mamaplus

Ochii uscați sau vederea încețoșată în timpul sarcinii. Cum scapi de aceste probleme?

-
//
11.01.2022

Organismul femeii gravide trece printr-o mulțime de schimbări în perioada celor nouă luni de sarcină. Unele dintre pot afecta vederea sau pot intensifica diferite afecțiuni de care pacienta suferea înainte de sarcină. Există câteva aspecte asupra cărora o viitoare mămică ar trebui să fie atentă. Aceasta ar trebui să observe modificările vederii și să cunoască încă dinainte care sunt cele trecătoare și care sunt simptomele care indică o problemă oftalmologică gravă. În aceste condiții, controlul oftalmologic regulat este cu atât mai important.

Sindromul ochiului uscat

În timpul sarcinii, unele femei se plâng că au ochii uscați. Nu este niciun motiv de îngrijorare, devreme ce această senzație dispare, de regulă, după naștere. Mai mult decât atât, există soluții care te pot scăpa de acest sindrom al ochiului uscat. Picăturile pentru lubrifierea ochilor sunt total sigure pentru a fi folosite în perioada sarcinii. Ele vor diminua disconfortul creat de sindromul ochiului uscat, destul de frecvent în sarcină.

Modificări ale refracției 

Date fiind modificările hormonale din timpul sarcinii, ochii tăi ar putea avea nevoie de alte dioptrii. Deși acest fapt nu este un motiv de îngrijorare, este important să discuți cu medicul oftalmolog modificările pe care le-ai observat. El va decide dacă este cazul să schimbi ochelarii sau lentilele de contact, ori dacă trebuie să așteptați două, trei săptămâni după naștere, moment când lucrurile ar putea reveni la normal. Unele schimbări ale vederii pot fi un semn al diabetului gestațional.

Fotofobia și migrenele 

Dureri de cap legate de modificările hormonale sunt foarte frecvente la femeile gravide. În unele cazuri, migrenele dureroase fac ochii să se simtă mai sensibili la lumină. Este important să anunțați medicul în legătură cu aceste dureri de cap și cu fotofobia înainte de a lua un medicamente fără o prescripție medicală. 

Pre-eclampsia în sarcină

Una dintre cele mai serioase probleme oculare în sarcină este pre-eclampsia. Această afețiune poate apărea după primele 20 de săptămâni de sarcină. Afectează în medie 2-8 femei din 100. Pre-eclampsia este o combinație de hipertensiune arterială și proteinurie în sarcină (prezența proteinei în urină).

Afecțiunea apare în ultimul trimestru de sarcină și, la nivel ocular se manifestă prin vedere încețoșată, apariția unor pete negre în câmpul vizual sau chiar vedere dublă. Aceste simptome se intensifică în același ritm cu care se intensifică pre-eclampsia. 

Efectele acestei afecțiuni, la nivelul ochilor pot fi majore și pot merge până la apariția dezlipirii de retină care duce de obicei la scăderea dramatică a vederi. Printre efectele care pot fi observate în cadrul unui examen fund de ochi se numără: artere retiniene îngustate, apariția edemului retinian, a hemoragiilor, exudatelor, a edemului nervului optic sau a obstrucțiilor arteriale, nevrita optică, edemul macular etc. 

Vestea bună este că această afectare a fundului de ochi este temporară. Simptomele dispar după aproximativ o săptămână de la naștere.

Corioretinita seroasă centrală

Acumulare de lichid în straturile retinei, în zona de vedere fină (aria maculară) apare în ultimul trimestru de sarcină și de datorează acelorași schimbări hormonale. 

Se manifestă prin apariția unor pete gri în zona centrală a vederii, scăderea vederii și o ușoară deformare în zona centrală (liniile drepte apar ușor curbate). Simtomele sunt unilaterale și, din fericire, dispar la maximum 3 luni după naștere.

Majoritatea simptomelor care apar în sarcină sunt temporare, însă este important ca medicul oftalmolog să le cunoască și să aibă sub control felul în care vederea viitoarei mămici se modifică. Este indicat să mergi la un consult oftalmologic atât în perioada sarcinii cât și după aceasta.