Evgheni Olegovici Komarovsky este cel mai cunoscut medic pediatru nu doar în Ucraina, ci şi departe după hotarele ei. Milioane de mămici au încredere în sfaturile lui, care le ajută în cele mai diverse situaţii legate de sănătatea copiilor.
1. Despre datoria adulţilor faţă de copii
„Haita care nu este capabilă să asigure siguranţa puilor este sortită pieirii. Sunt foarte îngrijorat de problema primului ajutor, am scris o carte despre aceasta şi am realizat mai multe emisiuni. În Finlanda am discutat cu copii de la o şcoală ruso-finlandeză. Întreb: „Imaginaţi-vă situaţia că aţi mers cu toată clasa la pădure, cineva a căzut şi şi-a fracturat piciorul – ce veţi face?” Notaţi că adresez întrebarea elevilor dintr-a opta. Nu o să ghiciţi niciodată ce mi-au răspuns! Ei au spus: „De ce ne-ar interesa? Profesorul e cu noi”. Adică adultul are menirea de a-i apăra. Copiii este sensul existenţei statului. Spun: „Dar dacă aţi mers singuri? Ce veţi face?” – „Vom da un telefon şi după 3 minute va veni un elicopter”. La noi, în schimb, adulţii nu ştiu ce să facă, iar elicopterele nu zboară.”
2. De ce toate mamele trebuie să devină aproape că medici
„Atunci când statul nu poate asigura siguranţa copiilor, dumneavoastră aveţi obligaţia să deveniţi aproape că medici. Trebuie să minimizaţi contactele cu sistemul de sănătate, pentru că adresarea la acest sistem este un risc. Riscul unei diagnoze incorecte, riscul unui tratament nefundamentat, al unei operaţii inutile, riscul unor afaceri cu medicamente şi examene medicale, riscul spitalizării pentru executarea unui anumit plan de paturi/ore, riscul unor injecţii intramusculare absolut nefolositoare, riscuri, riscuri, riscuri… De aceea contactele cu sistemul de sănătate trebuie limitate la cazurile de urgenţă, terapie intensivă, intervenţii chirurgicale, reanimare. În toate celelalte cazuri trebuie să evitaţi sistemul de sănătate. Doar aşa! Altă cale nu există!”
3. De ce trebuie instruite mămicile
„Aş prefera să învăţ medicii, dar ei nu doresc acest lucru. Nu vor nu pentru că sunt răi, ci pentru că, tratând după metoda Komarovsky, un medic poate muri de foame. De aceea vă învăţ pe voi, părinţii. Sunt sigur că în cadrul unei reforme normale a sistemului de sănătate, în cadrul unor protocoale normale de tratament şi cu condiţia pregătirii unor pediatri adecvaţi, voi deveni inutil mamelor şi mă voi concentra liniştit asupra pediatrilor şi medicilor de familie.”
4. Despre life-hack-urile pentru părinţi
„Da, am 10 life-hack-uri pentru întărirea imunităţii copiilor. Toate sunt publicate pe site – citiţi, învăţaţi şi aplicaţi. Dacă eu recomand ca micuţul să aibă parte de aer curat şi exerciţii fizice, trebuie să înţelegeţi foarte bine că, în condiţiile în care posibilităţile de a beneficia de ajutor medical adecvat din partea statului sunt minime, eforturile dumneavoastră de menţinere a sănătăţii copilului trebuie să fie maxime. …părinţii trebuie să înţeleagă că posibilităţile lor personale de asigurare a sănătăţii copiilor sunt mult mai mari decât influenţa statului.”
5. Cum trebuie să fie şcoala
„…şcoala trebuie să fie centrul a tot. Aici trebuie să existe şi cercuri dramatice, şi secţii de fotografie, desen, gimnastică artistică, şi orice altceva vă pofteşte inima. Ai terminat programul obligatoriu la 16:00 şi apoi ai parte de activităţi extracuriculare. Copilului îi este interesant la o astfel de şcoală, el nu vrea să plece de acolo.
Să luăm şcoala finlandeză. Acolo 50% din profesori sunt bărbaţi. Pentru că aceasta este una dintre mai prestigioase şi bine plătite profesii.
Cum poţi să faci botanica în clasă? Această lecţie trebuie petrecută în pădure.
Problema este că părinţii au cu totul alte priorităţi: „Şi unde sunt lecţiile de limbă? Dar studierea aprofundată a matematicii?”
6. Despre vaccinare
„…mass-media prezintă permanent informaţii despre cât de rău se simt copiii după vaccinuri. În schimb, nu există practic articole care să descrie cât de rău este în timpul bolii.
Dar Komarovsky a fost odată şef al secţiei de difterie şi a văzut multe decese ale copiilor. Nu vreau ca ele să se repete. Este îngrozitor. Să luăm tusea convulsivă. Copilul nu moare de tuse, ci din cauza pneumoniei pe care o dezvoltă pe fundalul acestei boli. Şi ce înseamnă aceasta? Că el a murit de pneumonie, şi nu de tuse convulsivă. Tot. Nu există decese din cauza tusei convulsive. Iată ce ascund statisticile.
Toată gălăgia şi agitaţia din jurul vaccinării este rezultatul activităţii mass-media. Dacă în studio se află o femeie al cărei copil a decedat, noi toţi, telespectatorii, suntem involuntar de partea ei. Dar cine a adus-o pe femeie în studio? Jurnaliştii!
Când veţi aduce în studio o femeie al cărei copil a murit de rujeolă sau tuse convulsivă? Niciodată!!! Pentru că ea nu va veni, de altfel ar trebui să îşi recunoască greşelile în faţa întregii lumi. În schimb există o coadă imensă de doritori să arunce vina pe medicii fără suflet.”
7. Despre injecţiile intramusculare
„Spun de mulţi ani: nicăieri în lume copiii nu sunt trataţi cu injecţii intramusculare. Copiilor nu li se administrează antibiotice în popou. Fiecare injecţie în poponeaţa copiilor este o injecţie în conştiinţa adulţilor. Mi se pare că, după ce explic milioanelor de femei că acest lucru este incorect, aceste milioane de femei trebuie să se unească pentru a-şi proteja copiii. Dar ele nu fac acest lucru. Dacă fiecare mamă ar face scandal după orice injecţie intramusculară făcută copilului ei, această practică ar dispărea treptat. Însă mama preferă ca micuţului ei de 4 ani să i se facă injecţii în popou decât să se certe cu medicul.”
8. Despre coca-cola
„Coca-cola trebuie oferită copiilor cât mai rar. Şi copilul trebuie să ştie că ea este foarte gustoasă. Şi de aceea, atunci când este cu adevărat bolnav şi refuză orice băutură, el va bea coca-cola. Şi nu o să aibă încotro, pentru că îi place cu adevărat. Şi dumneavoastră i-o puteţi, într-adevăr, oferi. Credeţi-mă, este o recomandare desprinsă din experienţă. Este mai bine ca micuţul să bea un litru de coca-cola sau pepsi-cola, şi nu „light”, ci obişnuită, normală, care nu este doar o sursă de lichid care se absoarbe foarte repede, ci şi o sursă de energie concentrată – glucoză, zahăr, necesare în caz de boală. Prin urmare, este mai bine ca micuţul să bea coca-cola azi, când este bolnav, decât să mergeţi la spital, să faceţi perfuzii şi să administraţi antibiotice.”