mamaplus

Primele cireșe au început să apară în piețe: Cât costă un kilogram

-
//
08.05.2024

Primele cireșe autohtone au început să apară în piețele din Capitală. Vânzătorii spun că datorită temperaturilor înalte din luna aprilie, aceste fructe s-au copt mai repede, fiind comercializate concomitent cu cele de import, de două ori mai scumpe. În timp ce unii oameni spun că nu sunt deranjați de prețuri, alții afirmă că vor aștepta ieftinirea cireșelor și coacerea celor din livezi în cantități mai mari.

mamaplus

La Piața Centrală din Capitală, prețul unui kilogram de cireșe autohtone variază între 60 și 150 de lei, pe când cele importate din Grecia costă între 220 și 250 de lei. Comercianții justifică prețurile majorate prin costurile de producere și de transport mai mari în acest an, transmite radiomoldova.md.

În același timp, ei dau asigurări că în următoarele săptămâni cireșele se vor ieftini, deoarece vor apărea și alte soiuri autohtone. 

„Cireșile sunt moldovenești, ele trebuiau să se coacă la sfârșitul lunii mai, dar anul acesta s-au copt mai devreme. 80 de lei kilogramul, dar acum ele spre ieftinire merg. Cine gustă zic că sunt dulci”, afirmă un vânzător. 

Unii cumpărători sunt nemulțumiți de prețurile majorate și spun că vor aștepta ca cireșele să se ieftinească. Alții nu au ezitat să cumpere aceste fructe în cantități mici pentru a-și potoli pofta.

„Mai cumpărăm așa odată la dorința copiilor, câteva, dar pentru întreaga familie, sigur nu o să cumpăr”, „Nu, nu cumpăr, nu este sezonul încă”, „Nu am bani, cu salariul acesta la meu nu-mi ajungi”, au spus cumpărătorii. 

În timp ce cireșele se vând în piețe la prețuri majorate, căpșunele s-au ieftinit considerabil. Dacă acum o săptămână prețul unui kilogram de căpșune moldovenești era de aproape 100 de lei, acum acestea pot fi cumpărate cu 25 de lei.

Potrivit Asociației Moldova Fruct, în Republica Moldova sunt peste 4.000 de hectare plantate cu cireși, iar suprafețele de livezi intensive sunt în creștere. În următorii ani, plantațiile intensive vor contribui la creșterea exponențială a producției de cireșe din Moldova, care în prezent ajunge la aproximativ 15.000 de tone pe an.

Republica Moldova este în Top 20 exportatori mondiali de cireșe, iar datorită investițiilor în acest sector, în scurt timp țara va ajunge în Top 10.