Oamenii de știință au descoperit, printr-un studiu recent, că femeile care iau antidepresive în timpul sarcinii au un risc mare de a dezvolta diabet în timpul celor nouă luni.
Cel mai ridicat risc s-a înregistrat în rândul femeilor care au luat Venlafaxină, un tip de medicament cunoscut sub numele de inhibitor al recaptării serotoninei și norepinefrinei (SNRI) și Amitriptilina, care aparține unei clase mai vechi de antidepresive, cunoscute sub numele de triciclice.
Una din cinci femei, la nivel global, dezvoltă diabet în timpul sarcinii, fiind predispuse la complicații, cum ar fi bebeluși supraponderali sau travaliu prelungit deoarece există șanse mari ca, capul copilului să se blocheze pe canal în timpul nașterii.
Mai mult, copiii sunt predispuși la obezitate și diabet mai târziu pe parcursul vieții, în timp ce mamele au un risc mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare.
Cercetările anterioare privind legătura dintre administrarea antidepresivelor și riscul de diabet în timpul sarcinii s-au dovedit a fi neconcludente. Pentru a explora mai bine această posibilă conexiune, specialiștii au adunat date din trei baze de date din Canada, care au inclus informații despre toate sarcinile și copiii născuți în Quebec, în intervalul 1998-2015.
Fiecare caz de diabet în timpul sarcinii (20905 de cazuri) identificat după 20 de săptămâni de sarcină a fost grupat, la întâmplare, cu 10 sarcini normale (209050) pentru comparații, cu mențiunea că anul nașterii a fost același.
Utilizarea antidepresivelor a fost evaluată cu ajutorul informațiilor provenite din rețetele completate de la începutul sarcinii și până în momentul diagnosticării diabetului. În total, 9741 dintre mame au luat antidepresive, adică cu puțin peste 4% din numărul total de femei. Printre antidepresive s-au numărat Citalopram, Fluoxetina, Fluvoxamina, Paroxetina și Sertralina, care aparțin unei clase de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). De asemenea, femeile au mai luat Venlafaxina și Amitriptilina.
După ce au luat în considerare factorii de risc precum vârsta mamei, accesul la asistența medicală, zona de reședință și alte afecțiuni subiacente, cercetătorii au putut să afirme că administrarea antidepresivelor în timpul sarcinii a fost asociată cu un risc crescut de diabet tot în decursul celor nouă luni.
Administrarea oricăruia dintre medicamentele menționate a fost asociată cu un risc cu 19% mai mare de diabet, comparativ cu femeile care nu au luat antidepresive. Totuși, două medicamente au fost foarte periculoase în timpul sarcinii, și anume Venlafaxina (risc cu 27% mai mare) și Amitriptilina (risc cu 52%) mai mare.
Utilizarea antidepresivelor pe termen scurt a fost asociată cu un risc cu 15% mai mare de diabet, utilizarea pe termen mediu a fost asociată cu un risc cu 17% mai mare, iar utilizarea pe termen lung a fost asociată cu un risc cu 29% mai mare.
Când s-au făcut cercetări suplimentare pe un grup mai mic de femei (21395) care au fost diagnosticate cu depresie/anxietate înainte de a rămâne însărcinate, rezultatele au fost similare.
O posibilă explicație pentru această legătură ar fi că antidepresivele afectează în mod direct metabolismul glucozei, mai ales din moment ce serotonina este implicată în acest proces. De asemenea, unul dintre efectele secundare ale antidepresivelor este creșterea în greutate, un factor de risc pentru diabet.
„Tratarea depresiei este o problemă majoră, reprezintă o provocare. Depresia predomină înainte și în timpul sarcinii, iar dacă rămâne netratată se ajunge la recidivă în perioada de după naștere”, concluzionează autorii studiului.