săpunul, deoarece acesta poate sensibiliza zona intimă a copiilor.
După spălarea fetiței, uscați bine zona vaginală cu un prosop blând prin o tamponare ușoară. Dacă frecați cu un prosop aspru, zona se poate irita.
De asemenea după vârsta de doi ani micuții încep să-și exploreze propriul corp și ar putea atinge zone genitale, nu e cazul să vă alarmați, ci aveți grijă ca mânuțele lor să fie mereu curate.
De reținut! Igiena intimă la copii corespunzătoare îi ține departe de infecțiile genitale!
Notă! La orice întrebare la care nu aveți răspuns,totuși vă recomandăm să contactați medicul.
Sursa: Mamaplus.MD