Mult prea râvnitul test a ieșit pozitiv? A venit timpul să faceți o revizie a produselor cosmetice pe care le aveți.

Noi trăim într-o lume a substanțelor chimice: folosim diverse produse cosmetice și de igienă intimă. Și tot mai des, aceste produse sunt absolut de proveniență chimică. Ceea ce este relativ inofensiv pentru o femeie care nu este însărcinată și care nu alăptează, poate deveni o amenințare reală pentru un copil care urmează să se nască. Așa deci, ce substanțe ar trebui să fie evitate în timpul sarcinii?

6 substanțe chimice care trebuie să fie evitate în timpul sarcinii

Clorhidrat și hexahidrat de aluminiu

Fac parte din componența multor antiperpirante. Exercită efecte neurotoxice asupra sistemului nervos al fătului. Cel mai trist lucru este faptul că fără schimbări vizibile în structura creierului, pot apărea schimbări comportamentale după naștere. Așa-numitele ”teratogen comportamentale”, care apar la doze mici de expunere. Încetinește dezvoltarea creierului copilului până și după naștere.

Dietanolamină (DEA). Oleamidă, lauramidă, cocamida

Se regăsesc în componența șampoanelor și gelurilor pentru duș. Se folosesc exclusiv pentru a conferi produsului un aspect frumos și nu folosește absolut nici unor alte scopuri. Nu ajută nici a curățarea părului și nici la curățarea pielii corpului. În organismul uman, în rezultatul interacțiunii cu diferite componente, pot forma nitrozamine, care sunt cancerigene destul de puternice. Provoacă tulburări în dezvoltarea creierului viitorului copilaș, blochează furnizarea de colină. Colina – vitamina В4 este vitală pentru dezvoltarea normală a creierului.

  • Sporește distrugerea celulelor din creier responsabile pentru memorie.
  • Sporește probabilitatea unui avort spontan.

O sticlă obișnuită de șampon conține circa 10 ml DEA cu care masăm pielea capului la fiecare spălare, cu apă caldă favorizând astfel absorbția substanței în organism. După 30 de sticle cu șampon reușim să introducem în organismul nostru 10 ml DEA pur.

Dihidroxiacetona (DHA)

Intră în componența sprayurilor autobronzante. Nuanța șic de bronz are capacitatea de a schimba ADN-ul diferitor celule în diferite organisme biologice. La inspirație pătrunde ușor în organele aparatului respirator. Este cancerigen.

6 substanțe chimice care trebuie să fie evitate în timpul sarcinii

Hidrochinona

Intră în componența multor creme cu efect de înălbire pentru pielea problematică. Deține o capacitate sporită de absorbție în circuitul sanguin, de aceea trece ușor de placentă și ajunge la viitorul copilaș. Pentru că nu s-au făcut suficiente studii în ceea ce privește eventualele consecințe, nu se recomandă spre utilizare.

Ftalați

Parfumuri sintetice datorită cărora aroma plăcută a produselor cosmetice rămâne pe piele. Se folosesc în produsele aromate, absorbante și tampoane, oje, sprayuri de cameră, șampoane, geluri ș.a.m.d. Neformal, se mai numesc și distrugătorii hormonilor. Destabilizează dezvoltarea creierului fătului din cauza efectului negativ asupra hormonilor glandei tiroide. De asemenea, afectează funcția reproductivă a viitorului copilaș. Pun bazele unei eventuale infertilități. Sporesc riscul de dezvoltare a astmului bronhic. Se transmit ușor prin intermediul laptelui matern.

6 substanțe chimice care trebuie să fie evitate în timpul sarcinii

Parabeni

Conservanți. Se folosesc în industria cosmetică începând cu anul 1920 pentru prevenirea creșterii numărului de bacterii. Sunt eficienți, ieftini și sunt eliminați rapid din organism. Se regăsesc în componența ojelor, rimelurilor, soluții pentru laminarea părului. Sunt cancerigeni. Manifestă acțiune de estrogen. De aceea, dacă fătul este de gen masculin, aceste substanțe influențează capacitatea viitorului bărbat de a avea copii. Sporește riscul de dezvoltare a cancerului mamar.

Studiile efectuate în rândul gravidelor angajate în saloanele de frumusețe, au stabilit că numărul avorturilor spontane este semnificativ mai mare în cazul acestor femei decât în rândul celor care muncesc în alte domenii.

Dacă femeia conștientizează toate riscurile menționate mai sus devin clare majoritatea superstițiilor cu privire la gravide: de a nu vopsi părul, de a nu folosi cosmetică decorativă, de a purta lenjerie din bumbac. Sunt oare superstiții?