Poate oare fi consumat alcool în timpul sarcinii?
Medicii nu au stabilit deocamdată care este cantitatea de alcool ce poate fi consumată în timpul sarcinii și care să nu afecteze în niciun fel viitorul copilaș. Anume din aceste considerente, medicii recomandă excluderea consumului de băuturi spirtoase în această perioadă, cel puțin în primele trei luni de sarcină.
Dacă totuși ați decis să nu renunțați la alcool, reduceți consumul acestuia până la una-două porții de cel mult o dată – de două ori pe săptămână. Consumul exagerat și starea de ebrietate, adică șase porții și mai mult în zi, implică o serie de pericole pentru viața și sănătatea copilului dumneavoastră.
De ce este periculos consumul de alcool în timpul sarcinii?
Alcoolul conține toxine, care ajung la placentă prin sânge și, implicit, în organismul micuțului.
Dacă consumați băuturi spirtoase în timpul sarcinii trebuie să știți că acest lucru poate afecta serios procesul de dezvoltare al fătului. Alcool influențează negativ creșterea și dezvoltarea organelor interne dar și a creierului. De asemenea, poate cauza anomalii ale structurii faciale la copil.
Starea de ebrietate a mamei dăunează sistemului nervos al micuțului și poate avea o serie de urmări negative, cum ar fi: reușite școlare slabe și necoordonarea mișcărilor, care vor însoți copilul pe tot parcursul vieții lui.
Abaterile în dezvoltarea fetală cauzate de alcoolismul mamei sunt definite prin termenul ”tulburare alcoolică fetală” (TAF). Acest termen include în sine un șir de devieri – de la dificultăți minore de învățare până la anomalii congenitale de dezvoltare.
Cel mai complicat caz este sindromul alcoolismului fetal (SAF), care se caracterizează prin anomalia structurii faciale a copilului, greutate și înălțime mică la naștere și, ulterior, dezvoltarea fizică întârziată a copilului. De asemenea, deseori, acești copii întâmpină dificultăți de învățare, suferă de probleme neurologice și comportamentale. Sindromul alcoolismului fetal este incurabil și însoțește copilul tot restul vieții lui.
Totodată, consumul excesiv de alcool poate provoca avortul spontan, naștere prematură, sau sporește riscul de deces al copilului. Deoarece consumul exagerat de alcool în timpul sarcinii poate aduce prejudicii enorme copilului nenăscut încă, medicii abordează cu mare precauție problema legată de cantitatea alcoolului care poate fi consumată în timpul sarcinii și care să fie absolut inofensivă pentru făt.
Ce pericole implică consumul de alcool în timpul sarcinii?
Gradul de influență al alcoolului asupra copilului nenăscut depinde de următorii factori:
• Cantitatea de alcool consumată;
• Care este termenul de sarcină atunci când consumați alcool;
• Frecvența consumului de alcool în timpul sarcinii.
Băuturile spirtoase urmează a fi consumate cu mare precauție nu doar în primul trimestru de sarcină. Alcoolul poate provoca daune enorme copilașului dacă este consumat chiar și în ultimul trimestru. Pentru că în această perioadă, copilul crește rapid și se dezvoltă intens creierul.
Consumul frecvent de alcool influențează negativ copilașul în creștere și poate duce la dezvoltare tulburărilor alcoolice fetale. În ceea ce privește starea de alcoolism a mamei, în acest caz urmările pentru copil pot fi catastrofale, iar riscul apariției sindromului alcoolismului fetal este major.
Dacă vorbim despre consumul moderat de alcool în timpul sarcinii, specialiștii nu dau un răspuns univoc în ceea ce privește inofensivitatea acestei practici. Ginecologii remarcă că nu există dovezi precum că dacă mama-și permite o porție-două de alcool în săptămână, asta ar avea un impact negativ asupra copilului.
Alte cercetări au indicat asupra faptului că un bocal de vin pe săptămână este inofensiv pentru copil. Cu toate acestea, medicii le recomandă gravidelor, dar și femeilor care-și planifică sarcina, să se abțină, în genere, de la consumul de alcool.
Ce reprezintă în sine o porție de alcool?
O porție de alcool reprezintă cantitatea de băutură care conține 10 ml de etanol pur. Numărul porțiilor de alcool sunt indicate pe eticheta sticlei.
De asemenea, eticheta trebuie să conțină informații referitoare la procentul de alcool ce se conține în băutură. Mai jos este indicat un tabel ce arată porțiile de alcool ale băuturilor spirtoase populare cu diferit grad de tărie.
Rețineți, atunci când serviți băuturile spirtoase acasă, este foarte ușor să depășiți doza admisibilă. În ceea de privește restaurantele și barurile, de regulă, băuturile spirtoase sunt servite în bocale mari. În dependență de gradul de tărie al vinului, într-un asemenea bocal pot să încapă până la trei porții de alcool.
Am consumat alcool până a afla că sunt însărcinată. Va fi oare afectat bebelușul?
Anume așa se întâmplă de foarte multe ori. Multe femei consumă alcool până în momentul în care află că sunt însărcinate. Impactul sigur supra fătului al câtorva bocale de vin, consumate la termeni mici de sarcină, nu este cunoscut încă. Din aceste considerente medicii recomandă femeilor care-și planifică sarcina, să renunțe la alcool înainte de concepere.
Totuși, nu întotdeauna o sarcină poate fi planificată. Multe femei și-au conceput copiii anume în noaptea în care au consumat alcool, și au născut bebeluși perfect sănătoși. Important este să renunțați la băuturile spirtoase sau, cel puțin, să reduceți consumul acestora, imediat ce ați aflat despre sarcină.
Cu ce poate fi înlocuit alcoolul?
Uneori, grețurile matinale determină gravida să renunțe la alcool sau să reducă consumul acestuia. Dacă, însă, serviți alcool pentru a vă relaxa și a scăpa de tensiunea acumulată, va fi mai greu de debarasat de acest viciu.
Încercați să înlocuiți un bocal de vin sau bere cu altceva, să zicem – metode de relaxare – faceți o baie călduță, ascultați muzica preferată, masajul, sportul sau lectura. Dacă vă lipsește însăși ritualul, înlocuiți Bloody Mary cu varianta sa nealcoolică. Treceți la consumul de bere sau vin fără alcool. Dacă partenerul dumneavoastră servește alcool după serviciu, rugați-l să renunțe, pentru o vreme, la acest obicei. Asta pentru a nu vă simți privată de dreptul de a vă relaxa împreună cu el.
Nu-mi reușește să renunț la alcool. Ce pot să fac?
Dacă considerați că aveți probleme cu alcoolul, discutați cu medicul dumneavoastră. Nu vă fie frică, el nu vă va judeca, pentru că munca lui constă în a vă ajuta pe dumneavoastră. El tinde ca sarcina dumneavoastră să fie una sănătoasă, pe cât de posibil este acest lucru. Dacă-i veți solicita ajutorul asta nu va însemna altceva decât că vă faceți griji pentru sănătatea viitorului copilaș.