Fără îndoială, venirea pe lume a copilului este un miracol care este așteptat cu nerăbdare de părinți, însă există anumite momente care pot umbri un pic acest eveniment. Unul dintre ele ține de starea psihologică a mamei atunci când ajunge pe ultima sută de metri cu sarcina. Frica de naștere și starea anxioasă trebuie depășite, pentru că în caz contrar pot apărea unele complicații nedorite.

Femeile care se tem de naștere în perioada de sarcină prezintă un risc crescut de a avea nevoie de o intervenție cezariană de urgență sau de a naște cu ajutorul extractorului cu vacuum sau al altor instrumente.

  • Părerea și atitudinea mamei tale poate influența propriile tale sentimente referitoare la naștere.
  • E important să afli dacă mama ta a avut dificultăți când te-a născut, pentru că acest lucru poate avea efecte asupra subconștientului tău.
  • Cu cât știi mai multe referitor la ceea ce te poți aștepta cu ocazia nașterii, cu atât vei fi mai relaxată.
  • Cel mai important aspect pentru a reduce frica de naștere este să ai în jurul tău oameni care te susțin.

Când te gândești la nașterea bebelușului, sunt multe șanse că primul lucru care-ți vine în minte să fie „durere”. Deși este normal să fii puțin îngrijorată către sfârșitul sarcinii, unele femei sunt atât de speriate încât le e groaza de naștere, iar frica aceasta poate afecta procesul nașterii.

Un studiu a dus la concluzia că femeile gravide care se tem foarte mult de naștere prezintă un risc considerabil de a avea experiențe negative în momentul nașterii și sentimente crescute de insatisfacție după naștere.

Dacă te gândești cu groază la apropiata zi a nașterii, iată câteva modalități prin care îți poți învinge teama.

Frica pe care o avem noi față de naștere poate fi rezultatul influenței exercitate de mamele noastre, care nu au reușit să treacă peste propria lor experiență neplăcută. Lucrurile pe care ți le spune mama ta despre naștere, precum și atitudinea ei, vor influența sentimentele tale. Dacă mama ta spune lucruri cum ar fi: „Aproape că m-ai omorât când te-ai născut”, te vei gândi mereu la asta. E foarte important să știi că nu există nicio legătură între experiența de naștere a mamei tale și a ta. Dacă mama ta a avut o naștere dificilă, nu înseamnă că vei avea și tu.

Dacă propria ta naștere a fost dificilă, sau dacă au fost unele probleme în perioada nașterii tale, acest lucru se poate să fi avut efecte asupra subconștientului tău. Deși nu îți amintești propria naștere, ea poate fi un factor important. Discută cu familia ta despre ce s-a întâmplat când te-ai născut. Inconștientul e întotdeauna mai puternic decât conștientul.

După ce afli motivele fricii, îți va fi mult mai ușor să te confrunți cu ele și să le învingi.