Nașterile premature sunt asociate cu preocupările legate de sănătate și dezvoltare, la care se adaugă temerile față de criza climatică.

Încălzirea globală crește riscul de naștere prematură, care la rândul ei este legată de o sănătate mai precară, potrivit unui studiu major realizat de cercetătorii americani. În SUA, aproximativ 25.000 de bebeluși s-au născut cu până la două săptămâni mai devreme în fiecare an ca urmare a valurilor de caniculă între 1969 și 1988, potrivit cercetărilor publicate în Nature Climate Change (NCC).

Ratele nașterilor au crescut cu 5% în zilele în care temperaturile au atins 32 de grade Celsius, dar accesul la aer condiționat a atenuat trei sferturi din aceste cifre. În întreaga lume, zilele sunt din ce în ce mai calde și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse în mod semnificativ, la sfârșitul secolului, experții estimează că vor fi până cu până încă 30 de zile cu temperaturi de peste 32 de grade Celsius în fiecare an, numai în SUA. Un alt studiu arată că numărul anual de zile peste 35 de grade Celsius se va dubla.

În timp ce bebelușii foarte prematuri se confruntă cu cele mai mari provocări medicale, studii longitudinale multiple demonstrează că nașterea prematură târzie (bebelușii născuți la 34 până la 36 de săptămâni) și nașterea timpurie (37 până la 38 săptămâni) prezintă un risc semnificativ pentru supraviețuire, creștere și dezvoltare. Acești bebeluși ușor prematuri au mai multe șanse să aibă probleme respiratorii și tensiune arterială mai mare, precum și un risc crescut de afecțiuni psihiatrice și neurologice. La nivel global, copiii născuți astfel reprezintă deja o treime din numărul total al nașterilor.

„Accesul la aerul condiționat ar trebui să fie parte a efortului de a proteja gravidele și sugarii din țările în curs de dezvoltare”, a spus Allan Barreca, cercetător principal la Institutul pentru Mediu și Durabilitate al Universității din California.