Perioada rece a anului este nu doar vremea distracțiilor de iarnă, dar și a tuturor tipurilor de răceală, care îi afectează atât pe copii, cât și pe adulți. Faringita, traheita, laringita și amigdalita te pot surprinde în orice moment, însoțite de infecțiile și durerile în gât. Vă relatăm mai jos soluțiile care vă vor ajuta să depășiți aceste probleme.
Durerea puternică în gât este un simptom care nu trebuie neglijat, cât de nesemnificativă ar părea. Usturimea apare nu doar din cauza răcelii, dar și din cauza unei infecții bacteriene, alergii sau a unui corp străin, de aceea, înainte de a începe tratamentul, determinați cauza durerii.
De ce apare senzația de usturime?
Virușii
Una dintre principalele cauze ale usturimii și uscării gâtului sunt virușii și gripa, care se manifestă prin febră, guturai și inflamare a mucoasei. Intensitatea usturimii sporește în fiecare zi.
Alergia
Iritarea gâtului și procesele inflamatoare apar și în timpul reacțiilor alergice, ceea ce provoacă o durere neplăcută la înghițirire.
Anghina
Anghina este una dintre cauzele de inflamare a amigdalelor, și, drept consecință, apare usturimea La nivelul cavității orale ai senzația formării unui ghem, care incomodează procesul de înghițire și respirație.
Un corp străin
Chiar cel mai mic os de pește sau o fărâmitură de pesmet poate determina durerea de gât, deoarece corpurile străine zgârie mucoasa orala și cauzează senzații neplăcute.
Răcelile
O răceală banală cauzează dureri puternice, disfagie și favorizează apariția febrei, tusei și guturaiului.
Pe lângă acestea, usturimea poate fi determinată de infecțiile fungice sau de aerul uscat din încăpere.
Diagnosticul
Doar un specialist calificat poate stabili diagnosticul și indica tratamentul efectiv. Nu ezitați să mergeți la medic dacă durea în gât se intensifică.
Medicul vă va consulta și, în caz de necesitate, va indica realizarea unor analize. Apoi va prescrie un tratament eficient, pentru evitarea apariției complicațiilor.
Profilaxia bolilor de gât
La apariția primelor simptome de dureri în gât (usturime și disconfort la înghițire), încercați să le eliminați prin remedii domestice.
Limitați, pentru început, comunicarea cu cei din jur, pentru reducerea efortului. În această lupta vă sunt de ajutor lichidele băute în cantități mari – ceaiul, sucurile și apa trebuie consumate doar călduțe. Renunțați, pentru această perioadă, la băuturile alcoolice și fumat. În afară de aceasta, pentru un tratament efectiv, sunt recomandate gargarismele cu soluție salină, precum și inhalațiile cu plante medicinale timp de 10 minute.
Puteți apela și la preparatele medicamentoase.
Unul dintre cele mai efective preparate pentru durerile de gât este Trachisanul. Comprimatele de supt au efecte antibacterian și analgezic local. Preparatul este recomandabil în cazul proceselor inflamatoare și infecțioase ale cavității orale și a gâtului, amigdalitei, faringitelor și altor boli. Doza recomandată pentru adulți și copiii mai mari de 12 ani este de 1 pastilă la fiecare 2 ore, iar pentru pacienții cu vârsta de la 4 la 12 ani – până la 6 pastile în zi. Senzațiile neplăcute în gât, de regulă, dispar după 2-3 zile, dar pentru consolidarea efectului preparatul se ia 5 zile.
Preparatul nu este recomandat copiilor mai mici de 4 ani, deoarece pastilele trebuie dizolvate. Femeile însărcinate pot administra medicamentul doar sub supravegherea medicului.
Pastilele nu conțin zahăr, de aceea nu provoacă carii și este recomandat și bolnavilor cu diabet zaharat.