Standardele contemporane de frumusețe solicită chiar și tinerelor mămici să arate în așa fel încât nici să nu dea de bănuit că tocmai au trecut printr-o sarcină. Vă vom relata în continuare cum să vă restabiliți silueta după naștere.
1. Încet dar sigur
Este normal pentru o femeie să adauge în greutate în timpul sarcinii. În mod normal, greutatea unei gravide crește cu 10-15 kg, iar după naștere, scade treptat. Cea mai răspândită problemă în această perioadă sunt șoldurile și fesele. Dacă bebelușul dumneavoastră este alimentat artificial, veți scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul dietei și sportului activ. Dacă alăptați copilul la sân, antrenați-vă cu atenție: se consideră că exercițiile fizice excesive pot schimba gustul laptelui, care începe să se amărască. În consecință, copilul refuză să mănânce.
În orice caz, în primele două luni după naștere, în general, ar trebui să renunțați la orice fel de antrenamente. Dacă ați născut prin operație cezariană, antrenamentele trebuie amânate cu până la 4-6 luni. După 3 luni de la naștere și după ce consultați medicul, puteți începe să vă antrenați, intensitatea exercițiilor fizice va fi sporită treptat, săptămână de săptămână. Alternativă pentru fitness – plimbări prelungite cu căruciorul. Această variantă originală va fi atât în beneficiul bebelușului cât și a dumneavoastră: în afară de faptul că vă veți întări mușchii, asemenea plimbări îmbunătățesc circulația sanguină, care, la rândul său, sporește lactația.
2. Combatem vergeturile
În timpul sarcinii, kilogramele în plus nu sunt unica problemă. În această perioadă, are loc o reorganizare hormonală totală în organism. Conform statisticii, în cazul a 50% dintre femei, vergeturile apar anume în această perioadă și nu după naștere. De aceea, urmează să folosiți regulat produse cosmetice speciale ale căror componente active stimulează producerea de colagen. Aceste creme trebuie să fie utilizate începând cu a 12-a săptămână de sarcină, iar procedura urmează să fie continuată încă cel puțin 3 luni după nașterea copilului. Dacă totuși vergeturile au apărut, sunt foarte evidente – înlăturarea lor este posibilă cu ajutorul aparatelor speciale – de exemplu, șlefuirea cu laser a pielii.
Împachetarea cu nămol (este nevoie de cel puțin un curs cu 10 proceduri) pentru creșterea tonusului pielii, de asemenea, vă pot ajuta să scăpați de vergeturi, dar numai în cazul în care termenul de apariție al acestora nu a depășit 6 luni de zile. În compoziție de noroi, dizolvată cu apă caldă, adăugați câte o picături de uleiuri esențiale de eucalipt, rozmarin si portocale. Înfășurați-vă în peliculă și îmbrăcați leggings calzi, lăsați amestecul să acționeze pentru 40-50 de minute, spălați cu apă și aplicați o cremă hidratantă.
3. Lucrăm cu sânii
Pe parcursul sarcinii, sânii cresc în dimensiune și mai ales în perioada alăptării. Ligamentele, care susțin sânii, nu mai fac față ca înainte. Drept urmare, pielea se întinde treptat. După ce copilul nu mai alăptat sânii scad în dimensiune, elasticitatea, însă, nu întotdeauna este recuperată.
Există o mulțime de proceduri lifting pentru consolidarea pielii din această zonă. De exemplu, miostimularea și terapia microcurent - un efect delicat al impulsurilor de curenți de joasă tensiune, cu frecvențe diferite emise concomitent pe piele, mușchi și vasele limfatice. Ultima metodă se deosebește prin faptul că nu are un impact stimulator direct asupra mușchilor, nu generează reducerea lor vizibilă și totodată, mărește elasticitatea.
4. Nu cruțăm burta
Începând cu a 16-18-a săptămână de sarcină, diametrul abdomenului crește cu 1 cm în fiecare săptămână. De aceea nu este de mirare că vă vine greu să reveniți la forma inițială. Se vor găsi puține femei care au reușit să-și păstreze abdomenul ideal. După naștere, silueta se modifică treptat, iar în prima perioadă, burta arată ca într-o sarcină la termen de 3-4 luni. Veți putea scăpa de ea cu ajutorul antrenamentelor – o combinare a exercițiilor fizice de intensitate mare și medie. Evident, dacă nu cumva aveți contraindicații.
Dacă vorbim despre procedurile cosmetice, este recomandat masajul cu miere – zilnic aplicați mierea pe zona problematică și modelați-o prin mișcările palmelor. Senzațiile pot să fie nu dintre cele mai plăcute, poate chiar să și vă doară. Însă, un astfel de masaj îmbunătățește perfect circulația sanguină, activizează circulația limfatică și contribuie la eliminarea lichidului în exces.
5. Zonele sensibile
Masajul cu miere vă poate ajuta să luptați și împotriva bărbiei duble, care apare de multe ori după sarcină. Masajul trebuie de realizat atent, întrucât pielea în această zonă este foarte sensibilă și pot apărea hematoame.
O altă problemă – pielea lăsată pe mâini, în zona triceps. Pentru a o ridica, faceți comprese pe bază de ulei de migdale dulci și germeni de grâu. Dacă vorbim despre exercițiile fizice, sunt efective flotările ”inverse”, înotul.
În opinia nutriționiștilor, poate fi evitată intervenția chirurgicală, însă, este nevoie de multă răbdare și atenție sporită asupra regimului alimentar. În primul rând trebuie de renunțat la mâncarea grasă, iute și afumată.
Cum luptăm cu edemele
Această problemă dă mari bătăi de cap mai multor mămici tinere: la cineva se umflă doar picioarele, al altcineva - mâinile, pot apărea cearcăne sub ochi. Uneori se poate umfla tot corpul. Acest fenomen poate fi general de alimentarea greșită – treceți la bucate fierte sau preparate la abur, reduceți consumul de sare (până la 3 gr. pe zi) și lichid (nu beți nimic cu o oră înainte de culcare). Optați pentru apa minerală plată, ceaiuri din ierburi și compoturi fără zahăr. Din resursele naturale, un efect ușor diuretic are sucul de mesteacăn și infuzia din coajă de măr. Dacă edemele nu dispar, adresați-vă la medic. Această stare poate semnaliza tulburi renale sau apariția varicelor.
În timpul sarcinii și în perioada alăptării nu ar trebui să:
• să recurgeți la peelingul cu acid;
• să vopsiți părul (cu produse ce conțin amoniac), sprâncenele sau genele;
• să faceți permanent pentru păr sau să vă creșteți unghiile cu gel;
• să mergeți la solar (crește riscul pigmentării și apariției tumorilor).