Testul de sarcină a arătat două liniuțe, ai reușit deja să-l bucuri pe soț și să mergi la medic ca să te ia în evidență, dar nu simți încă mari schimbări ale stării generale? Putem doar să te felicităm: minimum 70% dintre viitoarele mame acuză diferite stări neplăcute în primul trimestru și vă invidiază. În primele trei luni de sarcină, organismul femeii se adaptează intens la noul rol, făcându-i viitoarei mame diferite surprize… Să elucidăm împreună de ce apar aceste stări și cum pot fi ameliorate.
Grețurile și toxicoza precoce
Se crede greșit că orice femeie are senzații de greață. În realitate lipsa greței și chiar absența oricăror simptome ale acesteia este ceva firesc. De asemenea, trebuie să știți că, deși vă simțiți rău de dimineață și aveți stări ușoare de greață de trei ori pe zi, nu înseamnă că suferiți de toxicoză. Despre toxicoză precoce se poate vorbi doar în cazurile în care greața o chinuie pe o femeie zile întregi, iar crizele de vomă se repetă zilnic, și nu doar o dată pe zi, iar viitoarea mamă pierde în greutate. Aceste simptome sunt însoțite și de stări de depresie, salivație, iritație, stări de rău, somnolență. Însă și în cazul unei toxicoze ușoare (vomă de 5 ori pe zi, pierderea greutății de 5%, analize de sânge și urină normale) e nevoie să consultați un ginecolog, pentru că boala poate evolua într-o formă de complexitate medie.
Care este cauza? Deseori ginecologii numesc toxicoza precoce „boala adaptării”, deoarece, în primele luni de sarcină, în organism au loc schimbări majore. Acestea sunt provocate de hormonii produși de glandele sexuale, glanda tiroidă, hipofiză și alte glande de secreție internă. „Furtuna” hormonală provoacă voma.
Cum să depășiți situația? De obicei, greața și indispoziția dispare după primul trimestru, când organismul se adaptează la noua ipostază. Starea poate fi ameliorată dacă veți respecta recomandările ce urmează. Consumați doar bucate călduțe, în porții mici, de 5-6 ori pe zi, beți apă în cantități mici. Cu 5-10 minute până la mesele principale ar fi bine să mâncați un cracker sau niște fructe uscate: o astfel de gustare combate greața, mai ales dacă mâncați în poziție semiculcat.
Renunțați la sucurile din pachete, copturile cu drojdie și dulciuri; consumați alimente bogate în proteine (în special seara). Nivelul zahărului în sânge nu va scădea în timpul somnului, ceea ce înseamnă că veți putea evita mai ușor greața matinală.
Durerile abdominale și de sâni
Creșterea sânilor, sensibilitatea și senzația de greutate în regiunea abdominală în primul trimestru nu trebuie să o îngrijoreze pe viitoarea mămică. Aceste senzații neplăcute denotă că sânii încep să se pregătească pentru alăptare. Durerile abdominale nesemnificative, episodice, precum și eliminările vaginale sunt ceva normal.
Care este cauza? Uterul dumneavoastră crește în fiecare zi și își schimbă poziția în cavitatea abdominală. Anume aceasta cauzează disconfortul și micile dureri. Însă dacă acuzați dureri permanente în această regiune, însoțite de sângerări, mergeți imediat la medic. Aceste simptome pot indica o eminență de avort spontan sau o sarcină extrauterină!
Cum depășiți situația? Pentru niște sâni sănătoși, renunțați la sutienele strâmte cu balenă și cumpărați-vă un sutien prenatal comod, confecționat din stofă naturală. Nu mai cumpărați sutien de mărimea pe care ați purtat-o până la sarcină, pentru că sânul a crescut și va mai crește.
Durerile de cap și migrenele
Durerile de cap în primul trimestru nu sunt un fenomen rar. Viitoarele mămici devin mai sensibile la lucrurile obișnuite: vacarmul urban, aerul îmbâcsit, căderile de temperatură și presiune atmosferică. Influențează negativ și munca sedentară în încăperi închise, surmenajul și diversele probleme psihologice. Durerile de cap sunt înlocuite de migrene, care nu cedează zile întregi.
Care este cauza? Durerile de cap, din punct de vedere hormonal, sunt determinate de nivelul sporit de hormoni și de creșterea fluxului sanguin. Uneori acestea sunt cauzate de îngustarea vaselor gâtului din cauza mușchilor contactați, astfel creierul nu este alimentat cu suficient oxigen. De asemenea printre cauze se enumeră și stresul, foamea, coloana vertebrală deformată, nerespectarea unui regim al zilei, deshidratarea, scăderea zahărului, depășirea dozei de cafeină etc.
Cum depășim situația? Odihniți-vă oricând aveți ocazia. Dacă sunteți acasă, culcați-vă într-o odaie întunecoasă, eliminând orice sursă de zgomot și aerisind-o. Înmuiați un prosop în apă caldă sau rece și puneți-l pe frunte, tâmple sau ceafă (în funcție de localizarea bolii). După posibilitate, faceți un duș și încercați să vă relaxați. Dacă durerea v-a prins la serviciu, faceți o pauză, plimbați-vă puțin, faceți mișcări de rotație a capului. Rugați-i pe colegi să vă facă un masaj al umerilor și gâtului, pentru a relaxa mușchii. Încercați să relaxați umerii și fața: nu e un secret că toate neplăcerile ce se petrec cu noi, pot fi citite pe corpul nostru.
Candidoza vaginală
În timpul sarcinii, eliminările din organele genitale devin mai abundente și căpătă o nuanță albuie. Aceasta are loc sub influența progesteronului și este absolut normal. Deseori însă eliminările au un miros acid neplăcut și o consistență brânzoasă, însoțită de prurit și senzație de usturime. Aceasta poate avea mai multe cauze, dar, în special, poate fi cauzat ciuperca Candida.
Care este cauza? Se consideră purtători ai ciupercii Candida toți oamenii, indiferent de gen. Ciuperca trăiește în organismul uman fără să se manifeste. Odată cu sarcina, imunitatea femeii scade, nivelul hormonilor feminini crește, se modifică flora uterină, dezvoltându-se candidoza.
Cum depășim situația? Candidoza trebuie tratată neapărat în timpul sarcinii, în caz contrar aceasta poate fi transmisă fătului. Nu toate preparatele sunt recomandabile viitoarelor mame, de aceea tratamentul trebuie indicat doar de medicul spacialist (prin colectarea anterioară a frotiului anterior și stabilirea că anume candida este cauza eliminărilor). Dumneavoastră sunteți responsabilă de profilaxia bolii: nu purtați lenjerie sintetică strâmtă și evitați traumele în timpul actului sexual.
Și, desigur, pentru profilaxia oricăror boli, străduiți-vă să urmați recomandările generale: somn sănătos, plimbări, consumul fructelor și legumelor proaspete și cel mai important dispoziție pozitivă. Vă dorim cât mai repede să treceți peste stările neplăcute și să uitați de ele pentru totdeauna!