Din cauza sistemului imunitar slăbit pe parcursul celor nouă luni de sarcină și pot apărea simptome ale gripei sau răelii, tratamentul trebuie să fie supravegheat cu strictețe de medicul ginecolog, astfel încât să nu dăuneze fătului. Pentru că deseori se recurge la tratamentele naturiste, foarte multe femei însărcinate sau care alăptează se întreabă dacă au voie sau nu să consume propolis.
Deși propolisul nu conține substanțe sintetice ori prea puternice, deci, în teorie, administrarea lui nu ar trebui să afecteze deloc în mod negativ organismul mamei sau al copilului, lucrurile nu sunt atât de clare când vine vorba despre sarcina. Pentru că nu există prea multe studii care să dovedească efectele pe care propolisul le poate avea asupra dezvoltării fătului, medicii nu recomandă consumul acestuia în cazul unei femei însărcinate.
Totodată, se recomandă evitarea alimentelor provenite de la albine, precum mierea, polenul, lăptișorul de matcă, etc, atunci când ești gravidă, pentru că sunt șanse ca acestea să declanșeze anumite alergii severe, foarte periculoase.
Mierea poate fi consumată în cantități mici dacă este pasteurizată (pentru îndulcirea ceaiului, de exemplu), iar viitoarea mămică nu a avut și nu dă semne că ar avea alergie la produse apicole. Procesul de pasteurizare elimină bacteriile ce pot cauza diferite afecțiuni atât ale femeii, cât și ale fătului.
Înainte de a consuma oricare dintre substanțele menționate, este bine să te consulți cu doctorul care supraveghează sarcina. Pe baza analizelor, dar și a istoricului tău personal, el îți va recomanda cea mai potrivită schemă de tratament sau de prevenție a anumitor afecțiuni.
Tinctura de propolis în sarcină
Tinctura de propolis este un extract alcoolic al propolisului. Deși este un remediu natural foarte eficient, ușor de asimilat de către organism, de origine apicolă, conținutul de alcool face ca acesta să nu poate fi consumat de către o femeie atunci când este gravidă!
Așadar, este bine să renunți la această substanță pe perioada sarcinii.
Propolisul în alăptare - permis sau interzis?
Poate și mai vehement decât în timpul sarcinii, specialiștii sunt de părere că produsele apicole, printre care și propolisul, sunt de evitat pe perioada alăptării. Efectele substanțelor se pot transfera de la mamă la copil prin lapte și pot cauza diferite afecțiuni.
Până la vârsta de 1 an, bebelușul nu poate digera mierea, deci orice derivat al acesteia îi poate provoca probleme gastro-intestinale.
Propolisul, mierea, polenul sunt agenți cauzatori de alergii, așa că este bine să fie restricționat contactul bebelușului cu aceste produse. În așa mod se pot evita șocurile anafilactice și alte simptome neplăcute, dar și periculoase. Mai mult, a fost observat faptul că lăptișorul de matcă creste riscul de apariție al astmului infantil.
Mierea poate conține bacteria Clostridium botulinum, responsabilă pentru botulismul infantil. În organismul bebelușului, această bacterie produce o toxină extrem de puternică, cu care cel mic nu poate lupta. Deși sunt rare cazurile, mierea este principala sursă de contaminare, așa că este bine să eviți consumul acesteia, mai ales din surse necunoscute și în stare crudă (nepasteurizată). Dacă alăptezi după vârsta de 1 an de zile, riscul scade considerabil așa că poți consuma acest aliment.