Sarcina este una dintre cele mai importante perioade din viața fiecărei femei. Și chiar dacă presupune o mulțime de schimbări, atât din punct de vedere fiziologic, cât și din punct de vedere emoțional, rămâne a fi o experiență de neuitat, despre care mămicile își amintesc ulterior cu zâmbetul pe buze. 

Totuși, pentru ca să știi la ce să te aștepți și să poți sta liniștită, ne-am gândit să-ți expunem, pe scurt, care sunt principalele schimbări care au loc în corpul feminin atunci când ești gravidă. Poate că aceste informații o să te ajute să te înțelegi mai bine și să nu te stresezi prea multn sau să acționezi prompt atunci când apare o problemă.

Modificări hormonale 

Cu siguranță, ai resimțit schimbările hormonale din perioada ciclului menstrual, când ba ești tristă, ba ești veselă, ba tot din jur de irită, ba ești super emoționată. Uite că și în sarcină vei avea parte de schimbări hormonale. Schimbările hormonale și fiziologice care apar odată cu sarcina sunt unice. Femeile gravide experimentează creșteri bruște ale estrogenului și progesteronului. Aceste schimbări nu afectează doar starea de spirit a gravidei, ci ajută în mod semnificativ la dezvoltarea fătului. 

Estrogenul și progesteronul sunt principalii hormoni ai sarcinii. O femeie va produce mai mult estrogen în timpul unei sarcini decât pe tot parcursul vieții când nu este însărcinată. Creșterea estrogenului în timpul sarcinii permite uterului și placentei să:

- Ajute la formarea vaselor de sânge;
- Transferă substanțele nutritive;
- Susține dezvoltarea fătului.

Nivelurile de estrogen cresc în mod constant în timpul sarcinii și ating punctul maxim în al treilea trimestru. Creșterea rapidă a nivelului de estrogen în primul trimestru poate provoca senzația de greață resimțită de gravide în primul trimestru. În timpul celui de-al doilea trimestru, joacă un rol major în dezvoltarea canalelor de lapte, pregătind sânii pentru alăptare.

Nivelurile de progesteron sunt, de asemenea, extraordinar de ridicate în timpul sarcinii. Modificările progesteronului determină o laxitate sau slăbire a ligamentelor și articulațiilor din tot corpul. În plus, nivelurile ridicate de progesteron determină creșterea dimensiunilor structurilor interne, cum ar fi ureterele.

Progesteronul este, de asemenea, important pentru transformarea uterului de la dimensiunea unei pere mici – în starea sa ne-gravidă – la un uter care poate găzdui un bebeluș pe termen lung.

Sensibilitate la efort fizic

Probabil, ai auzit că în sarcină nu ai voie să depui efort. Deoarece ligamentele sunt slăbite, femeile însărcinate pot prezenta un risc mai mare de entorse ale gleznei sau genunchiului. Cu toate acestea, nu există dovezi clare a unei rate crescute a leziunilor de acest fel în timpul sarcinii.

Întreaga postură a unei femei însărcinate se schimbă. Sânii ei sunt mai mari. Abdomenul se transformă, crescând pe zi ce trece. Din această cauză se schimbă centrul de greutate ceea ce poate duce la probleme de echilibru.

Creșterea în greutate și retenția de lichide

Niște schimbări pe care le vei simți foarte repede sunt și cele ce țin de greutatea ta. Creșterea în greutate și retenția de apă în sarcină reprezintă schimbări normale în sarcină.  Multe femei încep să observe o ușoară umflare a membrelor începând cu cel de-al doilea trimestru. Este mai vizibilă seara și mai ales din a cincea lună de sarcină până în cel de-al treilea trimestru. Constituie un aspect normal, deoarece corpul gravidei ajunge să acumuleze aproximativ 50% sânge suplimentar și lichide corporale pentru a suplini nevoile bebelușului. 

Pentru a evita pe cât posibil retenția de apă este bine să:

- te odihnești cât mai mult;
- eviți perioadele lungi de stat în picioare;
- eviți cafeina și sarea;
- crești cantitatea de potasiul alimentar.

Creșterea în greutate în sarcină este un lucru absolut firesc, deoarece îl ajută pe copil să se dezvolte sănătos. Numărul adecvat de kilograme depinde de la o femeie la alta, dar în medie, dacă înainte de sarcină femeia era: 

- subponderală (IMC mai mic de 18,5), este recomandat să acumuleze între 12 și 18 kilograme în timpul sarcinii;
- normoponderală (IMC 18,5 – 24,9), trebuie să acumuleze între 11 și 15 kg;
- supraponderală (IMC 25 – 29.9), e bine să acumuleze între 7 și 11 kg;
- obeză (IMC egal cu sau mai mare de 30), e indicat să acumuleze între 5 și 9 kg.

Modificări senzoriale

Ai observat că simți mult mai pyternic orice miros? Ei bine, aceasta este încă o schimbare din timpul sarcinii. Sarcina poate modifica chiar și modul în care o femeie vede, cât și gustul și mirosul acesteia. În ceea ce ține de gust, de obicei, multe femei preferă alimentele mult mai sărate și mult mai dulci decât înainte. De asemenea, au un prag mai ridicat pentru gusturile puternice acre, sărate și dulci. Disgeuzia, o modificare a gustului alimentelor, este cel mai frecvent simțită în primul trimestru de sarcină. Anumite preferințe gustative pot varia în funcție de trimestru.

Tulburări ale vederii

Unele femei se confruntă cu tulburări ale vederii în timpul sarcinii, caracterizate prin miopie crescută. Chiar dacă nu se cunosc mecanismele biologice precise din spatele tulburărilor de vedere, se presupune că femeile gravide se confruntă cu o creștere a presiunii intraoculare. Modificările frecvente în timpul sarcinii includ neclaritatea și disconfortul purtării lentilelor de contact, dar partea bună este că lucrurile revin la normal după naștere. 

Modificări la nivelul pielii, unghiilor și părului

Dacă credeai că schimbările aspectului fizic se rezumă la creșterea în greutate, te înșelai. Sarcina poate influența, de asemenea și aspectul pielii, al unghiilor și al părului. Deși majoritatea acestor modificări sunt temporare, unele – cum ar fi vergeturile – pot duce la modificări permanente. 

Păr și unghii

Din cauza schimbărilor hormonale, femeile gravide se pot condrunta cu problema căderii părului. Altele însă, din contra, se pot bucura de o podoabă capilară mult mai bogată decât înainte de sarcină.
Se poate produce creșterea părului pe față, brațe, picioare sau spate. Cele mai multe modificări ale creșterii părului revin la normal după nașterea bebelușului. Cu toate acestea, este un lucru obișnuit ca pierderea părului să apară postpartum, deoarece foliculii de păr și nivelul hormonilor se reglează singuri fără influența hormonilor sarcinii.

Multe femei experimentează, de asemenea, o creștere mai rapidă a unghiilor în timpul sarcinii. Gravida mănâncă mai bine și probabil, ia vitamine prenatale la care se adaugă hormonii de creștere ai sarcinii. 

„Masca” gravidei și hiperpigmentarea

Unele gravide se pot confrunta și cu hiperpigmentarea, cunoscută și ca „masca” gravidei. Aceasta constă într-o întunecare a tonului pielii în anumite zone ale corpului, cum ar fi areolele, organele genitale, cicatricile și linia din mijlocul abdomenului. Hiperpigmentarea poate apărea la femeile cu orice ton de piele, deși este mai frecventă la femeile cu ten mai închis.

Vergeturi

Vergeturile sunt cauzate de o combinație de întindere fizică a pielii și efectele modificărilor hormonale asupra elasticității pielii. Până la 90% dintre femei dezvoltă vergeturi până în al treilea trimestru de sarcină, adesea pe sâni și abdomen. Deși vergeturile roz-violet pot să nu dispară niciodată pe deplin, se estompează culoarea și se micșorează în dimensiune postpartum. Vergeturile pot provoca mâncărime, așa că aplicați creme pentru a hidrata pielea.

Tu cu ce alte sichimbări te-ai confruntat în sarcină?

Citește și: Kinetoterapeutul Mariana Sotnic - despre displazia de șold la bebeluși: „Poate duce la apariția unor deformări permanente”

Citește și: E ok să verifici telefonul partenerului? Olga Manciu: „Evident că ne cam scarpină mâinile să vedem ce ascunde...”