Ouăle au valoare nutritivă înaltă, conțin proteine, vitamine și minerale esențiale. Totuși, consumate în exces, acestea pot provoca anumite probleme de sănătate.
Ouăle sunt o sursă bogată în proteine, vitamina D, vitamina B12, seleniu și colină – element esențial pentru funcționarea creierului. Gălbenușul conține grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru sănătatea inimii.
Unul dintre principalele motive de îngrijorare legate de consumul de ouă este conținutul lor ridicat de colesterol. Doar într-un singur ou se conțin circa 186 mg.
Pentru persoanele sănătoase este recomandat consumul unui ou pe zi, potrivit eva.ro. Mai mult, consumul echilibrat de ouă poate face parte dintr-o dietă echilibrată.
În cazul persoanelor care au diabet sau care au risc crescut de boli cardiovasculare, oamenii de știință sugerează să fie consultat un medic, pentru a stabili câte ouă pot consuma. Acestea pot fi mai sensibile la colesterolul alimentar.
Ouăle pot fi o parte a unui mic dejun sănătos dacă sunt combinate cu alte alimente bogate în fibre, de exemplu legumele și cerealele integrale. De asemenea, este important modul în care sunt preparate. Ouăle fierte sau poșate sunt opțiuni mai sănătoase decât ouăle prăjite în mult ulei.