Vă doriți să vă relaxați, să profitați din plin de soare, însă, copilul dumneavoastră solicită atenție și vă roagă să vă jucați cu el. Cu procedăm în asemenea situație? Așa cum am scris în partea I, totul este foarte simplu – există asemenea distracții pentru copii care nu solicită multe eforturi emoționale și energice di partea părinților. Plus la toate, maturii nu doar că pot controla procesul jocului, dar și să-l gestioneze…chiar și cu ochii închiși. Așa deci, vă propunem câteva variante de joc pe malul mării. Vrem să vă atragem atenția că acest lucru este deosebit de benefic pentru părinții copiilor care nu au împlinit încă vârsta de 5 ani. Având în vedere vârsta, lor le vine greu să se joace fără participarea și atenția maturilor.

Jocul 1 

Desenăm pe…pietre

Se știe că imaginația copiilor este fascinantă, ei sunt capabili să observe lucruri despre care maturii nici măcar nu bănuiesc! De exemplu, ei pot vedea imaginea vreo unui animal în trunchiul unui copac, în nori, acoperișurile caselor și multe alte lucruri interesante care se nasc în fantezia lor copilărească. De aceea, anume un asemenea joc le va fi foarte mult pe plac. Într-o căldărușă colectăm pietre de diferite forme și dimensiuni. Ulterior, rugăm copilul să deseneze aceste pietricele cu carioca în așa fel încât să obțină personajele din poveste, sau eroii îndrăgiți din desenele animate. Este puțin probabil ca micuțul să renunțe la această activitate captivantă până nu va desena ultima pietricică din căldărușă. După ce le-a desenat pe toate, este timpul să-i sugerați să aibă grijă de eroii săi. Să-i cazeze într-un hotel de lux, să privească televizorul de pe o canapea mare pe care vor încăpea toți fără excepție. Dumneavoastră, în această perioadă, vă veți putea bronza în voie.

Jocurile pe plajă cu copiii. Ne relaxăm și ne jucăm. Partea a II-a

Jocul 2

Să hrănim pe mama și pe tata

Reamintiți-i copilului că și jucăriile vor să mănânce. Pretindeți că și dumneavoastră sunteți foarte flămândă. Sugerați-i copilului ce trebuie să facă în asemenea situații. Și anume: să prepare o supă. Iar cum, începeți să-i povestiți copilului de ce fel de ingrediente are nevoie pentru a fierbe supa, sfătuiți-l să înlocuiască produsele cu pietricele, scoici și alte lucruri pe care le are la îndemână. Cu imaginația sa bogată, copilul dumneavoastră va fi ușor captivat de acest nou joc și va reține toate ingredientele de care sunt necesare pentru a prepara o supă reală. Plus la toate, gătitul va putea fi ”dublat” împreună cu micuțul dumneavoastră, deja acasă, în bucătăria voastră reală. Apropo, nu uitați de felul doi și compot.

Jocul 3

Desenăm pe propriul corp

Dacă pielea copilului dumneavoastră nu este predispusă la alergii, acest joc vi se potrivește de minune și va fi o mare bucurie pentru copil. Este vorba despre desenarea propriului său corp. Doar că încercați să-i explicați micuțului că-i permiteți să facă acest lucru cu titlu de excepție, pentru ca să nu devină o obișnuință pentru el. Puteți fotografia rezultatul final pentru a admira capodopera la iarnă. Copiilor le place să-și deseneze fața, mâinile, mai ales dacă o imită pe mama văzând cum se machiază, sau tind să semene cu un clovn. Propuneți-i copilului vopsele ușor curățabile, spray-uri speciale sau carioci. Apropo, pentru a spăla vopseaua albastră pentru a o încerca pe cea roșie, îl puteți ușor convinge pe copilul care se teme de apă, să intre în sfârșit în mare.

Jocurile pe plajă cu copiii. Ne relaxăm și ne jucăm. Partea a II-a

Jocul 4

Turnăm și vărsăm

Copiilor le place să se joace cu apa. Ei adoră să verifice adâncimea băltoacelor, sau pur și simplu să urmărească cursul apei, să pună mâna sub robinetul din bucătărie sau baie. În viața de zi cu zi, acest hobby al copiilor aduce părinților multe bătăi de cap. Vorbim și despre hainele ude, dar și despre apa ce se acumulează pe podea…Odată aflat pe plajă, copilul, în sfârșit, își va putea realiza toate dorințele – să toarne, să verse apa atât cât își dorește el. Pentru aceasta el va avea nevoie de o sticluță, pahare, o căldărușă din plastic, veselă pentru copii. Pentru început, un asemenea complet îi este suficient. El cu mare plăcere va turna apa dintr-un vas în altul. După ce fantezia micuțului va seca, rugați-l să toarne apă în sticlă cu ajutorul unui pahar, apoi cu ajutorul unei farfurioare. Acest lucru îi va demonstra copilului că aceeași cantitate de apă poate fi colectată în mod diferit. Pentru comoditate, propuneți-i o pâlnie și explicați-i că așa este mai comod să toarne apa într-un vas îngust. După ce va umple jumătate de sticlă, turnați o parte într-un pahar. Întrebați-l pe copil de ce s-a micșorat nivelul apei. Asemenea exerciții îl vor ajuta pe copil să perceapă noțiunile cantitative chiar și la o vârstă atât de fragedă. Pentru copii, este foarte complicat să înțeleagă legea conservării substanței, care spune că la vărsare, volumul substanței nu se schimbă, se modifică suprafața ocupată și forma vasului. Ajutați-l pe copil să perceapă această noțiune chiar aici în timpul vacanței de vară, stând împreună cu el la plajă.

Jocul 5

Jocul cu corăbioare

Lansăm corăbioare? Cine nu a mai făcut acest lucru în copilărie? Copiilor le place foarte mult această ocupație, și mai mult le place să le confecționeze. De ce avem nevoie pentru asta? Tot ce avem la îndemână: hârtie, frunzele late ale plantelor, coajă de copac, nuiele. Lăsați-l pe copil să-și dezvăluie imaginația. Însă, atunci când corăbioarele vor trebui să fie lansate, va fi necesar să mergeți împreună. De altfel, există o alternativă mult mai sigură – propuneți-i copilului să sape propria lui mare în nisip, pentru a putea lansa corăbioarele, sau poate face acest lucru în căldărușa lui.

Jocurile pe plajă cu copiii. Ne relaxăm și ne jucăm. Partea a II-a

Jocul 6

Facem bule de săpun

Cui nu-i place să facă bule din săpun? Din timp pregătiți soluție de săpun și cumpărați un pai de la magazin. Lăsați-l pe copil să se bucure uitându-se la bulele ce vor sclipi la soare. Totodată, aveți grijă ca n cumva să bea soluția de săpun și să nu dea altor copii paiul său.

Jocul 7

Ghicește și arată

O colecție de ghicitori pe plajă? De ce nu? Cât de bine este să vă bronzați și, concomitent, să spuneți copilului ghicitori. El caută răspunsuri și acest lucru se transformă într-un joc captivant. Jocul va fi și mai interesant dacă copii vor fi mai mulți. De asemenea, jocul poate fi ușor redat în limba corpului și a gesturilor, ori prin intermediul desenului în nisip. Chiar dacă ați uitat acasă cartea cu ghicitori, nu vă întristați. Pur și simplu aruncați o privire în jur.  Ghicitorile pot fi inventate și ele pot viza orice în lume. Nu este obligatoriu ca acestea să sune în versuri. Când copilul va înțelege cât de ușor este acest lucru, va începe singur să le inventeze. Jocul poate fi diversificat dacă începeți să descrieți persoanele sau obiectele aflate în apropiere. Restul participanților trebuie să numească acest obiect în baza descrierilor făcute de dumneavoastră. Important este să păstrați tonul prietenesc în timpul jocului. Această ocupație dezvoltă excelent capacitatea vorbirii, atenția și atenția copilului.

Jocurile pe plajă cu copiii. Ne relaxăm și ne jucăm. Partea a II-a

Jocul 8

Norul minune

Ce poate fi mai bine decât dacă stai comod între mama și tata și privești cerul infinit. El abundă de nouri. Propuneți-i copilului să urmărească felul în care se mișcă norii, cum își schimbă forma, să se gândească de ce-i amintește o formă sau alte. Este un joc foarte captivant, care poate fi continuat pe hârtie. Pur și simplu, desenați pe o coală de hârtie o formă și propuneți-i copilului să-și imagineze ce ar putea fi aceasta, imaginea trebuie să fie încheiată în conformitate cu imaginația lui. Dacă însă, fantezia este insuficientă, întotdeauna veți veni în ajutorul micuțului dumneavoastră, nu-i așa?

Jocul 9

Ce este ascuns în sac?

Acest joc contribuie la dezvoltarea imaginației, a musculaturii degetelor de la mână și senzațiilor senzoriale ale copilului. Într-un sac mic ascundem diferite obiecte de dimensiuni mici și confecționate din materiale diferite. Dacă bagă mâna în sac, el trebuie să determine, la atingere, ce ține în mână. Nu-l grăbiți, lăsați-l să se gândească înainte de a-și spune versiunea. Și până nu a dat de acest obiect, să răspundă la câteva întrebări legate de percepțiile și senzațiile sale: cald sau rece, neted sau pufos, gras sau subțire, rotund sau lung și așa mai departe. Acum schimbați rolurile, lăsați-l pe copil să umple singur sacul, iar dumneavoastră încercați să identificați obiectele ascunse în el. Pretindeți că nu puteți identific nimic și rugați copilul să vă ajute. Micuțul va fi foarte bucuros pentru faptul că mama sau tata îi cer ajutorul. El va depune toate eforturile pentru a se isprăvi excelent!