mamaplus

Femeile însărcinate cu fete au mai des stări de greață, iar cele care așteaptă băieți sunt mai nervoase?

-
//
17.12.2020

Încă din săptămâna 8 sau 9 de sarcină, viitoarea mămică poate afla sexul bebelușului din burtică. Totuși, până la acel termen curiozitatea poate fi mai predominantă decât răbdarea și atunci se recurge la interpretarea anumitor semne distinctive pentru a afla dacă este o fetiță sau un băiețel.

Poveștile și miturile abundă atunci când vine vorba de prezicerea sexului în timpul sarcinii. De exemplu, fetele îți vor fura frumusețea, un băiat îți va face părul să crească mai repede, fetele te vor emoționa și băieții te vor face agresivă... Au crescut aceste mituri dintr-un nucleu de adevăr care ar putea fi susținut de dovezi științifice... sau nu?

Diferențe hormonale pentru băieți și fete

Există dovezi că, concentrațiile hormonale în timpul sarcinii pot diferi în funcție de sexul fătului încă de la trei săptămâni după fertilizare. Studiile au arătat că hCG (gonadotropina corionică umană, hormonul responsabil pentru a doua linie care apare la un test de sarcină la domiciliu) este mai mare pentru fătul feminin în comparație cu cel masculin și rămâne mai mare pe tot parcursul sarcinii. Unele studii raportează acest lucru doar mai târziu în timpul sarcinii.

Creșterea hCG la începutul sarcinii este o explicație pentru simptomele mai puțin dorite ale sarcinii, cum ar fi greața. Cercetătorii au descoperit că greața severă (numită hiperemesis gravidarum) este puțin mai frecventă la sarcinile în care bebelușul este fată, ceea ce ar putea reflecta diferențele de hCG.

Există o mulțime de alți hormoni în timpul sarcinii, indiferent de sexul fătului

Există o teorie care spune că, atunci când ești gravidă cu o fetiță, nivelurile de estrogen matern sunt mai mari, dar acest lucru nu este confirmat de majoritatea studiilor. De fapt, nivelul de estrogen din sângele matern crește constant pe parcursul sarcinii, indiferent de sexul fătului, deși fetușii de sex feminin arată o concentrație mai mare de estrogen în lichidul amniotic la începutul celui de-al doilea trimestru.

Testosteronul din fluxul sanguin matern urmează un model similar, crescând lent pe parcursul sarcinii, fără diferențe legate de sexul fetal. Încă o dată, în cadrul lichidului amniotic există, totuși, concentrații diferite de testosteron, mai mari la băieți decât la fete.

Cu toate acestea, au fost raportate diferențe ale nivelului de estrogen matern în sângele matern. Într-un studiu scandinav, nivelurile de estrogen în prima jumătate a sarcinii au fost cu aproximativ 9% mai mari pentru sarcinile în care bebelușul a fost de sex feminin, iar nivelurile de progesteron au fost mai mici în al doilea trimestru.

Sarcinile cu fete și băieți sunt diferite?


Există diferențe individuale semnificative în ceea ce privește cât de vulnerabile sunt femeile la fluctuațiile hormonilor. În unele cazuri, niveluri mai ridicate de estrogen au fost raportate ca fiind „psiho-protectoare”. Aceasta înseamnă că moderează starea de spirit, în timp ce alți autori raportează fluctuații de estrogen care declanșează tulburări de dispoziție și chiar depresie la femei.

Cum rămâne cu aversiunile sau greața pe care femeile le raportează că sunt diferite în timpul sarcinii cu băieți și fete?

Un studiu fascinant din 2015 a analizat emoția dezgustului și diferă în funcție de sexul bebelușului. Cercetătorii au susținut că dezgustul este un mecanism de protecție care ajută mama să evite riscurile în timpul sarcinii - de exemplu, aversiunile la anumite alimente sau situații.

Au descoperit că dezgustul a fost ridicat în primul trimestru pentru sarcinile purtătoare de băieți și fete, dar a scăzut pentru sarcinile fetelor după primul trimestru și a rămas ridicat pentru sarcinile băieților în al doilea trimestru.

Motivul pentru aceasta este că fetușii masculi sunt considerați mai vulnerabili la mediul lor, iar aversiunile reflectă o predispoziție naturală de a menține comportamente de protecție mai lungi pentru sarcinile masculine decât cele feminine.

Deci, se pare că nu există suficiente dovezi pentru a susține afirmațiile că sarcinile cu băieți sau fete diferă semnificativ în ceea ce privește mediul hormonal matern. Acest lucru face puțin probabil ca anecdotele de stare de spirit, nervozitate sau furie se datorează sexului fătului.