Există o categorie de băieți/bărbați care nu reușesc să se desprindă de sub aripa mamei. Nu trebuie să specificăm până la ce vârstă o fac, pentru că situația diferă de la caz la caz. Ei bine, la baza acestei relații superprotective și supersimbiotice stă o problemă a mamei. Există mame ce nu suportă gândul separării de fiul lor, nu suportă gândul că băiatul ar putea avea și alte repere în afară de ea. Și atunci ce-i de făcut? În ajutor ne vin sfaturile unui specialist cu experiență.

Potrivit formatorului și psihopedagogului Scarlett Onica, acest comportament al mamei naște în fiu diferite simptome: dependența față de mamă, dorința de a fi îngrijit, răsfățat, protejat; se stinge imboldul băiatului de a fi stăpânul propriei vieți. Acest băiat/ bărbat va căuta aptitudini materne în femeile din viața lui sau nu va accepta niciodată o altă femeie în viața sa. Se va întoarce iar și iar la cea care i-a dat viață și care refuză să taie cordonul ombilical.

”Relația sănătoasă dintre mamă și fiu este stinsă în acest caz. Refuzând fiului zborul ce înalță, mama va amputa emoțional fiul. Îl va face să fie mai puțin deși tot ce își dorește ea este să fie mai mult, mai grozav, mai minunat. O mamă trebuie să simtă când să dea drumul și când să-și redeschidă brațele.

Rolul ei este de a rămâne la sol, privind cu încântare cum fiul se înalță mai sus și iar mai sus pe culmile metaforice ale devenirii lui. Mama nu este nici părăsită, nici abandonată. Este doar privilegiată urmărind cum fiul îi crește, puternic și dârz, cu baza solidă, dăruită de ea cu atenție, înțelepciune, migală și considerație.”, susține psihopedagogul Scarlett Onica.

Când fiii își cer autonomia, mamele evită să o dăruiască

O altă greșeală frecventă în rândul mamelor. Într-adevăr, lor le este greu să își separe propriile considerații emoționale de cele ale fiilor lor, le este greu să nu mai fie centrul universului fiilor lor, le este greu să se vadă iubite, dacă nu mai sunt consultate la fiecare pas de către băieții lor.

Mamele se simt rănite și jignite atunci când băiatul pare rece și nepăsător, a-i răspunde cu aceeași monedă nu este soluția, a-și arăta rolul de ghid, de far călăuzitor – iată ceea ce îi întărește mamei soclul în ochii băiatului pentru anii ce vin!