Produsele la care trebuie să renunțe imediat mamele care alăptează în caz de colici la bebeluși

Produsele la care trebuie să renunțe imediat mamele care alăptează în caz de colici la bebeluși

-
//
31.05.2016

Copilul plânge, își strânge piciorușele la burtică, refuză pieptul în timpul alăptării? Toate acestea pot fi simptome ale colicilor la nou-născuți. Una dintre cele mai răspândite cauze ale colicilor este alimentația incorectă a mamei care alăptează. Colicele micuțului pot da peste cap viața întregii familii. Pentru a ușura starea micuțului și a-l scăpa de colici, mama care alăptează trebuie să își revizuiască meniul și să excludă produsele care favorizează formarea de gaze.

Produsele la care trebuie să renunțe imediat mamele care alăptează în caz de colici la bebeluși

Colicele la nou-născut: lista produselor interzise

Colicele la nou-născuți apar deseori din cauza problemelor de digestie ale mamelor care alăptează. De aceea, în cazul în care colicile sunt un fenomen frecvent la copilul alimentat natural, mama trebui să renunțe complet pe perioada de alăptare sau cel puțin pentru 3-4 luni după nașterea copilului la astfel de produse ca laptele, pâinea neagră, leguminoasele, fructele și legumele proaspete. Să examinăm mai detaliat de ce aceste produse provoacă colici.

Laptele. Se crede că principalul aliment care provoacă colici la nou-născut este varza. Însă acest lucru nu este adevărat. Varza provoacă apariția de gaze în intestinul mamei care alăptează, dar elementele care formează gaze nu se păstrează în laptele matern. Principalul vinovat pentru apariția colicilor la nou-născut este laptele de vacă. Aceasta este legat de intoleranța la lactoză, un fenomen destul de răspândit în prezent. Orice produs care conține lactoză poate provoca colici la bebeluș.

Pâinea neagră. Dacă micuțul are dureri de burtică, mama ar trebui să renunțe la consumul de pâine neagră, fabricația căreia presupune procese de fermentație. Înlocuiți pâinea neagră cu pâinițe de cereale integrale, care au un conținut sporit de vitamine din grupa B.

Leguminoasele. Renunțarea la leguminoase poate fi dificilă doar pentru vegetariene, deoarece acestea reprezintă o sursă prețioasă de proteine. O soluție pentru această problemă poate fi brânza tofu (de soia). Restul mămicilor care alăptează pot completa aportul de proteină consumând carne slabă, pește, brânză și cașcaval.

Legumele și fructele. Fructele și legumele proaspete pot provoca de asemenea colici la nou-născuți, pentru că sunt bogate în fibre. Tocmai de aceea în timpul alăptării este mai bine să renunțați la legumele și fructele crude. Optați pentru legumele și fructele coapte, fierte sau gătite la abur. Desigur, trebuie să excludeți din meniul mamei care alăptează și legumele și fructele murate, care provoacă apariția de gaze la mame și pot deveni o cauză a colicilor la micuți.

Produsele la care trebuie să renunțe imediat mamele care alăptează în caz de colici la bebeluși

Colicile la nou-născut: ce să facem dacă dietele nu dau rezultate

Ce să faceți dacă ați exclus din meniu toate produsele care pot provoca apariția de gaze intestinale, dar acest lucru nu a ajutat la ameliorarea stării micuțului? Dacă mama nu consumă produse interzise, iar colicile micuțului nu încetează, mama trebuie supusă unui examen medical și tratată corespunzător. Este posibil ca mama să aibă un deficit de enzime pentru digerarea alimentelor, ceea ce conduce inevitabil la probleme cu asimilarea laptelui la sugar. De exemplu, dacă mama care alăptează are probleme de tract gastrointestinal (gastrită, stază biliară în intestin, dizbacterioză, constipație), nici măcar consumul de terci de ovăz preparat pe apă nu este o soluție. Acesta nu va fi asimilat până la starea necesară digestiei micuțului. Terciul „nedigerat” nu poate fi asimilat de organismul copilului și îi poate provoca colici.

Sursa