Cum reacționați când copilul mic dezvăluie că are o iubită? În niciun caz nu-i spuneți că nu e vârsta potrivită pentru aşa ceva, că nu ştie ce vorbeşte sau că singura lui preocupare trebuie să fie şcoala. Copilul ştie foarte bine ce simte, atrage atenția psihologul Speranța Băcana, iar părintele trebuie să-şi dea seama că a sosit momentul să-l învețe câte ceva despre relațiile de iubire dintre oameni.
„Am un băiețel de zece ani, care a venit alergând la mine, fericit, spunându-mi că are o iubită, colegă de clasă!” - a spus mama unui băiețel în vârstă de zece ani şi patru luni.
„Tocmai mă sunase învățătoarea să-mi spună că e cam distrat la şcoală. Am făcut imediat legătura, am început să râd în hohote de el, apoi le-am spus la toți că hormonii băiatului nostru sunt agitați… S-a supărat foarte tare pe mine, s-a închis în el. Ce pot să-i spun eu unui copil de zece ani cum e cu îndrăgosteala? Sunt mai din topor… Plus că mi-e teamă, i-am găsit şi nişte bilețele, iar la câte minore nasc în ziua de azi şi la câte învață ăştia mici de pe internet, chiar avem o problemă, ca părinți!”.
Păstrați secretul
Ca şi în cazul prezentat astăzi, mulți alți părinți au tendința să ia în derâdere mărturisirea copilului, apoi să le spună tuturor, în gura mare, că, iată, copilaşul e îndrăgostit lulea! Nimic mai catastrofal pentru copil!, susține psihologul. Micuțul îi face mamei o asemenea confidență tocmai pentru că este persoana în care are cea mai mare încredere, iar dacă tocmai ea se va distra pe tema asta, îi va aduce multă suferință. La această vârstă, copilul poate face distincția între discuții intime şi cele care nu constituie un secret, de aceea mama este prima obligată să respecte aceste limite. Mai mult, dacă n-o va face, copilul poate învăța din această experiență, pentru el teribilă, că şi o situație mai delicată poată fi spusă în gura mare, de față cu ceilalți, la şcoală, în autobuz, oriunde… La fel de bine se poate întâmpla să sufere, pe motiv că respectiva fetiță nu-i acordă atenție. De asemenea, mama trebuie să empatizeze cu copilul şi, foarte important, să nu-l ignore, considerând că e vorba despre o copilărie şi nimic mai mult. Ideal ar fi să-i explice, în cuvinte simple, cum stau lucrurile în relațiile dintre oameni.
Părintele, primul exemplu
Este esențial pentru părinți să se poarte cu decență în fața copiilor, pentru că le oferă primele lecții de viață, a mai spus Speranța Băcana. Cum se spune, ceea ce copilul vede la părinți va aplica şi în cazul lui, mai devreme sau mai târziu. De exemplu, nu este neobişnuit să-l auzi pe copil descriind iubirea ca un pupat pe buze între două persoane, atâta vreme cât şi-a văzut părinții făcând asta, mai mult, i s-a explicat că aşa procedează două persoane îndrăgostite. Mama are obligația să modeleze comportamentul copilului, să-l ajute să fie sociabil şi cum să se poarte în preajma cuiva pe care îl place. Îi va prinde bine, iar când va fi mare, va avea mai mult respect şi autocontrol față de persoana de sex opus, chiar dacă este mai coleric din fire.
Sinceritatea copilului, esențială
Indiferent de aşteptările pe care copilul spune că le are de la… iubitul sau iubita sa, mama trebuie să-l convingă că, la această vârstă, aşteptările lui ar trebui să vizeze o prietenie adevărată, poate o prăjitură la cofetărie, o plimbare prin parc, vizionarea unui film sau a unei piese de teatru, preocupări potrivite acestei vârste şi nu altceva. La rândul ei, mama trebuie să înțeleagă că dragostea chiar nu are vârstă şi că, oricât de dificil i-ar fi să asocieze sentimentul de iubire la un copil mic cu noțiunea de iubit sau iubită, acesta chiar există. Mai mult, are aceeaşi intensitate ca şi cel trăit de adult, deşi, în general, părinții nu-şi dau seama de asta. De regulă, copiii se îndrăgostesc la vârsta la care ajung la grădiniță, pe la patru-cinci anişori. Cât priveşte semnele care arată că un copil este îndrăgostit, acestea sunt înroşirea obrajilor, dorința de a împărți ceea ce are cu… iubitul sau iubita, fâstâcirea, apetența de a face cadouri sau de a oferi mici atenții.