Copiii și bani - această problemă are mai multe părţi. Una dintre ele – banii de buzunar la copii și adolescenţi. Penru ce le trebuie copiilor banii de buzunar? Pro şi contra acestei afirmaţii.
Pot fi găsite o mulţime de argumente pro și contra.
Argumentele contra ce vin de la unii părinți:
• imposibilitatea - copilul nu este capabil să cheltuie, părinții trebuie să- cumpere singuri;
• accentul prea mare este pus pe problema financiară – va fi lacom, avar;
• dacă părinţii vor îndestula în mod regulat copilul cu bani - va fi capricios, răsfăţat, nu va învață să se limiteze în dorințele sale; nu va câștiga bani - nu va cunoaşte valoarea banilor, nu va aprecia ceea ce i s-a dat;
• a avea cu sine bani, acum e foarte periculos; pentru ce ne-ar trebui probleme suplimentare (în cel mai bun caz - invidia altor copii, în cel mai rău – s-ar putea să-i ia cineva sau, Doamne fereşte chiar şi să-l bată, etc).
Argumente pentru:
• copilul are nevoie să se simtă persoană completă, pentru că toată lumea în jur are bani: mama, tata, fratele mai mare, colegii de clasă;
• vor învăța în mod independent și responsabil și cheltuie şi să împartă bugetul; va face greșeli, însă vor fi sub supravegherea noastră și cu pierderi mici; vor învaţa să anticipeze consecinţele acţiunilor sale - nu va risca în viaţa de adult;
• dacă nu le daţi – vor apărea emoţii negative, se poate dezvolta invidia față de alți copii, lăcomia, supraaprecierea banilor ; nu sunt excluse inițial furturile mici, apoi mai mari, etc.
După cum puteți vedea, opinii cu privire la problema banilor pot fi diametral opuse. În fiecare familie se vor rezolva diferit. Pentru a lua o decizie corectă vă vor ajuta unele informații din domeniul educației.
La ce vîrstă puteţi să-i încredinţaţi copilului ( nu foarte puţini) bani pentru cheleuieli?
Există două păreri: sau când el învață să numere, sau din momentul în care începe şcoala. Deși, de multe ori aceste două puncte în viața unui copil coincid!
Cum putem determina, cînd să oferim copilului bani pentru a-i cheltuiţi pe cont propriu?
Propuneţi copilului preşcolar din timp în timp să meargă la cumpărături. Nu cumva uită el să ia restul, poate calcula cîţi baniice trebuie să-i achite pentru cumpărături? Dacă credeți că el nu este pregătit încă să-i cheltuie independent, explicaţi-i de ce îi refuzaţi. Spuneţi-i ce ar trebui să înveţe pentru a obţine ceea ce vrea. În mod sigur, la începutul finanțării vor apărea (sau se vor complica) pentru copil unele treburi gospodăreşti. În fiecare an, la ziua de naștere poate crește cantitatea banilor - și, astfel, se negociază cu copilul pentru a crește contribuția la treburile casnice.
Cât de mulţi bani de buzunar i-aţi putea oferi?
Acest lucru este determinat de posibilitățile reale ale familiei și de bunul simț. Și nu merită să vă întristaţi, dacă nu-i puteţi oferi fiului sau fiicei aceeași sumă pe care o primesc colegii lor. Pur și simplu îi spuneţi ferm, "Îmi pare rău, asta este ceea ce îţi pot da în acest moment." Cere mai mult? Discută cu el sau ea despre bugetul de familie în cifre concrete. Poate că, după un timp, veți fi în măsură să îndepliniţi cererea (după plata împrumutului sau după cumpărături majore planificate). Stabiliţi o altă dată, iar dacă aţi promis – ţineţi promisiunea.
Pot, fi şi astfel de cazuri cînd nu sunteţi limitaţi în bani. Cum puteţi stabili limita superioară cu privire la cheltuielile copilareşti? Nu este neapărat ca suma de bani pentru buzunarul copilului dumneavoastră să crească proporțional cu creșterea bugetului familiar.
Se pare că într-o problemă experții sunt de acord. Bani de buzunar ar trebui copilul să-i primească în mod regulat. Cei care sunt mai mici - o dată pe săptămână; cei mai mari - lunar.
Cum să le oferiţi banii?
Experții americani spun că există patru sisteme de "eliberare" a banilor (dar bun - doar unul):
• în orice moment, la capriciul copilului (chiar dacă există un acord cu copilul dumneavoastră despre plăți regulate);
• doar ca o recompensă pentru orice servicii sau lucru gospodăresc;
• în mod regulat într-o anumită măsură, prin urmare, fără nici o condiție sau convingere;
• în mod regulat, dar cu condiția de a cheltui banii în mod corespunzător.
Nu este greu de ghicit că cele mai bune dintre ele sunt cele mai recente. Ce înseamnă "cu condiția"? În primul rând - precizaţi ce cheltuieli sunt destinate din aceste sume (rechizite, dulciuri, divertisment sau altceva), și ce cheltuieli sunt eliminate complet (alcool, țigări, etc). A doua - părinții se înţeleg cu fiul sau fiica, că nu vor fi lipsiţi de banii de buzunar din cauza abaterilor, dar vor cere întotdeauna îndeplinirea anumitor treburi casnice.
Trebuie verificate cheltuielile făcute de copil?
Părinții atenţi au posibilitatea de a urmări ușor, unde dispar sumele de bani. Un raport financiar complet, nu este necesar, mai ales de la un adolescent. Cu un control strict asupra cheltuielilor banilor de buzunar se pierde posesia banilor. Astfel, copilul nu va învăţa să gestioneze singur banii. Ne mai vorbind de faptul că nu obține nici o plăcere. Trebuie să interveniţi numai dacă sunteți ferm convinși că banii sunt cheltuiți pe lucruri nenecesare. De exemplu, țigări, băuturi alcoolice, etc.
Cum trebuie să procedaţi în cazul cînd un adolescent cere o sumă suplimentară, dar nu vrea să spună pentru ce? În capul părintelui apar cele mai grave suspiciuni. Amintiți- vă cum eraţi la această vârstă. Pentru adolescenți, cu maximalismul și devotamentul lor pentru prieteni, poate fi o chestiune de viață și de moarte. Psihologul Juris Blumberg consideră că este mai bine să i se dea bani, apoi să fie discutată situația, decît să i se refuze iar mai apoi să suferiţi, că nu aţi susţinut fiul sau fiica. În gardă ar trebui să vă pună cheltuielile " evazive ", atunci când nu există nici o formă de realizare materială a acestor costuri (scuze pentru disco, pentru dulciurile consumate, etc.)
Banii pot fi folosiţi ca recompensă sau pedeapsă?
Aici, la acest subiect pot fi găsite o varietate de expresii. De exemplu, studiile - de asemenea sunt un loc de muncă și nu unul dintre cele mai usoare, de ce să nu se încurajeze copiii? Alţii subliniază: dacă a depus un efort considerabil, a obținut rezultate mari, poate să-și dea seama că meritele sale sunt apreciate și el se va aprecia şi mai mult. Dar trebuie să fie o realizare considerabilă (a fost învingător în competiție la un oarecare subiect, a trecut şi un examen dificil, etc) .
Dacă este vorba despre atribuțiile permanente de uz casnic, atunci le efectuiază altruist. Fiecare membru al familiei contribuie la gospodărie , inclusiv copii. Cu toate acestea şi la domiciliu el poate efectua, uneori, o semnificativă consumare de timp și energie. De exemplu, la construirea unei case, renovarea apartamentului sau reparaţii auto, de dezvoltare a zonei suburbane etc. Atunci plățile "premium" vor fi destul de adecvate. În același timp, oferind bani copilului, ar trebui de subliniat că lucrul cel mai important în acest caz – nu este o compensație monetară, dar faptul că el a însușit o funcţie nouă și complicată.
În ceea ce privește pedeapsa, privarea copilului sau adolescentului de bani nu este recomandată. Reduceți suma - în funcție de gravitatea pedepsei.
Cum să învățaţi copilul să gestioneze banii?
În cazul în care este clar că banii au fost cheltuiți pe prostii sau pur și simplu pierduţi, nu compensaţi pierderea - lasaţi-l să răspundă pentru consecințele frivolităţii lui.
Treptat, la banii pentru înghețată și divertisment se adaugă bani pentru cheltuielile necesare. Deci, copilul va învăţa să gestioneze bugetul său. De exemplu, la sfârșitul lunii trebuie să cumpere un abonament pentru călătorie, la început de trimestru să procure caiete, etc. Da, se poate întâmpla ca copilul să cheltuie banii în alte scopuri. Atunci va trebui la suma dată să adăugaţi pentru achizitionări de urgență (cum ar fi pentru călătorie) ca împrumut. Și apoi să scădeţi din banii de buzunar.
Mulți copii, primind bani, îi cheltuie pe toţi dintr-o dată. În acest caz, încercați să împărţiţi suma totală în părți mai mici și să-i daţi copilul de două sau de trei ori pe săptămână. Treptat, puteți crește aceste părţi.
În cazul în care fiul sau fiica, au de gând să facă unele cumpărături "majore", ajutaţi-l să aleagă un lucru, spuneţi-i unde poate să obțină un discount.
În unele țări europene, unii părinți deschid un cont bancar pentru copil. El învață să efectueze orice tranzacții bancare, cum ar fi contactul cu un card de credit, să calculeze dobânda la depozit. Din suma prevăzută pe numele său poate scoate bani pentru a cumpăra haine, rechizite, achita orele suplimentare, etc.
Desigur, veţi familiariza copilul și cu contabilitatea familiei, dar nu numai să informaţi cu privire la costuri. În cazul în care copilul nu știe ce salariu primesc părinții, asta înseamnă că în familie nu este încredere. Daţi-i copilului posibilitatea să-și exprime opinia cu privire la cheltuielile de familie, de a participa la planificarea excursiilor, cumpărăturilor.
Este nevoie oare ca, în anumite circumstanțe dificile să folosiţi bugetul copilului în anumite cheltuieli de familie? Este posibil ca aceasta să-l ajute să se simtă şi el părtaş în rezolvarea problemelor comune. Desigur, după aceasta banii copiilor ar trebui să fie returnaţi (cu sau fără dobândă - se decide în mod individual).
Este necesarăplata pentru activităţile din familie?
Să i se plătească copilului pentru că duce gunoiul? Dar pentru nota 10 la școală? Ajutorul în rezolvarea acestei probleme este următorul principiu:" În cazul în care în familie este o relație sănătoasă, unde părinții și copiii sunt aproape și se iubesc unul pe altul, astfel de jocuri sunt posibile. Acestea sunt percepute ca un joc, în cazul în care copiii învațe a câștiga, părinții doar indică zonele în care copiii pot să-i facă fericiţi. Dar, dacă familia este altfel, în cazul în care relația dintre părinți și copii este alta, în esență unde relațiile umane sunt înlocuite cu bani – aceasta nu ar trebui să se facă.