Termenii de erupție dentară pot caracteriza atât vârsta biologică cât și vârsta de facto a copilului. Procesul și termenii de erupție dentară depind nu doar de parametrii genetici moșteniți, adică, cum a avut loc erupția dentară la mama și tata și chiar a strămoșilor din a șaptea generație. Termenii de erupție dentară pot influența factori de ordin intern dar și de ordine extern. De exemplu: condițiile climaterice, caracterul alimentației, calitatea apei potabile și altele. În legătură cu acești factori, termenii de erupție dentară variază la copii. Cu cât clima este mai caldă, cu atât mai devreme are loc erupția dentară. Deși asta nu este o axiomă.

Erupția dentară: cum ajutăm copilul

Care sunt indiciile după care să ne dăm seama că a început erupția dentară la copil? 

Mulți părinți observă că problemele legate de erupția dentară la micuț, se diminuează după apariția primelor câțiva dinți. Însă, imediat după prima aniversare, simptomele neplăcute reapar:

  • Gingii roșii și inflamate
  • Pielea obrajilor fierbinte și roșie
  • Mâncărime în urechea de partea căreia erupe un dinte
  • Nopți neliniștite
  • Pierderea apetitului
  • Mâncărimea gingiilor, dorința de a suge și mușca
  • Oboseală generală

Cel mai probabil, de vină sunt molarii - dinții mari din partea din spate a gurii. Ei sunt mari și lați, cresc greu și provoacă durere. Amintiți-vă cât de neplăcută era senzația când erupeau măselele de minte – și veți înțelege prin ce trece copilașul dumneavoastră. Imediat ce apar primii dinți, erup următorii. Ei pot apărea în aceeași zi sau la o diferență de cinci zile. Unii părinți remarcă că micuții lor fac febră înaltă, au probleme cu burtica sau chiar diaree. Mulți specialiști nu cred în legătura dintre aceste simptome și erupția dentară, întrucât, acestea nu însoțesc nici pe departe întotdeauna erupția dentară. În orice caz, ar fi mai bine să tratați aceste simptome ca afecțiuni individuale și să consultați medicul în caz de necesitate.

Cum să calmăm durerea gingiilor? 

Pe copil îl va ajuta să depășească durerea provocată de eruperea dentară un masaj ușor cu ceva răcoros. Puteți, pur și simplu să treceți peste gingii cu degetul, însă, fiți atenți: dacă nu-i va plăcea această intervenție, vă poate mușca ! Este mai sigur să-i dați ceva să roadă singur:

  • Un morcov crud și curățat, direct din frigider sau o bucățică pepene sau banană înghețate. Toate acestea le poate rumega după bunul său plac, iar bucățile mai lungi vor ajunge neapărat la gingiile care-l supără cel mai mult. Atenție, însă, nu lăsați copilul singur atunci când mănâncă. Aveți grijă să nu se înece cu vreo bucățică mușcată.
  • O linguriță pentru desert rece sau o bucată de material înghețat – sunt obiecte perfecte pentru copil. Totodată, forma neobișnuită a acestora va capta atenția micuțului. Suzeta răcită, de asemenea, este o variantă bună.
  • Ați putea observa că copilul nu mai are poftă de mâncare. Dacă este deranjat de dințișori, oferiții un iaurt rece sau un piure din fructe – acestea vor răci gingiile și, posibil, să-i placă mai mult. În această perioadă copilului îi vine greu să sugă sân sau biberon. El suge, sângele vine mai intens la gingii și le face mult mai sensibile. Ceașca poate deveni o soluție temporară. Deși uneori va refuza orice și atunci cele mai bune alinări vor fi îmbrățișările mamei.

Erupția dentară: cum ajutăm copilul

Merită oare de aplicat geluri pentru gingii sau preparate homeopatice? 

De regulă, gelurile pentru erupțiile dentare conțin analgezice locale și soluții antiseptice și dezinfectante. Aceste preparate diminuează senzația de durere și, totodată, previn inflamația. O cantitate mică de gel unsă pe gingii cu ajutorul degetului, care trebuie să fie curat, amorțește locul pentru circa 20 de minute. Gelul nu poate fi aplicat mai mult decât de șase ori în zi. Dacă alăptați copilul la sân, nu aplicați gel înainte de masă pentru că copilului poate să-i amorțească limba și-i va fi greu să sugă. Unde mai pui că și mameloanele dumneavoastră pot să amorțească. În acest caz procesul va fi foarte puțin plăcut pentru ambii. Multe mămici apelează la peletele homeopatice (disponibile în farmacii), care trebuie dizolvate. De asemenea, sunt prafuri și pastile, care se dizolvă în apă fiartă caldă și se dă de băut copilului. Fiți sigură că preparatul pe care-l procurați nu conține zahăr. Unele pelete conțin lactoză sau alte ingrediente a căror denumire se încheie cu ”-loza”. Toate acestea sunt varietăți de zahăr, așa că citiți cu atenție eticheta. Zahărul este cauza principală de distrugere a dinților, așa că nu este cazul să acoperiți dinții copilului cu aceste preparate de câteva ori pe zi. Înainte de a achiziționa anumite preparate homeopatice consultați un specialist calificat.

Putem să-i administrăm copilului paracetamol? 

Dacă alte preparate nu-l ajută, iar copilul suferă foarte mult, administrați-i o doză de paracetamol. Este un analgezic eficient și scoate rapid disconfortul. Însă, înainte de asta trebuie să verificați dacă nu există alte motive care-i provoacă copilului starea de rău. Infecție la ureche, care de multe ori este confundată cu erupția dentară, dar ea necesită intervenție medicală. Dacă febra este foarte ridicată și dacă nu puteți calma în nici un fel copilul, consultați medicul. Aceste simptome rar sunt legate de dentație.

Erupția dentară: cum ajutăm copilul

Cât de mult va dura procesul de erupție dentară? 

Vestea bună este că sunteți la linia de finiș. La majoritatea copiilor, dinții apar în ordinea următoare:

  1. Primii (din față) molarii apar între vârsta de 12 ți 14 luni.
  2. Următorii – între 16 – 18 luni, erup caninii (dinții ascuțiți plasați pe lateral), care rareori provoacă probleme.
  3. Ulterior, la vârsta de 22-30 de săptămâni apar molarii din spate.

Evident, acest lucru se întâmplă individual pentru fiecare copil. Însă, aproape toți copiii la vârsta de doi ani și jumătate dispun de tot completul de 20 de dinți de lapte. De altfel, la unii copii, dentația se atestă și la vârsta de trei ani.

Acești primii dinți vor servi copilului până la aproximativ 6 ani, când va începe o nouă etapă – dinții de lapte vor începe să cadă.