mamaplus

Știai că poți rămâne însărcinată chiar dacă ești deja gravidă? Cum se explică fenomenul

-
//
19.02.2021

Deși poate părea din domeniul fantasticului, oamenii de știință afirmă că este posibil ca o femeie să rămână gravidă în timp ce deja este însărcinată. Totul se explică prin așa-numita superfetație - fecundare a două ovule care provin din perioade de ovulație diferite.

De cele mai multe ori, adică în majoritatea cazurilor, femeile care rămân însărcinate nu mai au ovulație. Din anumite motive însă, unele femei continuă să aibă ovulație și drept urmare, chiar dacă sunt gravide, pot să mai conceapă copii în acest timp.

Ce este suprasarcina?
Atunci când un copilaş este conceput la doar câteva zile sau săptămâni după ce unul se află deja în burtică – se produce fenomenul numit suprasarcină (sau super-sarcină).
În acest caz, dacă sarcina evoluează corespunzător, naşterea celor doi se produce simultan, chiar dacă unul dintre copilaşi va fi mai mare decât celălalt. 

Cât de întâlnit este fenomenul numit suprasarcină?
Oamenii de știință încă fac cercetări pentru a afla dacă suprasarcina este fizic posibilă în cazul oamenilor sau este doar rezultatul unei condiții medicale încă neexplicată. 

Se știe însă că de-a lungul timpului, au fost înregistrate, cel puțin, 10 cazuri de femei care au rămas însărcinate în timp ce erau deja gravide.

Cum este posibilă suprasarcina?
După cum am menționat mai sus, în mod obișnuit, eliberarea de ovule încetează odată ce o femeia este însărcinată, iar schimbările hormonale și fizice datorate sarcinii acționează împreună pentru a preveni o altă concepție. 

Pentru ca suprasarcina să apară sunt necesare următoarele condiții:
-ovarele ar trebui să elibereze în continuare ovule în timpul sarcinii în curs de desfășurare (destul de puțin probabil ca acest lucru să se întâmple) .
-materialul seminal ar trebui să reușească să treacă de colul uterin blocat al unei femei însărcinate (din nou, foarte puțin probabil).
-ovulul nou fertilizat ar trebui să poată să se atașeze la peretele uterin deja ocupat de prima sarcină.

Ceea ce înseamnă că acest fenomen e posibil foarte, foarte rar, dar e posibil. Suprasarcina are şanse mai mari să apară în cazul procedurilor de fertilizare.

Dacă suprasarcina totuși are loc, în pofida faptului că au fost concepuți în perioade diferite, copiii se vor naște în același timp, ceea ce înseamnă că unul dintre bebeluși se va naște prematur. Totuși, mămicile nu ar trebui să se îngrijoreze pentru că, de obicei, e vorba de o diferență de 10 zile - 3 săptămâni.

Citește și: Rutina zilnică a unei mame cu 7 copii. Marina Cârnaț „Ei mă ajută mereu să am dispoziție bună...”

Citește și: Cât de frumoși sunt! Antonia și Alex Velea - într-o fotografie de familie în formulă completă