Chisturile plexului coroid sunt mici umflături în creierul copilului și, în unele cazuri, pot fi asociate cu tulburări cromozomiale.

Chisturile plexului coroid se depistează ecografic în al doilea trimestru de sarcină. Vestea pică de obicei ca un trăsnet pentru părinți și generează panică, însă în cele mai multe dintre cazuri nu este nimic grav.

Ce sunt plexurile coroide și cum funcționează:

Plexul coroid este o structură aflată în creier, la nivelul ventriculilor, în care este produs lichidul cefalorahidian, element indispensabil pentru protejarea sistemului nervos central (encefalul și măduva spinării). Fiecare dintre cei patru ventriculi are un plex coroid. Lichidul cefalorahidian este reciclat de patru ori pe zi, pentru îndepărtarea reziduurilor metabolice, a toxinelor și a neurotransmițătorilor în exces, ceea ce asigură o funcționare optimă a creierului. Plexurile coroide încep să se dezvolte încă din faza embrionară și sunt alcătuite din țesut epitelial puternic vascularizat.

Cum sunt depistate chisturile plexului coroid:

Chisturile plexului coroid reprezintă mici acumulări de lichid în interiorul plexurilor. Cel mai frecvent apar în ventriculii laterali și pot fi depistate ecografic între săptămânile 18 și 22 de sarcină.

De cele mai multe ori sunt descoperite întâmplător. Apar și la sarcinile cu risc scăzut, la 1-2% dintre gravide. Chisturile sunt unilaterale sau bilaterale, iar dimensiunea și numărul lor poate varia, deși în medie nu depășesc 10 mm.

Chisturile plexurilor coroide apar în proporții egale la feții de sex masculin și feminin, nu influențează dezvoltarea normală a creierului și nu provoacă leziuni cerebrale. În majoritatea cazurilor chisturile dispar până în săptămâna 26-28 de sarcină, dar și dacă acest lucru nu se întâmplă este bine de știut că în general nu reprezintă un pericol pentru bebeluș.

Chisturile plexului coroid nu sunt formațiuni de tip tumoral, dar medicul trebuie să pună un diagnostic diferențiat față de alte patologii precum chist arahnoidian, tumori chistice, chisturi ale liniei mediane asociate cu agenezia corpului calos sau malformații arterovenoase în creierul fătului.

Când sunt considerate grave chisturile plexului coroid:

Vizualizarea și identificarea chisturilor este importantă deoarece pot fi asociate cu aneuploidie (existența unui număr mai mic sau mai mare de cromozomi).

Între 1 și 2% dintre chisturile plexurilor coroide au legătură cu tulburări cromozomiale, în special cu trisomia 18 (Sindromul Edwards) și, în mai mică măsură, cu trisomia 21 ori cu infecții prenatale.

Sindromul Edwards este de trei ori mai frecvent la fete decât la băieți și provoacă dezvoltarea anormală a fătului, ușor depistabilă ecografic. La 30-50% dintre feții cu trisomie 18 sau trisomie 21 (Sindrom Down) se poate observa prezența chisturilor de plex coroid, acestea fiind mari și bilaterale.

Ecografia arată chisturi coroide

Atunci când ecografia scoate la iveală chisturi coroide, este necesar să se facă investigații complete și amănunțite ale fătului de către personal medical specializat, pentru identificarea unor eventuale malformații sau identificarea unor elemente ecografice secundare specifice acestor cromozomopatii, inclusiv amniocenteza. Aceste investigații sunt cu atât mai necesare atunci când este depistat un chist de plex coroid între săptămânile 11 și 13.

O altă situație care necesită monitorizare atentă este aceea în care un chist de plex coroid nu dispare în trimestrul 3 de sarcină și este situat în apropiere de foramenul Monro, prin care ventriculii laterali comunică cu ventriculul III. O astfel de situație excepțională poate provoca ventriculomegalie și va impune prezența unui neurolog pediatric la nașterea copilului.

Dacă la investigațiile amănunțite nu apar anomalii structurale sau malformații, părinții nu au altceva de făcut decât să aștepte următoarele ecografii și resorbirea chisturilor, care dispar singure în 90% din cazuri.

Nici situațiile în care chisturile nu dispar în trimestrul 3 de sarcină nu sunt neapărat alarmante. Totuși, se recomandă o ecografie transfontanelară cerebrală după nașterea copilului. Clinic, majoritatea nou-născuților cu chisturi de plex coroid sunt asimptomatici și nu au nevoie de vreun tratament.