Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca

-
//
03.06.2016

În sfârşit a venit vacanța de vară – o perioadă magică și mult așteptată de toți copiii. Aceştia se pot bucura din plin, timp de trei luni, de odihna binemeritată! Dar apare dilema: ce să facem cu copiii vara? Cum să îi ajutăm să petreacă plăcut și util ne-a povestit doamna Olga Modârca, magistru în psihologia copilului.

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca Olga, cum să planificăm corect vacanţa de vară a copilului şi face oare să „intervenim” în timpul liber al copilului?

Puteţi, desigur, să oferiţi copilului libertate deplină, permiţându-i să doarmă până la prânz şi să se plimbe până noaptea târziu; îl puteţi lăsa singur cu televizorul şi calculatorul. Dar nu cred că astfel de acţiuni vor produce plăcere copilului şi dumneavoastră. Gândiţi-vă şi singuri: după încheierea vacanţei copilul nu va avea ce să îşi amintească, iar programul dereglat al zilei nu îl va predispune spre învăţat. Sfatul meu este următorul: gândiţi-vă şi discutaţi cu copilul cu ce puteţi umple următoarele trei luni.  

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca La ce trebuie să se gândească părinţii care au decis că este mai bine să petreacă vara la bunei, în afara oraşului, la vilă sau în tabără?

Ţineţi cont, în primul rând, de dorinţele şi preferinţele copilului, dar şi de vârsta acestuia. Vacanţa de vară la bunei în sat este un clişeu. Nu există nicio îndoială, aerul curat şi bunătatea buneilor sunt necesare, dar este mai bine să nu lăsaţi acolo copilul pentru toate trei luni, pentru că el are nevoie de comunicare cu prietenii şi anturajul obişnuit din oraş.

Alegeţi calea de aur, care convine tuturor membrilor familiei. Dacă însă copilul a rămas la bunei, asiguraţi-i o rezervă de jocuri instructive, literatură, bicicletă, la urma urmei. Dragi părinţi, în pofida faptului că sunteţi foarte ocupaţi, încercaţi să alocaţi un anumit timp pentru odihna împreună cu copiii. Copilul trebuie să aibă posibilitatea să comunice cu părinţii său, acest lucru este foarte important (chiar şi pentru adolescenţii supăraţi, care vor să îşi „păstreze independenţa”).  

Schimbul anturajului va influenţa benefic asupra copilului, însă ţineţi cont de faptul că şi dumneavoastră trebuie să petreceţi timp de calitate împreună cu copilul. Încercaţi să inventaţi jocuri distractive şi instructive, având în vedere particularităţile naturii din jurul vilei şi, desigur, vârsta copilului. Îi puteţi povesti despre plante, arătându-i în fiecare zi ceva nou. Dacă în apropiere este o pădure, puteţi organiza o expediţie.

Cât priveşte taberele pentru copii, dacă aveţi posibilitatea să cumpăraţi un bilet într-o tabără de odihnă, nu o rataţi, pentru că marea, noii prieteni şi impresiile vor rămâne pentru toată viaţă. Capacitatea de a se integra într-un colectiv nou aduce cu sine sentimentul de stabilitate şi pământ solid sub picioare.

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca Cum să procedăm în cazul în care copilul trebuie să petreacă în oraş întreaga vară?

Copiii care merg la grădiniţă vor fi, desigur, ocupaţi, vara lor este plină de bucurie şi fericire. Cât priveşte şcolarii, aici totul este mai complicat. Vreau să vă atenţionez că puteţi lăsa singuri acasă copilul de la vârsta de 10 ani. Pentru ca acesta să nu se plictisească, planificaţi-i ziua. Programul întocmit de dumneavoastră pentru o săptămână îl vor ajuta să fie disciplinat şi îl vor stimula spre atingerea scopurilor. Un astfel de program poate include:

  • cititul cărţilor;
  • jocuri de dezvoltare (fără calculator şi desene animate);
  • plimbări zilnice;
  • repetarea materiilor şcolare.

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca Există oare necesitatea de a repeta programa şcolară în perioada vacanţei? Şi cum să facem ca „învăţatul de vară” să nu se transforme în pedeapsă?

Haideţi să ne clarificăm. Totul depinde, iarăşi, de vârsta copilului. Dacă vorbim despre clasele primare, reţineţi, copilul este prea mic, iar atenţia lui este orientată spre plimbări şi odihnă. Acesta nu trebuie forţat să stea cu orele făcând lecţii. Inventaţi activităţi sub formă de joc, dar nu mai mult de jumătate de oră pe zi. Atunci el nu doar că nu va uita materialul trecut, ci şi va învăţa lucruri noi.

Fără îndoială, copiii trebuie să citească în timpul verii, dar nu forţaţi. Lăsaţi la o parte, pentru o vreme, lista dată de la şcoală. Părinţii trebuie să îşi obişnuiască copilul să îi placă cititul, iar când această ocupaţie îl va interesa, puteţi scoate cu încredere şi lista şcolară. Toate trebuie făcute cu limită, părinţii trebuie să înţeleagă acest lucru.

Cât  priveşte copiii mai mari de 10 ani, cu aceştia trebuie să discutaţi serios, nu să ţipaţi şi să nu îl ameninţaţi. Ei cu siguranţă nu au nicio dorinţă să repete materia şcolară în timpul verii. La această vârstă trebuie să îi daţi de înţeles adolescentului că dacă în timpul anului a avut anumite greutăţi, nu este o tragedie, trebuie doar să mai repete în timpul verii. Şi acest lucru nu este important pentru părinţi, ci pentru el însuşi. Adolescenţii trebuie lăudaţi pentru a prinde încredere, doar atunci rezultatele se vor vedea.

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca Cum să distragem atenţia copiilor de la calculator în perioada de vară?

Una dintre metode este trimiterea copilului în tabere de odihnă. Acolo cu siguranţă nu se va plictisi, pentru că va comunica cu alţi copii de aceeaşi vârstă. Timpul petrecut într-o astfel de tabără nu va fi timp pierdut. De regulă copiii îmbină în aceste instituţii odihna şi învăţătura, merg la circ, teatre şi muzee. Iar după ziua de lucru puteţi lua copilul acasă. În general, creaţi copilului condiţii să nu se plictisească şi să nu caute companie în realitatea virtuală. Inventaţi, creaţi şi ocupaţi-vă de el.

Reţineţi, nu trebuie să spuneţi: „Este un joc rău, închide calculatorul”, ci: „Puişor, vino să îţi arăt ceva interesant”. Fiţi mai inteligenţi şi mai şmecheri. Ceea ce vreţi să interziceţi provoacă protestul copiilor. Nu trebuie să îl alungaţi de la calculator cu ţipete şi ceartă, trebuie doar să îi acordaţi mai mult timp ca de obicei. Doar în aşa condiţii vacanţa lungă de vară va fi liniştită şi folositoare pentru întreaga familie.

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca Ce recomandări generale aţi putea oferi părinţilor despre cum să petreacă vara împreună cu copilul?

  • Pentru început, faceţi împreună curat în camera copilului: strângeţi rechizitele şcolare, împrospătaţi încăperea, într-un cuvânt începeţi vara cu o renovare.
  • Plimbările sunt obligatorii în fiecare zi. Plimbaţi-vă cu bicicleta, rolele sau tricicleta. În week-end mergeţi în afara oraşului în excursie sau pur şi simplu la plimbare.
  • Vizitaţi curiozităţile şi locurile memorabile ale oraşului natal. Pentru copil istoria oraşului va fi interesantă şi informativă.
  • Puteţi începe să creşteţi la balcon, în ghivece, verdeţuri folositoare pentru bucatele de vară – pentru copil va fi interesant să urmărească procesul şi rezultatul.
  • Gătiţi împreună cu copiii, învăţaţi-i despre alimentaţia sănătoasă. Vara, vitaminele trebuie să fie zilnic prezente pe masa noastră.
  • Obişnuiţi copilul cu muzică bună, filme clasice şi învăţaţi-l să danseze.
  • Puteţi organiza activităţi hand-made: cusut, împletit, sculptare în lemn, desen, origami – există o mulţime de variante.
  • Nu uitaţi nici despre programul şcolar. Repetaţi cu copilul materiile care i-au provocat anumite greutăţi pe parcursul anului.

Petrecem vacanța de vară împreună cu copiii. Interviu cu specialistul Olga Modârca

Autor: Cristina Scripnic