Ajunul Crăciunului se sărbătoreşte în noaptea din 6 spre 7 ianuarie. În această seară gospodinele pregătesc coliva-mâncare tradițională, care este făcută din boabe întregi de grâu sau orz.
În Seara Sfîntă, creștinii nu se așează la masă pînă la apariția primei stele,gustînd la început coliva-mîncarea de post,care de mai mulți ani nu lipsește la această sărbătoare.Gospodinele pregătesc deasemeni diverse compoturi din fructe uscate și miere, pe care le sorbesc cu plăcere în noaptea de Ajun. Coliva este o mîncare tradițională, care este mereu prezentă pe masa de sărbătoare a creștinilor, și care, după cum s-a obișnuit pînă acum,se servește după liturghie. În ajun, credincioșii ortodocși, își reamintesc istorioara despre închinarea magilor de la Răsărit micuțului Hristos.
Înțelepții răsăriteni i-au adus în dar pruncului Iisus daruri alese: aur, tămîie și smirnă.