Copiii săraci care au prieteni bogați câștigă cu 20 de procente mai mult la vârsta adultă decât cei care se asociază doar cu alte persoane cu aceeași avere în timpul creșterii, potrivit unui studiu realizat de academicieni de la Harvard.

Cercul social al unei persoane în copilărie are un rol formativ în ceea ce privește școlarizarea și alegerile acesteia. Cercetătorii au folosit date complexe de pe Facebook pentru a vedea cum situația financiară a prietenilor unei persoane a influențat salariul acesteia la vârsta adultă. Ei au inventat un termen numit „conectivitate economică” pentru a cuantifica cât de bogat este grupul de prieteni al unei persoane, scrie The Telegraph.

Aceștia au descoperit că acest parametru este esențial pentru a prezice mobilitatea ascendentă a veniturilor.

Venitul la vârsta adultă va crește cu o cincime

Cercetătorii au descoperit că, dacă un copil considerat ca având un statut socioeconomic scăzut crește în preajma unor persoane cu un statut socioeconomic ridicat, atunci venitul său la vârsta adultă va crește cu o cincime.

„Aceste date relevă importanța capitalului social pentru a ieși din sărăcie. Legăturile dintre persoanele cu un nivel scăzut și cele cu un nivel ridicat de bunăstare pot afecta aspirațiile, accesul la informații și oportunitățile de angajare”, au declarat Noam Angrist, de la Oxford, și Bruce Sacerdote, de la Dartmouth College, care nu au fost implicați în cercetare.

Îmbunătățirea amestecului între clase în școli prin schimbarea criteriilor de admitere și prin noi inițiative este o modalitate de a permite o mai mare conectivitate economică, atât în interiorul, cât și în afara școlilor.