mamaplus

Consumul de iaurt ar putea ajuta la prevenirea unei boli grave

-
//
09.05.2024

Consumul de iaurt în mod regulat, cel puțin trei porții pe săptămâna, poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2, boală care afectează 462 de milioane de oameni din întreaga lume, afirmă Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA).

mamaplus

După o perioadă de deliberări, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a anunțat, în martie, că nu va obiecta la o afirmație a Danone North America - producătorul Danone și al altor mărci populare de iaurt - potrivit căreia consumul regulat de iaurt ar putea reduce riscul de diabet de tip 2, transmite adevarul.ro.

Astfel, FDA va permite ca această informaţie să apară pe etichetele produselor alimentare cu iaurt, „cu condiția ca mențiunile de sănătate calificate să fie formulate astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii și să fie îndepliniți alți factori pentru utilizarea mențiunii”.

„După ce a analizat petiția și alte dovezi legate de mențiunea calificată de sănătate propusă, FDA a stabilit că există unele dovezi credibile care susțin o relație între consumul de iaurt și reducerea riscului de diabet de tip 2, dar aceste dovezi sunt limitate”, a precizat FDA într-un comunicat.

Deşi nutriţioniştii spun că este greu de crezut că un singur aliment poate contribui decisiv la reducerea riscului de apariţie a dibetului de tip 2, ei nu pot să nu recunoască beneficiile iaurtului pentru sănătate.

„Nu-mi place ideea de a sugera că un singur aliment are puterea de a reduce bolile, pentru că știm că totul ține de fapt de modelul de alimentație. (...) „Iaurtul - ca parte a unei diete bogate în alimente pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, alimente proteice, cum ar fi carnea slabă și/sau fasolea, lintea și soia, precum și lactate fermentate - s-a dovedit a fi foarte benefic pentru sănătate”, a precizat Sherry Coleman Collins, dietetician și expert în alergii alimentare.

Restabileşte eficient flora intestinală

Iaurtul conține culturi vii și active şi reprezintă o modalitate excelentă de a introduce bacterii bune în alimentație. Este un aliment care stimulează digestia și restabileşte eficient flora intestinală. Este apreciat pentru cantitatea mare de bacterii probiotice care au capacitatea de a recoloniza complet tractul intestinal după utilizarea de antibiotic, ştiut fiind că recolonizarea tractului intestinal este un proces esenţial pentru un sistem imunitar puternic.

„Un intestin sănătos, care este unul cu o microbiotă diversă și bogat în tulpini sănătoase, reduce riscul multor afecțiuni cronice. (...) Bacteriile bune care se găsesc în lactatele fermentate sunt asociate cu o sănătate mai bună în general și cu rate mai mici de boli, inclusiv cu diabetul de tip 2”, spune  Sherry Coleman Collins.

Sursă de calciu

Iaurtul este, de asemenea, unul din cele mai recomandate produse pentru asigurarea necesarului de calciu.

Nutriţioniştii consideră că o cană de 245 grame de iaurt simplu conţine 30% din doza zilnică recomandată de calciu şi aceiaşi cantitate, dar cu un conţinut mai mic de grăsimi conţine 455 din doza zilnică. În plus, conţine şi fosfor, potasiu şi vitaminele B2 şi B12. Sherry Coleman Collins recomandă ca, atunci când alegeți iaurtul, să căutați varietăți care au un conținut scăzut de zahăr adăugat.

„Iaurtul grecesc simplu este fantastic, pentru că este bogat în proteine și calciu, iar dulceața o puteți ajusta după bunul plac adăugând puțină miere și/sau fructe”, a spus dieteticianul.