Copilul tău a început şcoala, însă tu deja ți-ai epuizat ideile și nu mai ştii ce să-i pui în ghiozdan, astfel încât să-i asiguri o masă gustoasă şi sănătoasă? Soluția ar fi să îi dai mâncare sănătoasă, care să-i ofere doza necesară de energie. Important este ca pachetelul să fie cât mai variat, astfel încât școlarul să nu mănânce în fiecare zi același lucru.

Ce pui în geanta copilului la școală ca să mănânce sănătos

În caz contrar, se poate plictisi și în timp va renunța sa mai mănânce gustarea, preferând să “ciugulească” chipsuri sau dulciuri de la colegi.

1. Primul pas în alcătuirea pachetelului este alegerea cutiutei în care vei pune mâncarea școlarului. Este bine să alegeți un recipient din plastic, cu capac etans și care să fie destul de mic pentru a încăpea ușor în ghiozdan.

Nu ambalați sandvisurile în folie de aluminiu, pentru că aceasta este foarte toxică. Cele mai bune sunt șervețelele de hârtie – pot fi alese unele colorate, cu personaje din desenele animate, ca să atragă atenția copilului și să-l amuze – sau folia de plastic.

2. Pâinea pentru sandvis trebuie să fie neagră sau integrală, ca să fie cât mai hrănitoare, să asigure copilului necesarul de fibre și carbohidrați.

Părinții pot adăuga carne de pui la grătar sau feliuțe de brânză, în niciun caz mezeluri, brânză topita sau carne prăjită (preparată pane ori șnițel). Margarina poate fi înlocuită cu untul, iar gemul cu mierea, dacă elevul este mare amator de dulciuri.

3. Pachetelul va conține obligatoriu și legume (roșii, ardei, castraveți), tăiate în feliuțe și adăugate în sandviș, ca să fie mai ușor de consumat. Nu uitați de fructe! Merele, bananele sau caisele sunt ideale, dar pot fi înlocuite și cu alte fructe care îi plac micuțului.

Ce pui în geanta copilului la școală ca să mănânce sănătos

4. Școlarul trebuie să se hidrateze bine în pauze. Cele mai bune sunt apa plată sau sucurile naturale, eventual ceaiul, depinde ce bea el cu mai multă plăcere. Sub nicio formă nu trebuie să primească apă minerală sau sucuri acidulate, care fac rău la stomac și nici nu asigură hidratarea necesară.

5. Dacă nu aveți timp să pregătiți pachetul dimineața, asigurați-vă că pachetelul pregătit de seară va fi ținut în frigider. O variantă comodă pentru mămicile grăbite este pâinea gata feliată, dar și aceasta să fie neagră sau cu semințe.

6. Nu uitați că pachetelul de la școală este doar o gustare, nu poate ține loc de mic dejun sau de pranz. Copilul trebuie să mănânce trei mese principale și una sau două gustări zilnic. Este important ca cel mic să aibă timp dimineața pentru micul dejun, chiar dacă este vorba doar de un pahar cu lapte și o feliuță de pâine.

7. Este bine să țineți cont și de preferințele elevului când îi faceți pachetul, dar nu înseamnă că îi veți da la școală cartofi prăjiți sau prăjituri doar pentru ca asta este dorința lui. Cînd îi faceți pachetul, rugați-l să se implice sau măcar să spună ce și-ar dori să mănânce.

Ce pui în geanta copilului la școală ca să mănânce sănătos

Sursa: Stirileprotv.ro