Așteptarea unui copil este o perioadă fericită în viața femeii, pentru că acum ea știe cu siguranță că în curând pe lume va apărea o mică minune, omulețul cel mai apropiat. Însă această bucurie este deseori umbrită de o mulțime de temeri legate de evoluția sarcinii, naștere și viitor.

Fricile care însoțesc sarcina

De regulă, această frică este determinată de modificările hormonale produse în organismul viitoarei mămici, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca teama să dispară de la sine, ea trebuie depășită. Femeile gravide sunt de obicei mai sensibile și mai suspicioase, iar fricile din timpul sarcinii (sau dinainte de sarcină) devin partenerul lor constant.

Ce să facem în astfel de situații? În primul rând, trebuie să ne analizăm și să înțelegem de ce anume ne temem.

Frica legată de evoluția sarcinii

Inclusiv frica de a pierde copilul. Acesta este un lucru destul de firesc, pentru că toți noi am avut anumite boli, am fost nervoși, nu am dus întotdeauna un mod sănătos de viață, în plus prietenele și cunoscuții ne-au povestit o sumedenie de povești de groază. În acest caz este important să ne luăm în mâini la timp, pentru ca această idee să nu devină una fixă. Este suficient să ne corectăm puțin comportamentul: să ne alimentăm sănătos, să nu ne enervăm și să proiectăm mintal, pentru noi și copilul nostru, un viitor fericit. Da, există cazuri când medicul prescrie anumite medicamente sau ne trimite la tratament staționar în clinică, însă aceasta nu înseamnă că sarcina decurge cu abateri de la normă. Este mult mai ușor să previi decât să tratezi consecințele, iar acest fapt nu trebuie să vă sperie.

Este important să nu uitați că medicina contemporană dispune de posibilități extinse, iar analizele și examenele ecografice pot arăta dacă micuțul se dezvoltă normal. Sfaturile medicului și încrederea că totul va fi bine ne inspiră siguranţă în rezultatul pozitiv al sarcinii.

Fricile care însoțesc sarcina

Frica de naştere

Atunci când viitoarea mămică află că este însărcinată, i se pare că până la naştere este atât de mult timp… Dar cu cât mai mare este termenul, cu cât mai aproape este acest proces, cu atât mai mari sunt temerile legate de durerile naşterii şi rezultatul sarcinii. Desigur, trebuie să înţelegem că naşterea este un proces destul de complicat, greu şi dureros, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Este bine să alegeţi din timp medicul şi maternitatea unde veţi naşte, în acest caz vă veţi simţi mai protejată.

Multe femei au nevoie, în procesul naşterii, de susţinerea celor dragi, de cele mai multe ori a mamei sau soţului. Prezenţa lor le ajută nu doar moral, ci şi permite soluţionarea multor probleme fără participarea lăuzei. Stresul şi frica nu sunt ajutori buni în timpul travaliului, trebuie să înţelegem acest lucru. La naştere pot apărea complicaţii, iar noi trebuie să fim pregătite pentru acest lucru. Oricum ar fi, este util să ne amintim că toţi am fost născuţi de mame, iar complicaţiile apar, totuşi, destul de rar.

Este bine să repetăm în sinea noastră: „Vom fi bine, şi eu, şi micuţul!” Fiţi sigure că acea mică perioadă de timp cu dureri mai mari se va uita foarte repede, în schimb bucuria şi fericirea după apariţia copilului vor rămâne pentru totdeauna!

Frica de a nu fi mamă bună

Oricât ar părea de ciudat, aproape toate femeile care aşteaptă primul copil trec prin această perioadă plină de îndoieli. Viitoarele mămici se întreabă cum să ţină corect copilul, cum să îi schimbe scutecul, cum să îl îmbrace, dacă vor avea suficient lapte, cum îl vor auzi noaptea etc. Nu toate au experienţă, multe nici nu au ţinut în braţe copii nou-născuţi, ca să nu mai vorbim de alte lucruri.

De fapt, nu este nimic atât de complicat. Încă în timpul sarcinii ar fi bine să frecventaţi nişte cursuri pentru tineri părinţi, unde viitorilor tătici şi mămici li se explică detaliat şi li se arată cum să se comporte cu micuţul. Este util să cumpăraţi câteva cărţi care descriu toate aspectele sarcinii şi perioadei postnatale. Şi, desigur, vă va ajuta acel instinct matern, care apare după naşterea copilului.

Fricile care însoțesc sarcina

Frica de a pierde farmecul şi frumuseţea

Există o părere că după naştere femeile iau în greutate, dar acest lucru nu este pe deplin adevărat. Desigur, dacă mâncaţi de toate fără nici un control şi vă tăvăliţi toată ziua pe canapea, greutatea vă va creşte, dar fără nici o legătură directă cu sarcina.

Desigur, nu puteţi evita anumite schimbări ale siluetei, dar acestea nu afectează imaginea femeii, iar un soţ iubitor se va uita cu mare admiraţie la burtica rotunjoară unde trăieşte viitorul vostru copilaş!

Trebuie să ştiţi că greutatea va creşte oricum, în normă cu 11-16 kilograme în toată perioada sarcinii. Efortul fizic moderat (de exemplu, mers pe jos sau înot) şi alimentaţia sănătoasă vă vor permite să păstraţi corpul în tonus. Practic toate femeile îşi recapătă dimensiunile în primul an după naştere, datorită alăptării la sân şi activităţilor de îngrijire a copilului. Pentru că vorbim despre un pici activ, care nu te lasă să te odihneşti şi nici să te îngraşi, iar multe femei chiar pierd din kilograme în această perioadă. Şi, desigur, ochii strălucitori de fericire şi buna dispoziţie înfrumuseţează orice tânără mămică.

Teama de sarcină la o vârstă mijlocie

Se ştie că probabilitatea apariţiei unor patologii la făt creşte odată cu vârsta mamei. Cu toate acestea, în întreaga lume există o tendinţă de creştere a vârstei medii a lăuzelor, iar majoritatea sarcinilor decurg normal. În prezent, spre deosebire de timpurile tinereţii părinţilor noştri, există o serie întreagă de analize şi investigaţii care permit urmărirea dezvoltării fizice şi mintale a fătului deja  în primul trimestru. Prin urmare, o sarcină la 40 de ani nu reprezintă, din punctul de vedere al medicinei, o problemă atât de mare.

Fricile care însoțesc sarcina

Nu vă fie frică!

Deseori fricile din timpul sarcinii apar din cauza anumitor evenimente anterioare. De exemplu, primele 2 săptămâni după concepere, viitoarea mămică nu ştia încă despre sarcină şi a consumat alcool sau a fumat. Acesta nu este un motiv de îngrijorare sau, cu atât mai puţin, de întrerupere a sarcinii, pentru că în această perioadă embrionul nu a reuşit încă să se fixeze de uter, adică nu a primit nici substanţe dăunătoare, nici folositoare.   

Frica de viitorul necunoscut este o stare normală, trebuie doar să ne depăşim fricile. Pentru început trebuie să stabiliţi de ce vă temeţi de fapt, iar apoi să depuneţi eforturi în lupta cu această frică, cu alte cuvinte, să vă împrieteniţi. Pentru că atunci când ştii ce se poate întâmpla, încerci să te pregăteşti pentru toate circumstanţele. Aşteptarea şi naşterea copilului este o responsabilitate mare, care stă pe umerii nu doar ai viitoarei mame, ci şi ai celorlalţi membri ai familiei. Tocmai din această cauză gravidele au atâta nevoie de grija şi susţinerea celor dragi. Dacă însă acestea sunt insuficiente, este mai bine să vă adresaţi unui psiholog, care să vă ajute să transformaţi această perioadă complicată în una fericită şi luminoasă.

Gândind pozitiv la viitor, veţi depăşi frica şi nesiguranţa. Nu uitaţi pentru nici o clipă că micuţul este cea mai mare fericire pentru fiecare dintre noi!

Sursa